Annons

Tokrallyt slutade med konkurs – här är veckans hetaste nyheter

Konkurs för MQ, massflykt från aktiefonder och en synnerligen dyster prognos för Sveriges ekonomi. Vi lägger ytterligare en händelserik börsvecka till handlingarna. 

Di guidar dig genom de viktigaste nyheterna.

Foto:TT

MQ i konkurs

Foto:Jessica Gow/TT

I veckan fick Öresund och familjen Qviberg nog, ställde in den utlovade 250-miljonersemissionen i klädkedjan MQ och beslutade i stället att försätta MQ-butikerna i konkurs. Med en kassa på 20 Mkr per sista februari och en mer än halverad klädförsäljning i mars var MQ:s likviditetsbehov akut. Det är begripligt att Öresund i detta läge, när ingen ljusning syns, väljer att inte stödja bolaget på egen hand utan reell hjälp av banker, stat och fastighetsägare. Man kan fråga sig vad de aktieägare som handlade upp MQ-aktien med 100 procent den senaste månaden såg och tänkte på. 

Flykt från aktiemarknaden

Foto:Di

Fondbolagens förenings månadsstatistik för mars visade att svenskarna nettosålde fondandelar för nästan 100 miljarder kronor. Mest plockade spararna ut ur aktiefonder och den enda fondkategori som såg inflöden var korta räntefonder. Om sparkollektivet agerade rätt kan vi utvärdera först om ett antal månader när vi vet framtida fondflöden och kursutvecklingen. Man får dock hoppas att fondförvaltarna av de korta räntefonderna förstår vad spararna vill ha – nämligen helt riskfria ränteplaceringar och inga ”kryddor” i form av företagscertifikat, vilka den senaste månaden har visat sig vara riktigt giftiga.

Arbetslösheten exploderar i USA

Foto:Alex Brandon, Alex Brandon

Antalet nyregistrerade arbetslösa i USA var för fjärde veckan i rad extremt stort i ett historiskt perspektiv. Den senaste veckan registrerades drygt 5 miljoner nya arbetslösa. Det var lite mer än vad marknaden hade förväntat men trots allt en mindre ökning än de två föregående veckorna. Både dessa veckor tillkom över 6 miljoner arbetslösa. I normala fall brukar runt 200.000 personer under en vecka registreras som arbetslösa. Trycket är därmed hårt på president Donald Trump att öppna upp ekonomin så snabbt det går. 

Dyster Andersson, dystrare IMF

Finansminister Magdalena Andersson räknade i vårbudgeten med att BNP i år faller med 4,2 procent
Finansminister Magdalena Andersson räknade i vårbudgeten med att BNP i år faller med 4,2 procentFoto:Jessica Gow/TT, Jessica Gow/TT, Jessica Gow/TT

Vårdpersonalen är förstås de som har slitit mest under coronakrisen, men ekonomerna på finansdepartementet och IMF har också haft fullt upp med att utvärdera de ekonomiska konsekvenserna. Bedömningarna om hur djup krisen blir varierar. Finansminister Magdalena Andersson räknade i vårbudgeten med att BNP i år faller med 4,2 procent och att arbetslösheten stiger till 9 procent. IMF är mer pessimistiskt och räknar med en BNP-nedgång på 6,8 procent. Under finanskrisen minskade Sveriges BNP som mest med 4 procent 2009. 


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?