Annons

Tele2 föll på vd-byte – här är veckans viktigaste händelser

Veckan inleddes med besked om att Tele2:s vd Anders Nilsson slutar och ersätts med Kjell Morten Johnsen, något som fick aktien att backa. Fem stora fastighetsbolag kom med rapporter för andra kvartalet. 

Di guidar dig genom veckans viktigaste ekonominyheter. 

Foto:TT/Richard Drew

Vd-byte i Tele2 TEL2 B +0,49% Dagens utveckling  

Börsveckan startade med besked från Tele2 att vd Anders Nilsson slutar i september och ersätts med Kjell Morten Johnsen. Johnsen som tillträder 15 september har en gedigen erfarenhet inom telekom. Han har varit operativ chef för den nederländska operatören Veon, rankad nia i världen och som även är verksam i Afrika och Asien, samt europachef på Telenor. Visserligen är han oprövad som börs-vd, men i meriterna i övrigt finns inget att klaga på. Att aktiekursen föll 4 procent handlar snarare om besvikelse över att Anders Nilsson bara stannade två år på posten. Plus risken för att bolaget nu tappar i tempo. 

Anders Nilsson slutar som vd för Tele2 i september.
Anders Nilsson slutar som vd för Tele2 i september.Foto:Jonas Ekströmer/TT

Motigt för Industrivärden INDU C +0,76% Dagens utveckling  

Industrivärden var först ut att rapportera av investmentbolagen. Första halvåret backade A-aktien 9 procent samtidigt som börsen som helhet föll 4 procent. Samtidigt minskade substansvärdet 5 procent. Det betyder att substansvärdesrabatten ökade till 14 procent jämfört med 10 vid årsskiftet. Snittet senaste tio åren är 13 procent. De cykliska verkstadsbolagen Sandvik och Volvo svarar för nästan halva portföljvärdet, medan Handelsbanken som haft en tung vår svarar för 16 procent och Essity för 18 procent. På plussidan finns att skuldsättningsgraden är låga 5 procent, vilket ger bra manöverutrymme. 

Omvänd vinstvarning från Husqvarna HUSQ B +0,67% Dagens utveckling  

I början av juni varnade Husqvarna för att omsättningen minskat 12 procent i april och maj samt spådde ett tapp på 10 procent för hela kvartalet. Det kom glädjande nog på skam. I onsdags meddelade bolaget att försäljningen tagit fart och i stället väntas minskningen bara bli 2 procent jämfört med andra kvartalet 2019. Bortsett från lämnad verksamhet i affärsområdet Consumer Brands handlar det till och med med en ökning på 3 procent till cirka 13,5 miljarder kronor. Samtidigt uppges rörelseresultatet preliminärt landa på 2.190 Mkr, jämfört med 2.125 Mkr i fjol. Den fullständiga rapporten presenteras 16 juli. 

Stabilt från fastighetsbolagen  

Fem stora fastighetsbolag har rapporterat sina resultat för andra kvartalet i veckan. Så här långt har coronapandemin inte satt några större avtryck i siffrorna utan hyresintäkter och förvaltningsresultat är relativt stabila. Fastpartner FPAR A -1,02% Dagens utveckling ökade förvaltningsresultatet 20 procent mot andra kvartalet förra året, Wihlborgs WIHL -0,2% Dagens utveckling med 1 procent, medan Fabege FABG -0,4% Dagens utveckling s och Kungsleden KLED -0,07% Dagens utveckling s dito sjönk 4 procent. För Atrium Ljungberg ATRLJ B -0,29% Dagens utveckling som har en stor exponering mot kontor och gallerior i Stockholm sjönk förvaltningsresultatet 20 procent. Att aktiekurserna fallit i år beror på oro för minskad efterfrågan på kontor och butikslokaler framöver. 

Sven-Olof Johansson, vd för Fastpartner.
Sven-Olof Johansson, vd för Fastpartner.Foto:Joey Abrait

 


Innehåll från Bristol-Myers Squibb Annons

Uppköpet stärker BMS:s läkemedelsportfölj

I november blev Celgene en del av Bristol Myers Squibb.
I november blev Celgene en del av Bristol Myers Squibb.

Med uppköpet av läkemedelsbolaget Celgene stärker Bristol Myers Squibbs sitt erbjudande av läkemedel och vårdlösningar. Bolaget kommer även fortsätta att samarbeta med andra vårdaktörer för att utveckla behandlingar för svårt sjuka patienter.

I november förra året fullbordade BMS, Bristol Myers Squibb, sitt uppköp av Celgene och de båda bolagens produkter finns nu under BMS varumärke.

– Bägge bolagen var framgångsrika både globalt och här i Sverige. Tillsammans har vi nu möjligheten att hjälpa än fler patienter inom olika sjukdomsområden. Vi har redan ett flertal ledande produkter på marknaden och bara under de kommande två åren lanserar vi ytterligare åtta nya läkemedel, säger Michaël Lugez, vd på BMS Sverige och tidigare vd på Celgene Nordics. 

Ledande biofarmabolag

Celgene var innan sammanslagningen en världsledande aktör inom läkemedelsutveckling för behandling av bland annat blodcancersjukdomar, solida cancertumörer samt inflammatoriska och immunologiska sjukdomar. BMS var ett globalt biofarmabolag som utvecklade innovativa läkemedel inom onkologi, kardiovaskulära sjukdomar, immunologi och fibros.

– Tillsammans har vi en av industrins bredaste pipelines och tack vare att vi nu kan slå samman kunskaperna och erfarenheterna från de båda bolagen kommer vi bli ännu starkare. Medarbetarna är vår främsta tillgång och de drivs av att hitta nya läkemedel och innovativa behandlingslösningar för vården. Både Celgene och BMS har tidigare också investerat stort i forskning globalt och det är något vi kommer att fortsätta med, säger Michaël Lugez.

EXTERN LÄNK: Läs mer - så verkar Bristol Myers Squibb i Sverige.

Under kommande år avser BMS i Sverige att arbeta mot tre huvudmål.

– Vår första prioritet är nu att färdigställa sammanslagningen av bolagen för att patienterna ska kunna ta del av fördelarna. Vidare har vi som mål att våra nya produkter ska bli tillgängliga för patienter i Sverige så snart som möjligt. Det tredje målet är att ge vår personal fler möjligheter att växa och utveckla vår affär, säger Michaël Lugez.

Patienterna är allt fokus

Patienterna och deras vård står ständigt i fokus i allting som BMS gör och bolaget vill vara med genom hela patientresan. Därför utvecklar de nu bland annat en app där patienter kan följa sin behandling, få svar på frågor och prata med en läkare.

– Vi vill inte bara vara en läkemedelsleverantör, utan även en partner till alla som är involverade inom hälso- och sjukvård. BMS var till exempel med och grundade organisationen ”All.Can” vars mål är att frigöra resurser för sjukhus för att optimera behandlingen av patienter. För att uppnå detta måste vi arbeta tillsammans. Ett annat exempel är hur vi i den pågående pandemin arbetar tillsammans med andra företag och organisationer för att donera pengar, labbutrustning och produkter för att stötta kampen mot coronaviruset, säger Michaël Lugez.

Ny logotyp

I samband med uppköpet av Celgene uppdaterar BMS även sitt varumärke med en ny logotyp.

– Även om vi fortfarande heter BMS är vi ett nytt bolag och det vill vi visa med vår nya logotyp. Motivet är en hand som är en universell symbol för läkande. Den representerar att ge och ta emot vård och visar på vårt engagemang för att sätta människan i första rummet, det är personligt, avslutar Michaël Lugez.

EXTERN LÄNK: Läs mer om Bristol Myers Squibb här 

Fakta Bristol Myers Squibb
Bristol Myers Squibb, BMS, är ett globalt biofarmaceutiskt bolag som utvecklar innovativa läkemedel för svåra sjukdomar. Bolaget kombinerar smidigheten hos ett bioteknikbolag med räckvidden och resurserna hos ett etablerat läkemedelsföretag. BMS är bland annat verksamma inom onkologi, kardiovaskulära sjukdomar, cancersjukdomar samt inflammatoriska och immunologiska sjukdomar. BMS deltar i flera globala samarbeten för att utveckla och optimera vårdlösningar med patienten i fokus.

Mer från Bristol-Myers Squibb

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Bristol-Myers Squibb och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?