ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS
Veckan som gick

Bankflyt värt miljoner och avhopp i vänsterpartiet

  • Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt meddelade i veckan att han avgår från sin post. Foto: Janerik Henriksson/TT

Jonas Sjöstedt hoppar av som partiledare för vänsterpartiet, kommunerna får mer pengar och riskkapitalbolaget EQT startar en ny rekordfond. Swedbank Robur lyckades sälja storpost i spelbolaget Kindred bara timmar före vinstvarningen och det efterföljande raset. Här är veckans viktigaste händelser.

Mer pengar till kommunerna – och ett avhopp

Den politiska veckan var intensiv, med krav på extra val och Jonas Sjöstedts avgångsbesked. Ur ekonomisk synvinkel var Magdalena Andersson pressträff i torsdags viktigast. Efter att ha skruvat ned prognosen för årets BNP-tillväxt till 1,1 procent och upp den för arbetslösheten till 7,0 procent lovade finansministern mer eller mindre att kommunerna redan i vårbudgeten kommer att tillföras extra pengar. Hur stora summor det handlar om och huruvida statsbidragen kommer att finansieras återstår dock att se.

 

Kindred sänkte sektorn

  • Foto:

Spel- och dobbelbolaget Kindreds vinsvarning i veckan fick aktien att rasa med som mest 20 procent. Fallet drog med sig även andra bolag i sektorn, som redan hade ett svagt år bakom sig. En anmärkningsvärd omständighet är att storägaren Swedbank Robur bara timmar innan vinstvarningen i det närmaste halverade sitt innehav i Kindred när fondbolaget sålde 9,5 miljoner aktier till ett värde av nästan en halv miljard kronor. Flyt snarare än fuffens verkar ha legat bakom den lyckade manövern.

 

Storaffärer lyfte bostadsutvecklare

  • Karlatornet i Göteborg Foto: Tomorrow AB

Torsdagen bjöd på stora nyheter i bostadssektorn. Serneke meddelade att bolaget säljer 80 procent av jätteprojektet Karlatornet i Göteborg till Oaktree Capital och SSM fick in fastighetsbolaget Amasten som ny storägare. Kursreaktionerna blev initialt plus 16 respektive 29 procent. Den gemensamma faktorn är att affärerna sänker risken i Serneke och SSM. Båda bolagen har finansiellt seglat högt i vind de senaste åren. Nu kan de falla av och lätta lite på skoten. Det gillade placerarna.

 

EQT siktar på rekordfond

Riskkapitalbolaget EQT, som numera är börsnoterat, meddelade i veckan att bolaget laddar för en ny rekordfond. Målet är att till bolagets nionde fond samla in 14,75 miljarder euro, motsvarande ungefär 155 miljarder kronor. Fond åtta, som stängdes för insättningar i början av 2018, uppgick till 10,75 miljarder euro. I veckan har EQT också köpt en cirka 2,5 procent av aktierna i det norska försäkringsbolaget Storebrand. EQT kommer att ta plats i styrelsen.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer