1515
Annons

Turbulent månad på Stockholmsbörsen – Di:s expert: ”En marknad i obalans”

Hittills i maj är börsen svagt på plus, men månaden har trots det varit mycket turbulent med stora dagssvängningar. Det bekymrar Di:s börsexpert Ulf Petersson.

”Det visar på en marknad i obalans”, säger han i Analyspodden.

Foto:Michael Probst/TT

 

Efter en mycket stark start på året har Stockholmsbörsen under maj visat sig från sin mer turbulenta sida. Fredagens lugna handel står i bjärt kontrast till de senaste veckornas läge där vi sett dagssvängningar på uppemot 2 procent. 

”Det är en sicksack-börs vi har just nu”, konstaterar Ulf Petersson i Analyspodden.

Lite extra oro smög sig in inför och i samband med att den amerikanska centralbanken i veckan släppte protokollet från det senaste räntemötet. 

”Förut var det för tidigt att ens 'tänka på att tänka på' att skala ned, nu verkar vissa ledamöter ändå ha börjat tänka tanken. Det gav lite eko på marknaden. Det var ett litet steg mot en stramare penningpolitik”, konstaterar Di:s makroexpert Viktor Munkhammar.

Trots börsoro, högre inflation och vissa tecken på åtstramning från centralbankshåll har dock de långa räntorna stannat kvar på låga nivåer. USA:s tioårsränta handlas kring 1,6-1,7 procent. Det talar ändå för att börsen kan ha mer att ge enligt Ulf Petersson. 

”Det är möjligt att vi ska upp 10 procent till om räntan ligger kvar här. Men får vi räntor över 2 procent lär vi se ganska stora effekter på kurserna.”


Analyspodden: ”Avvakta med Saab”

Försvarskoncernen Saab har rusat på börsen, och aktien fortsätter upp efter fredagens kvartalsrapport, men Di:s analytiker Ulf Petersson höjer ett varningens finger.

”Jag köper inte aktien här”, säger han i veckans avsnitt av Analyspodden.

Värderingen för försvarskoncernen Saab har stuckit i väg sedan kriget i Ukraina startade.
Värderingen för försvarskoncernen Saab har stuckit i väg sedan kriget i Ukraina startade.Foto:Fredrik Persson

 

Det svenska försvarsbolaget Saab rapporterade på fredagsmorgonen och bolagets orderingång uppgick till 8,1 miljarder kronor i det första kvartalet 2022, en ökning med 38 procent jämfört med motsvarande kvartal i fjol. Aktien handlas också upp på fredagen, och kursen har gått riktigt starkt under 2022 till följd av Rysslands invasion av Ukraina.

”Men värderingen har dragit i väg”, säger Di:s Johan Wendel och pekar på att aktien handlas till ungefär 23 gånger årets väntade vinst.

Det som talar för Saab är att många länder nu förbundit sig att höja sina försvarsutgifter och svenska institutioner tycks vara öppnare för att äga Saab-aktien igen efter att tidigare ha valt bort den av hållbarhetsskäl.

”Jag köper inte aktien här”, säger Ulf Petersson om Saab.

Dessutom diskuterar Di-duon bland annat läkemedelsjätten Astra Zeneca som spås en fortsatt ljus framtid på börsen.

”Värderingen är inte tilltagen trots uppgången och de har flera fina läkemedel i portföljen”, säger Johan Wendel.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?