ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS
Oron på bostadsmarknaden

Tunga duon: Boprisdramat är över – nu pekar det mesta uppåt

Det mesta talar för stabila eller svagt stigande bostadspriser framöver. 

Det säger Anna Öster och Olof Manner i Makrorådet.

Dramatiken på bostadsmarknaden har minskat betydligt. Det konstaterar Olof Manner, senior rådgivare på Swedbank, och Anna Öster, investeringschef på Länsförsäkringar, i Di-podden Makrorådet.

”Den stora sättningen var under det sista kvartalet 2017. Sedan dess har priserna studsat runt lite. Den statistik som kommit på sistone tyder på en stabilisering. Prisnivåerna har också fått lite hjälp av att de flesta bedömare skjutit fram tidpunkten för Riksbankens nästa räntehöjning. Det märks också på att andelen bolåntagare som binder räntan har minskat igen”, säger Olof Manner.

Även Anna Öster pekar på betydelsen av de mjukare tongångarna från Riksbanken.

”Utbud och efterfrågan är grundmekanismerna men om priserna ska ticka upp från redan höga nivåer krävs att vi har råd att betala räntorna. Och vi ser inga tecken på att lågränteläget skulle vara på väg att försvinna under överskådlig framtid.”

Ytterligare en faktor är att aktörerna på bostadsmarknaden hittat ett slags balans igen efter perioden med prisfall och nya regleringar.

”Efter prisnedgången hösten 2017 behövde kreditgivarna hitta en syn på hur djup den skulle bli. Ska man kräva försäljning av befintlig bostad först exempelvis? Det tog också ett tag innan marknaden hade tagit till sig exakt vad Finansinspektionens skärpta amorteringskrav skulle innebära”, säger Anna Öster.

”Givet detta och givet att jag inte ser något brant stigande arbetslöshet så tror jag att bostadsmarknaden kan ha en lugnare resa framför sig, med svagt stigande priser.”

Olof Manner lyfter också fram det långsiktiga perspektivet.

”Det finns en strukturell bostadsbrist. Ihop med fortsatt låga räntor och en kraftigt växande befolkning är det naturligtvis något som stödjer bostadsmarknaden på lång sikt. Men jag tror inte att vi kommer att ha samma prisutveckling som vi haft sedan 1990-talet.”

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer