Annons

Varning för pisksnärtseffekt – ”en nedsidesrisk”

Gör utbudspaniken att företagen är i färd med att bygga på sig lager som inte matchas av efterfrågan? Den så kallade pisksnärteffekten skulle kunna trycka ned inflationen nästa år, säger Andreas Wallström i Makrorådet.

Foto:Henrik Montgomery/TT

 

Lyssna på podden

Äldre avsnitt av den här podden hittar du genom att gå till vår samlingssida.

Samlingssida för poddar

Bullwhipeffekten, eller pisksnärteffekten, är plötsligt på allas läppar. Det är inget begrepp som brukar diskuteras inom makroekonomi men pandemin har ändrat på även den saken.

”Inom företagsekonomin har man pratat om det sedan 1960-talet. Det handlar om leverantörskedjor och att saker sprider sig, ungefär som ringar på vattnet, och kan sluta med en snärt som gör ont”, säger Swedbanks prognoschef Andreas Wallström i Di-podden Makrorådet.

Att det nu har blivit en makrofråga beror på de problem med komponentbrist av olika slag som plågat världsekonomin de senaste kvartalen.

”Många företag försöker skydda sig mot de problem med för små lager som de har haft under pandemin. De tar då i lite extra i sina beställningar. Om alla gör det i varje led så blir det en exponentiell ökning. De som är först i kedjan kommer att få jättestora beställningar.”

Frågan är om den underliggande efterfrågan i det något mer normala läge som väntas nästa år kommer att matcha de lager som byggs upp.

”Det kanske visar sig nästa år att ekonomierna är tillfredsställda, läget är normalt och vi behöver inte så där mycket av vad det nu är. Då sitter helt plötsligt många bolag med för stora lager.”

På samma sätt som vi nu ser rusande priser på grund av brister av allehanda slag skulle en konsekvens av väl feta krockkuddar i väl många led i så fall kunna leda till motsatsen.

”Det är något som faktiskt skulle kunna pressa ned inflationen under nästa år och framåt. Mitt i allt prat om uppsidesrisker är detta en nedsidesrisk: att vi har ett slags uppdämt utbud.”

Så plötsligt sitter vi efter 18 månaders brist med alldeles för många halvledare?
”Jag vet inte hur det är med just halvledare men kanske andra komponenter.”

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera