ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
Veckan som gick

Vd-razzia, börsskalv och kronkollaps – allt om veckans dramatik

Polisrazzia hos förra bank-vd:n, kraftiga skalv på börserna och en ny mardrömsvecka för kronan. Di guidar dig genom veckans viktigaste nyheter.

Danskar på hugget
I veckan kunde Di rapportera att den danska finanspolisen gjort husrannsakan hemma hos den tidigare vd:n för Danske Bank Thomas Borgen. Enligt den danska tidningen Berlingske misstänks tio chefer i banken för brott. Orsaken är den penningtvättshärva som brakade loss i höstas.
Di kunde också berätta att dansk polis vill prata med inkassobolaget Intrums vd Mikael Ericson med anledning av att han tidigare varit Baltikum-ansvarig på Danske. Också Loomis fick smaka danskt i veckan. Mitt under pågående stämma anklagade en reporter från landets motsvarighet till SVT:s Uppdrag Granskning kontanthanteringsbolaget för att vara involverat i penningtvätt. På det följde ett kursras om 8 procent.

Läs också: Storbanker redo rucka på banksekretessen

Trumps tullar skakade börserna
I söndags kväll meddelade USA:s president Donald Trump via två inlägg på Twitter att landet på fredagen skulle höja tullarna mot Kina. Eftersom de flesta snarare ställt in sig på att USA och Kina inom kort skulle presentera ett handelsavtal togs placerarna på sängen med kraftiga kursras som följd. Natten till fredagen slog tullhöjningen igenom, men förhandlingarna med den kinesiska delegationen på plats i USA pågår fortfarande enligt Vita huset. Placerarna tog uppenbarligen fasta på det eftersom börserna steg under veckans sista handelsdag. 

Läs också: Fem feta risker avgör början till slutet

Mardrömsvecka för kronan
Den redan svaga svenska valutan har tappat ytterligare sedan Riksbankens mjuka räntebesked den 25 april. Lite lindring bjöds i veckan då protokollet från mötet visade på en något mer balanserad riksbanksdirektion. Men kronsäljarna fick snabbt övertaget igen och den svenska valutan noterade närmast dagligen mångårslägsta noteringar. För att vara specifik får vi gå tillbaka till mitten av 2009 för att hitta en dyrare euro och till våren 2002 för att hitta en dyrare dollar. 10,84 respektive 9,66 svider. 

Läs också: ”Ni blir så jäkla konkurrenskraftiga”

Svag aptit på amerikanska statspapper
När den amerikanska staten i veckan sålde statspapper inkom bud för drygt två gånger den erbjudna volymen. Det kan tyckas som en god efterfrågan men är i själva verket den lägsta så kallade bid/cover-nivån på ett decennium. Kanske har stigande budgetunderskott, växande statsskuld och svalnande konjunktur gjort investerarna mer tveksamma till att låna ut pengar till den amerikanska staten. Som utgivare av hela världens reservvaluta kommer USA alltid att hitta pengar men veckans auktion är möjligen en signal om att det framöver kommer att bli dyrare.

Läs också: Kuslig likhet med börsraset 2015 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer