Titta hit, Greta
Oljebolaget Enquest släppte på torsdagen en ”operations update” för helåret 2021 samt sina prognoser för 2022. I pressmeddelandet uppger Enquest att bolaget väntas ha cirka 165 miljoner dollar i investeringsutgifter (”capex”) under 2022.
Men drygt 75 miljoner dollar av de investeringsutgifterna beräknas vara ”abandonment expenditure”, det vill säga att gamla projekt och oljebrunnar bommas igen.
Därmed kommer Enquest det kommande året att spendera nästan lika mycket på att stänga gamla projekt som bolaget spenderar på att öppna och underhålla befintliga projekt.
Det går bra nu
Snart slopar Sverige covidrestriktionerna men inköpscheferna är redan glada. I tisdags publicerade Silf/Swedbank inköpschefsindex för industrin som steg till 62,4 i januari jämfört med 62,1 i december.
En extra glädjande punkt är också att leveransproblemen blir allt mindre då delindexet för leveranstider förbättrades för fjärde månaden på raken.
Det följdes upp med att torsdagens inköpschefsindex för tjänstesektorn steg till 68,6 i januari jämfört med 67,4 föregående månad – den femte högsta noteringen i indexets historia. Och detta under en månad som präglats av hög covidsmitta och restriktioner.
Inköpschefernas goda humör bådar gott för framtiden.
Hökaktiga centralbanker
Den tilltagande inflationen har redan fått amerikanska Federal Reserve att svänga och nu visar europeiska ECB samma tendenser.
ECB lämnade först ett odramatiskt räntebesked med orörd ränta men som sedan följdes sedan upp av en hökaktig presskonferens med chefen Christine Lagarde. Hon vägrade bland annat att återupprepa ett tidigare löfte om att inte höja några räntor under 2022, trots upprepade frågor.
På torsdagen höjde dessutom brittiska Bank of England styrräntan med väntade 0,25 procent men noterbart är att fyra av nio ledamöter ville höja ännu mer. Kampen mot inflationen blir centralbankernas högsta prioritet under 2022.
Trist storbankstrend
2021 var ett år då storbanksaktierna bjöd på kursuppgång, och SEB och Nordea utmärkte sig genom att slå index. Nordea var bäst med en uppgång på 64 procent.
Men storbankerna har inte fått något vidare rapportmottagande på börsen. I onsdags föll Swedbank med 5,3 procent efter att bankens rapport för det fjärde kvartalet publicerats, vilket följdes upp med en nedgång på ytterligare 2 procent på torsdagen. Även Nordeas rapport på torsdagen sänkte aktien med 1,9 procent. Backar vi bandet till förra veckan föll SEB med 2,7 procent på sin rapport.
På onsdag nästa vecka publiceras Handelsbankens rapport – kan de bryta trenden?