1515

Vild handel i SBB:s aktie

SBB-aktien kollapsade i veckan efter att vd och grundare Ilija Batljan anhållits, misstänkt för insiderbrott. På makrofronten syntes ett illavarslande trendbrott på svensk arbetsmarknad – samtidigt som Norge skrällsänker räntan för att mildra krisen. Di guidar dig genom veckans viktigaste nyheter. 

Foto:Oskar Omne

EBM skapar vild SBB-handel

Ilija Batljan.
Ilija Batljan.Foto:Jesper Frisk

 

SBB Samhällsbyggnadsbolaget har varit en av de mest handlade i aktierna i veckan på Stockholmsbörsen trots att börsvärdet bara är 17 miljarder kronor. Aktien föll som mest 40 procent på tisdagen efter att vd:n och grundaren Ilija Batljan anhållits av Ekobrottsmyndigheten, EBM. Aktien återhämtade en del av fallet efter att Ilija Batljan frigavs på onsdagen, men föll åter på fredagen när S&P satte kreditbetyget under bevakning för en eventuell sänkning.
Di kunde i veckan avslöja att EBM:s misstankar rör insiderbrott i samband med SBB:s bud på Hemfosa i slutet på förra året där bekanta skulle ha tjänat på budet.
En som hann ut före raset i SBB-aktien var Erik Paulssons förvaltningsbolag Backahill som så sent som i slutet på förra veckan sålde alla sina aktier i bolaget där man varit med från start.

Norsk skräll

Det fallande oljepriset pressar Norges ekonomi hårt.
Det fallande oljepriset pressar Norges ekonomi hårt.Foto:Carina Johansen

Den norska centralbanken överraskande med en räntesänkning i veckan och är nu med i den växande nollränteklubben. Det är den lägsta styrräntan Norges Bank någonsin haft och signalen är att den ska ligga kvar där under överskådlig tid.
Räntebeskedet var ovanligt händelserikt efter att förra veckans trio – Riksbanken, Federal Reserve och ECB – liksom Bank of England i veckan alla valt att avvakta med större åtgärder.
Trots att båda har styrräntor på noll framstår dock Sverige och Norge som relativa högränteländer jämte USA. På den amerikanska terminsmarknaden har investerarna nu börjat prisa in en svagt negativ ränta för 2021.

Pressade flygbolag får stöd

Foto:Johan Nilsson/TT, Johan Nilsson/TT

Flygbolagen upplever sin värsta kris någonsin och de flesta kämpar nu för sin överlevnad. Europas största flygbolag, tyska Lufthansa, kör nu bara på 1 (!) procent av sin kapacitet. I veckan har det statliga räddningspaketet på motsvarande över 100 miljarder kronor stött på patrull då ett bråk uppstått kring hur mycket inflytande staten ska få över bolaget. För SAS del blev en ny kredit på 3,3 miljarder kronor garanterad av svenska och danska staten i veckan. Norwegian kom ett steg närmare överlevnad sedan bolaget fått in 400 miljoner norska kronor i en nyemission. Tidigare har obligationer omvandlats till aktier och det pressade flygbolaget bör nu kunna ta del av statliga nödlån. Inte ens Warren Buffett tror längre på flygbolag. På stämman förra helgen framkom det att han sålt alla sina aktier i sektorn. 

Illavarslande trendbrott

Foto:Jessica Gow/TT

Efter chocken den sista veckan i mars, då nästan 19.000 personer varslades om uppsägning, minskade varseltalen vecka för vecka nästan hela april. Men i måndags meddelade Arbetsförmedlingen att den trenden brutits. Antalet varsel under föregående vecka mer än fördubblades till nästan 6.300. Det ligger när till hands att tro att det handlar om arbetsgivare som hade hoppats kunna klara krisen med bara korttidspermitteringar som nu gett upp den tanken. Det är i så fall illavarslande. Det finns omkring 350.000 personer att ta av i denna grupp latent arbetslösa. 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?