1515

Viktor Munkhammar: Klockan tickar för May

Theresa May slog an en mjuk ton i sitt hett emotsedda tal på fredagen.
Men talet blir ingen tändvätska för de kärvande brexitförhandlingarna.

Det var en ödmjuk brittisk premiärminister som på fredagen talade i Florens. Snarare än "inget avtal är bättre än ett dåligt avtal" haglade begrepp som "partnerskap", "gemensamma intressen" och "samarbete".

Detaljerna lyste med sin frånvaro men på några punkter klarnade den brittiska hållningen något. Kanske viktigast är att Theresa May gjorde klart att Storbritannien kommer att stå fast vid sina budgetåtaganden. Några specifika summor nämndes dock inte.
Den brittiska premiärministern försäkrade också att EU-medborgare som bor i Storbritannien inte har något att frukta och det ligger i Storbritanniens intresse att de ska kunna fortsätta att bidra till samhällets utveckling. En eftergift är att hon sa att de brittiska domstolarna ska ta hänsyn till EU-domstolens synpunkter när det gäller EU-medborgares rättigheter i Storbritannien.

Theresa May öppnade också för en tvåårig övergångsperiod efter att brexit formellt ägt rum den 29 mars 2019, under vilken landet skulle fortsätta att bidra till EU:s budget. Detta lär välkomnas av EU-sidan. De flesta bedömare är dock överens om det är en alltför kort tidsperiod för att kunna förhandla fram ett slutgiltigt avtal.
En försvarlig del av talet ägnades åt säkerhet. Theresa May underströk hur mycket Storbritannien har att bidra med på området och föreslog ett nytt ramverk för säkerhetssamarbete. Detta kan se som ett sätt att påminna EU om att förhandlingarna inte bara handlar om pengar, medborgerliga rättigheter och handelsrelationer.

Talets mjuka tonläge kommer rimligen att bidra till ett bättre samtalsklimat, men frånvaron av detaljer innebär att det fortfarande är en rejäl uppförsbacke om förhandlingarna ska gå i lås. I praktiken finns ungefär ett år att spela på eftersom slutresultatet ska hinna ratificeras innan utträdet 29 mars nästa år.
Klockan tickar, som EU:s förhandlingschef Michel Barnier brukar säga.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?