Fritidsföretaget Thule THULE +0,63% Dagens utveckling har blivit en av aktiemarknadens stora favoriter på senare år och placerarna är numera gladligen beredda att betala runt 30 gånger årets vinstprognos, vilket är ungefär 50 procent högre värdering än genomsnittet på Stockholmsbörsen.
Skälet är att Thule har lyckats skapa ett internationellt konsumentvarumärke inom fritidssegmentet som i dag skär guld med täljkniv när allt fler och i allt högre åldrar vill vara aktiva på sin semester och därför köper cykelhållare och takboxar till bilen – Thules huvudprodukter – som aldrig förr.
Även bolagets näst största affärsområde som säljer husbilstillbehör har gynnats av den snabba återhämtningen på husbilsmarknaden i framför allt USA.
På senare år har dessutom Thule framgångsrikt lyckats bredda varumärket till att även omfatta sportiga barnvagnar som i dag utgör 13 procent av Thules försäljning.
Under årets kvartal ökade bolagets omsättning med hela 56 procent justerat för valutaeffekter till drygt 2,5 miljarder kronor samtidigt som rörelseresultatet steg med 83 procent till 594 miljoner kronor. Rörelsemarginalen ökade från 18,6 till 23,4 procent, vilket betyder att lönsamheten nu är över Thules långsiktiga mål på minst 20 procent.
Thule sticker ut på börslistan eftersom Stockholmsbörsen har få andra internationella konsumentvaruföretag med starka varumärken av storlek vid sidan av Electrolux och Essity. Småländska Thule med sitt utvecklingscenter för nya produkter i Hillerstorp utanför Gnosjö, (även om huvudkontoret numera finns i Malmö), är dessutom ganska ensamt om att rikta in sig på organisk tillväxt i en tid när förvärvslustan i näringslivet är på rekordnivå.
Thule siktar nu på att fördubbla omsättningen fram till 2030. Det ska ske samtidigt som 75 procent av nettovinsten delas ut till aktieägarna. Beskeden bidrog, förutom det starka kvartalsresultatet, till att Thule blev börsvinnare under den hektiska rapportdagen på torsdagen med en kursuppgång på 4 procent.