1515
Annons

Thule skär guld med täljkniv

Medvinden för fritidsföretaget Thule fortsätter. Folks intresse för en aktiv fritid och hemmasemestertrenden lyfte bolagets omsättning med 56 procent. Det gjorde Thule till börsvinnare trots en mycket stark kursutveckling det senaste året.

Thules vd Magnus Welander.
Thules vd Magnus Welander.Foto:TT/Pressbild

Fritidsföretaget Thule THULE +0,63% Dagens utveckling har blivit en av aktiemarknadens stora favoriter på senare år och placerarna är numera gladligen beredda att betala runt 30 gånger årets vinstprognos, vilket är ungefär 50 procent högre värdering än genomsnittet på Stockholmsbörsen. 

Skälet är att Thule har lyckats skapa ett internationellt konsumentvarumärke inom fritidssegmentet som i dag skär guld med täljkniv när allt fler och i allt högre åldrar vill vara aktiva på sin semester och därför köper cykelhållare och takboxar till bilen – Thules huvudprodukter – som aldrig förr. 

Även bolagets näst största affärsområde som säljer husbilstillbehör har gynnats av den snabba återhämtningen på husbilsmarknaden i framför allt USA. 

På senare år har dessutom Thule framgångsrikt lyckats bredda varumärket till att även omfatta sportiga barnvagnar som i dag utgör 13 procent av Thules försäljning. 

Under årets kvartal ökade bolagets omsättning med hela 56 procent justerat för valutaeffekter till drygt 2,5 miljarder kronor samtidigt som rörelseresultatet steg med 83 procent till 594 miljoner kronor. Rörelsemarginalen ökade från 18,6 till 23,4 procent, vilket betyder att lönsamheten nu är över Thules långsiktiga mål på minst 20 procent. 

Thule sticker ut på börslistan eftersom Stockholmsbörsen har få andra internationella konsumentvaruföretag med starka varumärken av storlek vid sidan av Electrolux och Essity. Småländska Thule med sitt utvecklingscenter för nya produkter i Hillerstorp utanför Gnosjö, (även om huvudkontoret numera finns i Malmö), är dessutom ganska ensamt om att rikta in sig på organisk tillväxt i en tid när förvärvslustan i näringslivet är på rekordnivå. 

Thule siktar nu på att fördubbla omsättningen fram till 2030. Det ska ske samtidigt som 75 procent av nettovinsten delas ut till aktieägarna. Beskeden bidrog, förutom det starka kvartalsresultatet, till att Thule blev börsvinnare under den hektiska rapportdagen på torsdagen med en kursuppgång på 4 procent. 

Detta är en artikel från Di:s analysredaktion. Dagens industris journalister måste rapportera privata aktieinköp till ansvarig utgivare, och innehavet får säljas tidigast efter en månad.

Klen tröst för Ingves

Inflationen sjönk som väntat något i juli när energipriserna föll tillbaka. Men det är en klen tröst för Riksbanken. Utfallet var än en gång högre än Riksbankens egen prognos från i juni och pristrycket för mängder av varor och tjänster fortsatte att accelerera.

Foto:Jesper Frisk

KPIF-inflationen sjönk till 8,0 procent i juli jämfört med 8,5 procent i juni. Analytiker hade i snitt väntat med en nedgång till 8,1 procent enligt Infront. 

Riksbanken hade däremot räknat med en större nedgång till 7,6 procent.

Vad värre är fortsatte KPIF rensat för energipriser, ett mer renodlat mått på varu- och tjänstepriser, att ticka uppåt till 6,6 procent i juli från 6,1 procent i juni. Riksbanken hade även här räknat med en viss nedgång till 5,8 procent.

Medan priser på el, drivmedel och även kläder sjönk i juli jämfört med föregående månad, klättrade matpriserna vidare uppåt, främst mjölk, ost, ägg och grönsaker.

Den årliga matprisinflationen varvade upp till 13,5 procent i juli, från 11,2 procent i juni. Det var den högsta noteringen sedan mitten av 1980-talet.

Och inflationstoppen är ännu inte nådd. Riksbankens senaste bedömning från i juni får återigen betraktas som förbisprungen av verkligheten.

Toppen är snarare nådd först vid närmare 10 procent för KPIF-inflationen någon gång mot slutet av året eller kring årsskiftet, om man ska tro de uppdaterade prognoserna från såväl statliga Konjunkturinstitutet som storbankerna.

I bakgrunden mullrar Europas energikris vidare, med hot om ännu högre vinterpriser än vad marknaden prissätter i dagsläget. I andra vågskålen skickar globalt sjunkande råvaru- och livsmedelspriser liksom tecken på mildrade flaskhalsproblem i leverantörskedjor tidiga signaler om att flera av inflationsvågens drivkrafter sakta börjar mattas.

Juli månads respit i inflationstrycket ser tyvärr bara ut som en andhämtning på vägen uppåt mot nya toppar innan året är slut. Och den lär inte rucka förväntningarna på att Riksbanken fortsätter med flera stora räntehöjningar i höst.

Efter junihöjningen med 0,5 procentenheter ligger en uppväxling till 0,75 procentenheters höjning vid nästa möte i september nära till hands.

Ett som är säkert är att chefen Stefan Ingves får krypa till korset än en gång, och vrida upp sin inflationsprognos rejält.

 

Detta är en artikel från Di:s analysredaktion. Dagens industris journalister måste rapportera privata aktieinköp till ansvarig utgivare, och innehavet får säljas tidigast efter en månad.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera