1515
Annons

Winsth: ”Arbetsmarknaden mer motståndskraftig än de flesta trott”

Arbetsmarknaden är starkare än de flesta prognosmakare tror. Och i de branscher där flest jobb gått förlorade är det lätt att komma tillbaka. Det säger Annika Winsth i Makrorådet.

Nordeas chefsekonom Annika Winsth.
Nordeas chefsekonom Annika Winsth.Foto:Josefine Stenersen

 

Den ekonomiska återhämtningen efter vårens ras har gått snabbare än väntat. Det gäller även arbetsmarknaden där de värsta profetiorna visat sig alldeles för dystra.

”Tittar man på veckostatistiken, som Arbetsförmedlingen har börjat publicera under krisen, ser man att den senaste veckan föll arbetslösheten till 8,7 från 8,8 procent. Detta trots hårdare restriktioner”, säger Nordeas chefsekonom Annika Winsth i Di-podden Makrorådet.

Som högst låg arbetslösheten på 9,2 procent.

”Många har nog tänkt att med hårdare restriktioner nu kommer fler att bli arbetslösa men det man också ser i statistiken är att det samtidigt skapas en massa jobb. Vi hade 75.000-80.000 lediga jobb i november. Det är bara 10.000 färre än i november i fjol.”

Annika Winsth påpekar att antalet lediga tjänster kan ställas mot att antalet varsel i november uppgick till omkring 6.000.

”Det här är viktiga signaler om att arbetsmarknaden är mycket mer motståndskraftig än de flesta av oss trott.”

Nordeas chefsekonom ser en risk att alltför dystra beskrivningar av läget på arbetsmarknaden riskerar att förvärra läget.

”Om man bara matas med att arbetsmarknaden ska försämras så kommer företag och hushåll att ta det till sig. Min känsla är att vi har en väl negativ debatt om hur arbetsmarknaden ser ut. Jag tror att såväl Riksbanken som Konjunkturinstitutet och regeringen har en alltför pessimistisk syn.”

Annika Winsth räknar med att arbetsmarknaden ganska snabbt kan vara tillbaka i ett betydligt starkare läge.

”Många av dem som har blivit arbetslösa jobbar inom hotell och restaurang och liknande. De har lätt att komma tillbaka. Det är på och av. Man tappar inte så mycket kompetens. Det gör att den här fördröjningen som många pratar om är mindre med tanke på att det är i den typen av branscher som vi har problem.”


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?