Annons

Veckan som gick: SSAB storstädade – SEB levererade

SSAB storstädade, SEB levererade, Millicom är åter föremål för buddiskussioner och beska beskedet från Besqab – här är några av veckans viktigaste nyheter. 

Foto:Pau Barrena; Oscar Olsson; Anders Wiklund/TT

Goodwill blev badwill 

Stålbolaget SSAB SSAB A -1,61% Dagens utveckling storstädade i samband med bokslutet balansräkningen genom att skriva ned goodwillvärden på enorma 33,3 miljarder kronor som härrör från förvärven av amerikanska Ipsco 2007 och finska Rautarukki 2014. Nedskrivningen förklaras med stigande marknadsräntor och ökat avkastningskrav. Det är en sanning med stort mått av modifikation. Räntan har förvisso stigit men har sedan 2007 många gångar varit betydligt högre än i dag. Det verkliga skälet till att mångmiljardskrivningen sker just i år är att SSAB har råd efter att ha gjort en rekordvinst på 29 miljarder kronor på rörelsenivå under 2022. Det var knappast så goodwillprövning var tänkt att ske. 

Sur reaktion på bankrapport 

SEB SEB A +0,09% Dagens utveckling levererade en vinst efter skatt på 7,4 miljarder kronor, vilket var 20 procent mer än fjärde kvartalet 2021. Kraftigt förbättrat räntenetto och högre finansnetto bidrog till lyftet, medan provisionsnettot minskade. Att aktien föll 3 procent förklaras med brist på positiva överraskningar. I veckan sa finansmarknadsminister Niklas Wykman till Di att han inte utesluter ett utdelningsstopp för svenska banker. Tidigare har ECB och Riksbanken manat till återhållsamhet med utdelningar och återköp på grund av konjunkturläget. SEB avser att dela ut 6,75 kronor per aktie, i linje med policyn att dela ut runt halva vinsten. 

Nya buddiskussioner om Millicom TIGO SDB -0,11% Dagens utveckling  

Millicom, Kinneviks forna latinamerikanska teleoperatör, är åter föremål för buddiskussioner, denna gång med den amerikanska riskkapitaljätten Apollo som friare. Millicomaktien, som har varit en riktigt trist historia de senaste fyra åren med ett kursfall på 75 procent, rusade 20 procent på beskedet. Budspekulationerna har kommit och gått runt Millicom allt sedan budförhandlingarna med teleoperatören Lilac strandade i början av 2019. Denna gång är förutsättningarna bättre, då intresset för att investera i tillväxtmarknader har vuxit när dollarn börjat tappa i värde samtidigt som den värsta recessionsoron har bedarrat. Många Millicomägare beklagar nog att det inte blev någon affär 2019 eftersom Lilac var beredda att betala motsvarande 80 miljarder kronor för Millicom. I dag är börsvärdet 30 miljarder kronor. 

Beska besked från Besqab BESQ +3,11% Dagens utveckling

På temat nedskrivningar kom tuffa besked från fastighetsutvecklaren Besqab som inför nästa veckas bokslut meddelade att det kommer att skriva ned värden på projekt och exploateringsfastigheter på 665 miljoner kronor. Till skillnad från SSAB kräver nedskrivningen att balansräkningen stärks med en nyemission på 825 Mkr. Det är mycket pengar för Besqab som värderas till 1,1 miljarder kronor. Emissionsvillkoren är inte färdigställda men aktieägarna bör vara beredda på att behöva fördubbla sin insats för att försvara sin ägarandel. Risken är stor att kursen förblir nedtryckt eftersom stora företrädesemissioner brukar pressa aktien under en längre tid.

 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera