Annons

Bye, bye Bullerbyn


"När jag gick och la mej den kvällen, då var jag så orolig. För jag tänkte att mamma hinner nog inte få allt färdigt. Det blir nog ingen vidare jul." Så tänkte Lisa kvällen före julafton i Astrid Lindgrens Bullerbyn.


Själv tänker jag: Det var inte bättre förr! Jag minns själv hur jag år efter år brukade säga godnatt till min egen mamma, där hon stod i ett kök av karaktären slagfält. Jag minns också hur samma kök på julaftons morgon alltid var lika skinande rent och juligt. Fast på bekostnad av mamma, som hade en något mattare glans, mörka ringar under ögonen och migrän ett par dagar senare.

Julen är fortfarande årets stora prestation för många: ekonomiskt, psykologiskt, fysiskt och dramaturgiskt. Tradition javisst, men också maximal prestation. Det handlar om att iscensätta den perfekta upplevelsen och den totala familjelyckan.

Regissören är allt som oftast kvinna. Och mamma. På lilla mamma ställs det höga krav i juletider, det visar inte minst en bläddring i vecko- och månadspressen.

För att undvika stress bör hon börja i god tid och sätta fart med lökodling och tvätt av julgardiner redan i början av november. Därefter kan hon lugnt arbeta med förberedelserna under de två månader som återstår (Amelia Jul i år). Avstressad kan mamma sedan till julfesten på jobbet komma klädd som en "förförisk fullträff i tweed" (Femina, Nr 12), innan det är dags att gå hem och laga mat.

I år inspirerad av "två heltidsarbetande småbarnsmammor" som bjuder på ett "enkelt" julbord med "bara" ett tjugotal hemlagade rätter (Allt om Mat, Nr 18). Fast mamma själv får nog skämmas om hon äter av det, för julmaten ligger risigt till i "julfetmat-skämstestet" (Fitness & Aerobics, Nr 13). Även om mamma med tillräckligt många sit-ups kan "bli kvitt julmagen, få getingmidja, njuta av årstidens kulinariska utsvävningar och ändå vara snygg och smal i jul" (I Form, Nr 16).

Nej tack, säger jag. Under julen behöver jag varken iscensätta den perfekta upplevelsen eller skapa det psykologiska familjedrama som ofelbart följer av alltför uppskruvade förväntningar. Jag presterar alldeles tillräckligt under resten av året.

Jag vägrar att ägna en sjättedel av det åt julförberedelser, laga tjugo maträtter som jag ska skämmas för att äta och göra det bästa för att träna bort, för att kunna bli en förförisk fullträff i tweed… Blotta tanken på en Astrid Lindgren-jul ger mig faktiskt mardrömmar. Och jag är inte ensam. Att vara sönderstressad ger inte status.

Utbrändhet är ute Både i arbetslivet och på julafton. En rundfrågning i bekantskapskretsen visar att många - åtminstone bland dem som ratar paketlösningarna på livet - har samma inställning som jag.

I vår familj tar vi det därför lugnt. Vi satsar inte på att skapa några traditioner. Tvärtom.

Vi ser en poäng i att ingen jul är den andra lik. Annars flyter alla jular bara ihop till en enda röd-vit massa i minnet. En röd-vit massa som dessutom tenderar att vara ångestladdad i det land där Lars Norén, jämte Kalle Anka, blivit julfirandets främsta symbol.

Pyntet inskränker sig i stort till en gran utan glitter. Julklappar ges bara till barnen. Maten hålls till ett minimum och urvalet sker efter smak snarare än sed.

Kommersialismen hyllas och mycket köps färdiglagat. Om pepparkakorna är Emmas eller Annas påverkar inte julbakets mest uppskattade moment: glasyren. Och köttbullarnas mamma kan lika gärna heta Scan som Stenström.

Vi lever nämligen efter devisen: hellre några galna kor än en galen mor. God och lugn jul!


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?