1515
Annons

Tokrallyt slutade med konkurs – här är veckans hetaste nyheter

Konkurs för MQ, massflykt från aktiefonder och en synnerligen dyster prognos för Sveriges ekonomi. Vi lägger ytterligare en händelserik börsvecka till handlingarna. 

Di guidar dig genom de viktigaste nyheterna.

Foto:TT

MQ i konkurs

Foto:Jessica Gow/TT

I veckan fick Öresund och familjen Qviberg nog, ställde in den utlovade 250-miljonersemissionen i klädkedjan MQ och beslutade i stället att försätta MQ-butikerna i konkurs. Med en kassa på 20 Mkr per sista februari och en mer än halverad klädförsäljning i mars var MQ:s likviditetsbehov akut. Det är begripligt att Öresund i detta läge, när ingen ljusning syns, väljer att inte stödja bolaget på egen hand utan reell hjälp av banker, stat och fastighetsägare. Man kan fråga sig vad de aktieägare som handlade upp MQ-aktien med 100 procent den senaste månaden såg och tänkte på. 

Flykt från aktiemarknaden

Foto:Di

Fondbolagens förenings månadsstatistik för mars visade att svenskarna nettosålde fondandelar för nästan 100 miljarder kronor. Mest plockade spararna ut ur aktiefonder och den enda fondkategori som såg inflöden var korta räntefonder. Om sparkollektivet agerade rätt kan vi utvärdera först om ett antal månader när vi vet framtida fondflöden och kursutvecklingen. Man får dock hoppas att fondförvaltarna av de korta räntefonderna förstår vad spararna vill ha – nämligen helt riskfria ränteplaceringar och inga ”kryddor” i form av företagscertifikat, vilka den senaste månaden har visat sig vara riktigt giftiga.

Arbetslösheten exploderar i USA

Foto:Alex Brandon, Alex Brandon

Antalet nyregistrerade arbetslösa i USA var för fjärde veckan i rad extremt stort i ett historiskt perspektiv. Den senaste veckan registrerades drygt 5 miljoner nya arbetslösa. Det var lite mer än vad marknaden hade förväntat men trots allt en mindre ökning än de två föregående veckorna. Både dessa veckor tillkom över 6 miljoner arbetslösa. I normala fall brukar runt 200.000 personer under en vecka registreras som arbetslösa. Trycket är därmed hårt på president Donald Trump att öppna upp ekonomin så snabbt det går. 

Dyster Andersson, dystrare IMF

Finansminister Magdalena Andersson räknade i vårbudgeten med att BNP i år faller med 4,2 procent
Finansminister Magdalena Andersson räknade i vårbudgeten med att BNP i år faller med 4,2 procentFoto:Jessica Gow/TT, Jessica Gow/TT, Jessica Gow/TT

Vårdpersonalen är förstås de som har slitit mest under coronakrisen, men ekonomerna på finansdepartementet och IMF har också haft fullt upp med att utvärdera de ekonomiska konsekvenserna. Bedömningarna om hur djup krisen blir varierar. Finansminister Magdalena Andersson räknade i vårbudgeten med att BNP i år faller med 4,2 procent och att arbetslösheten stiger till 9 procent. IMF är mer pessimistiskt och räknar med en BNP-nedgång på 6,8 procent. Under finanskrisen minskade Sveriges BNP som mest med 4 procent 2009. 

Miljarder rullade in för ägarduon

Höstmörka konjunkturutsikter ligger som en våt (och kall) filt över börsen just nu. Då piggar det upp med en oväntad – och välförtjänt – kursrusning. 

Här är några av veckans viktigaste händelser.

Bioarctics grundare och storägare Pär Gellerfors och Lars Lannfelt.
Bioarctics grundare och storägare Pär Gellerfors och Lars Lannfelt.

Minnesvärd kursrusning
Det svenska forskningsbolaget Bioarctic överraskade både forskningsvärlden och aktiemarknaden i veckan. De första resultaten i en fas 3-studie för potentiella alzheimerläkemedlet lecanemab var nämligen goda och nu hägrar en potentiell mångmiljardmarknad i USA för Bioarctic och dess partnerbolag Eisai. Det är därför inte märkligt att Bioarctics kurs drygt trefaldigats under veckan och börsvärdet svällt från cirka 8 miljarder kronor till drygt 25 miljarder. Vinnarna är i först hand personer som drabbats av Alzheimers sjukdom men grundarna och storägarna Lars Lannfelt och Pär Gellerfors har också ökat sina förmögenheter med ett antal miljarder – och det framstår som rimligt. Hatten av.

Hmmmm H&M
H&M:s rapport gjorde ingen glad, med undantag för dem som blankat aktien. Resultatet var svagare än väntat, avvecklingen i Ryssland kostar på och den dyra dollarn höjer inköpspriserna. Dessutom sväller varulagret trots att modejätten har höjt sina priser klart mindre än konkurrenten Inditex och enligt vd Helena Helmersson även mindre än vad kostnadsökningarna motiverar. Lageruppbyggnaden bäddar för framtida reor när kläderna ska bort från hyllan. Aktien tappade nästa 6 procent på rapportdagen men steg något under fredagen.

Kallare konjunktur, men ljus i räntemörkret
Septemberbarometern från Konjunkturinstitutet KI noterade en ytterligare försämring av hushållens redan svartsynta pessimism i nivå med 1990-talskrisen. Även i näringslivet sjönk framtidstron på bred front inklusive den tidigare envist optimistiska industrin. Företagen vittnar om tunnare orderingång och anställningsplanerna vacklar. Till på köpet rapporterade SCB fortsatta försäljningstapp i detaljhandeln. Minus 5,1 procent i årstakt är även det den värsta noteringen på nära 30 år. Däremot spår KI i sin nya prognos att Riksbanken börjar sänka räntan redan nästa höst, när både konjunkturen och inflationsbrasan mattas snabbt.

Plusvecka för kronan
Kronan har en tuff höst. I veckan lades sten på börda när Riksgäldskontoret meddelade att skulden i utländsk valuta ska avvecklas. Det innebär att köp av andra valutor för motsvarande 100 miljarder kronor över fyra år. Med andra ord försäljning av 25 miljarder kronor per år. Sett till omsättningen på valutamarknaden är det småpengar men signalvärdet är negativt. Det gäller särskilt som även Riksbanken är i färd med att sälja kronor som ett led i egenfinansieringen av valutareserven. Trots det stärktes kronan, mätt med KIX-index, under veckan. Men orsakerna till det får nog letas på annat håll.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera