Winsth: ”Arbetsmarknaden mer motståndskraftig än de flesta trott”

Arbetsmarknaden är starkare än de flesta prognosmakare tror. Och i de branscher där flest jobb gått förlorade är det lätt att komma tillbaka. Det säger Annika Winsth i Makrorådet.

Nordeas chefsekonom Annika Winsth.
Nordeas chefsekonom Annika Winsth.Foto:Josefine Stenersen

 

Den ekonomiska återhämtningen efter vårens ras har gått snabbare än väntat. Det gäller även arbetsmarknaden där de värsta profetiorna visat sig alldeles för dystra.

”Tittar man på veckostatistiken, som Arbetsförmedlingen har börjat publicera under krisen, ser man att den senaste veckan föll arbetslösheten till 8,7 från 8,8 procent. Detta trots hårdare restriktioner”, säger Nordeas chefsekonom Annika Winsth i Di-podden Makrorådet.

Som högst låg arbetslösheten på 9,2 procent.

”Många har nog tänkt att med hårdare restriktioner nu kommer fler att bli arbetslösa men det man också ser i statistiken är att det samtidigt skapas en massa jobb. Vi hade 75.000-80.000 lediga jobb i november. Det är bara 10.000 färre än i november i fjol.”

Annika Winsth påpekar att antalet lediga tjänster kan ställas mot att antalet varsel i november uppgick till omkring 6.000.

”Det här är viktiga signaler om att arbetsmarknaden är mycket mer motståndskraftig än de flesta av oss trott.”

Nordeas chefsekonom ser en risk att alltför dystra beskrivningar av läget på arbetsmarknaden riskerar att förvärra läget.

”Om man bara matas med att arbetsmarknaden ska försämras så kommer företag och hushåll att ta det till sig. Min känsla är att vi har en väl negativ debatt om hur arbetsmarknaden ser ut. Jag tror att såväl Riksbanken som Konjunkturinstitutet och regeringen har en alltför pessimistisk syn.”

Annika Winsth räknar med att arbetsmarknaden ganska snabbt kan vara tillbaka i ett betydligt starkare läge.

”Många av dem som har blivit arbetslösa jobbar inom hotell och restaurang och liknande. De har lätt att komma tillbaka. Det är på och av. Man tappar inte så mycket kompetens. Det gör att den här fördröjningen som många pratar om är mindre med tanke på att det är i den typen av branscher som vi har problem.”


Innehåll från ZiccumAnnons

Så eliminerar de kylkedjan för vaccin

Vaccin har debatterats frekvent i snart ett år med anledning av coronapandemin. Även vaccinens kylkedja har diskuterats flitigt. Här har svenska Ziccum en lösning. Med sin patenterade teknologi kan bolaget eliminera behovet av den komplicerade och kostsamma kylkedjan. 

I princip alla vaccin måste förvaras kallt, i exakt rätt temperatur, från det att de lämnar tillverkaren och under hela transporten till den som ska vaccineras. Detta kallas för kylkedjan och om kedjan bryts, riskerar vaccinet att förstöras. Särskilt svårt blir det att inte bryta kedjan när vaccin ska transporteras över jordklotet till otillgängliga platser i utvecklingsländer, där det exempelvis kan finnas brister med elektricitet. Att bibehålla kylkedjan är, förutom att vara logistiskt komplicerat, också mycket kostsamt. Nu har det Lundabaserade bolaget Ziccum utvecklat en teknologi som löser problemet. 

- Med vår patenterade teknologi LaminarPace kan vi skonsamt torka vaccin i rumstemperatur till pulverform. Detta betyder att det går att både lagra och transportera vaccin utanför kylkedjan, säger Göran Conradson, vd på Ziccum, och tillägger:

- Vaccin klassas egentligen som ett billigt läkemedel, men transportkostnaden är enorm. Här kan vi göra en stor skillnad. 

Läs mer om Ziccums mål och lösning.

Alla substanser intakta efter torkning

Göran Conradson liknar Ziccums torkprocess vid att duscha. När du duschar blir badrummet fuktigt och spegeln immig. När du sedan öppnar dörren till det torra intilliggande rummet, uppstår en utjämning mellan fuktig och torr luft. Badrumsspegeln kommer att vara exakt lika ren eller smutsig som innan du duschade, eftersom det bara är vattenmolekylerna som avdunstat. 

- Med vår teknologi har vi industrialiserat denna process. Vi avdunstar vätskan i läkemedlet och samlar upp allt annat i ett filter – alla substanser är med andra ord intakta, säger han. 

Siktet inställt på massvaccination i utvecklingsländer

Ziccum, som grundades 2017 och är listade på Nasdaq First North Growth Market, har sedan starten siktat in sig på vaccin. 

- Jag ser inga begränsningar med vår teknologi och tror att vi kan torka de flesta vacciner, då det är en generell process. Om vi inleder samarbete med en vaccinutvecklare skulle vi också kunna torka covid-19-vaccin. Men vårt primära fokus är massvaccinationer i utvecklingsländer. Kylkedjan har för stora brister och det finns miljontals barn som saknar livsviktig vaccination. 

Vill bygga unik vaccinanläggning i Sverige

Under 2021 ska Ziccum undersöka möjligheten att bygga en så kallad fill and finish-anläggning för temperaturstabila vaccin i Sverige – som i så fall blir världens första.

- Vi är ett utvecklingsbolag och ser det som ett naturligt steg framåt. Det är också en viktig del i Sveriges beredskap att ha en egen vaccinanläggning, avslutar Göran Conradson. 

Om Ziccum

Ziccum utvecklar nya temperaturstabila versioner av världens mest behövda och livsavgörande vacciner. Med bolagets patenterade teknologi LaminarPace möjliggörs produktion av nya, skonsamt torkade formuleringar som kan transporteras enkelt och kostnadseffektivt, utan krav på en komplicerad och dyr kylkedja hela vägen från fabrik till sista barnet längst bort från moderna logistiknoder. Läs mer om Ziccum.

 

Mer från Ziccum

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Ziccum och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?