1515
Annons

Techrevansch och kronkollaps

Både techjättar och e-handlare tog revansch med kanonrapporter i veckan. För den svenska ekonomin och kronan såg det dystrare ut. Di:s experter guidar till veckans viktigaste nyheter.

Apples vd Tim Cook.
Apples vd Tim Cook.Foto:TT

Kontantbud på Kapp-Ahl
I måndags lade storägaren, Rune Anderssons Mellby Gård, ett kontantbud om 20 kronor per aktie i Kapp-Ahl. Priset motsvarar en premie på 43 procent mot fredagens stängningskurs. Samtidigt är det också den nivå där aktiekursen befann sig så sent som i januari. Kapp-Ahl har precis som flera branschkolleger utmaningar och storägaren bedömer att det arbete som behöver göras är lättare att genomföra utanför börsen. Mellby Gård ser också möjliga samarbeten med sina andra modebolag, som Lund Fashion med Flash och Dea Axelssons. Prospektet kommer 22 augusti och sista svarsdag väntas bli 20 september. Om inte Mellby Gård får in minst 90 procent av aktierna dras budet tillbaka. 

Läs också: Acceptera budet – annars väntar kurskrasch 

Svag BNP-siffra sänkte kronan
BNP sjönk med 0,1 procent under andra kvartalet från föregående kvartal, enligt SCB:s preliminära statistik som kom i veckan. På årsbasis ökade svensk BNP med 1,4 procent, vilket var klart lägre än vad analytiker hade räknat med. Utfallet var även svagare än Riksbankens prognos. Framförallt var det minskade investeringar i maskiner och inventarier som låg bakom nedgången, då fasta bruttoinvesteringar sjönk 1,1 procent i årstakt. Även exporten och offentliga konsumtion var svagare än väntat medan hushållens konsumtion var något bättre. Den redan svaga kronan försvagades ytterligare på beskedet - facit för tisdagen blev att kronan tappade 9 öre mot euron till 10,66 kronor. 

Läs också: Ge upp allt hopp om kronan 

Apple tar revansch efter rapport
Efter tisdagens rapport fick Apples aktie nytt förtroende och är nu upp 38 procent i år. Försäljningen bröt trenden och ökade 1 procent till 53,8 miljarder dollar. Vinsten per aktie blev 2,18 dollar, vilket över förväntan. Iphone, som svarar för hälften av intäkterna, fortsätter att minska, denna gång med drygt 12 procent. Även försäljningen i Kina minskar, denna gång med 4 procent vilket är betydligt bättre än raset på 22 procent föregående kvartal. Prenumerationstjänsterna Apple Music och Icloud ökade däremot med 12 procent. För fjärde kvartalet spår Apple en försäljning på 61-64 miljarder dollar. 

Läs också: Techjättarna snuvar Sverige på skattemiljoner 

Zalando lyfter Kinnevik
Efter vårens inställda försäljning av Millicom fick Kinneviks aktieägare glädja sig åt en bra rapport från tyska e-modejätten Zalando i veckan. Försäljningen ökade drygt 20 procent till 1,6 miljarder euro och rörelseresultatet landade på 102 miljoner euro i andra kvartalet. Dessutom justerades målet för det justerade rörelseresultat upp till den övre delen av intervallet 175-225 miljoner euro för helåret. Det fick fart på aktien, som klättrade 15 procent. Zalandos börsvärde har därmed mer än dubblats i år. Zalando är Kinneviks största innehav och svarar för drygt en tredjedel av investmentbolagets substansvärde. Kinnevik följde därför med upp när Zalando lyfte. 

Läs också: Torsten Jansson sågar e-handeln – ”det är ju en krisbransch 

Innehåll från Transfer GroupAnnons

Experten: Säkerhet allt viktigare för företag

Skjutningar och sprängdåd är vanligt förekommande i Sverige, visar statistik från bland andra Brottsförebyggande rådet och Polismyndigheten. 

Det har fått många verksamheter att se över sin säkerhet.

– Många av de som i dag efterfrågar våra tjänster har ingen egen hotbild mot sig – de har bara fel grannar, säger säkerhetsexperten Magnus Ahde från Altum Security AB.   

 

Läs mer om hur sectech tar säkerhetslösningar till nästa nivå

En studie från Brottsförebyggande rådet, Brå, konstaterar att Sverige är det värst drabbade landet i Europa när det gäller dödligt skjutvåld. I studien har svenska dödsskjutningar jämförts med 22 andra europeiska länder under perioden 2000 till 2019.

Även sprängdåd har varit vanligt förekommande under de senare åren, visar statistik från polismyndigheten. 2021 anmäldes 79 stycken i Sverige.

Ökad efterfrågan på säkerhet

En konsekvens har blivit att efterfrågan på fysisk säkerhet har ökat. Det berättar Magnus Ahde, som har arbetat över 20 år i säkerhetsbranschen och i dag är säljare på Altum Security AB.

– Eftersom det är svårt att rikta bomber mot en speciell mottagare riskerar alla inom en viss area att bli drabbade vid en explosion. Man behöver alltså inte ha en hotbild mot sig för att drabbas. Och det betyder att allt fler inser att de behöver skydda sig mot den typen av händelser, säger han.

Snyggt – och farligt

Från att tidigare framför allt haft ambassader och myndigheter som kunder så märker Magnus Ahde och hans kollegor, som är experter inom säkerhetskonsultation och skalskyddslösningar, att även andra typer av verksamheter efterfrågar deras tjänster.  

– Exempelvis kan en sådan sak som att ha en glasfasad på sitt huvudkontor idag utgöra en stor säkerhetsrisk. Det är snyggt – men väldigt farligt om det skulle ske en explosion.

Kombinationslösningar

Altum Security är en del av säkerhetskoncernen Transfer Group AB som förutom skalskyddslösningar erbjuder allt inom fysisk säkerhet; från bevakning och säkerhetskontroller till larm, och mjukvarulösningar som förenklar och effektiviserar helhetserbjudandet. 

– Vår styrka är att våra bolag täcker olika delar av fysisk säkerhet och att vi därför kan erbjuda olika typer av kombinationslösningar, förklarar Transfer Groups vd Pernilla Jennesäter.

– Vi gjorde exempelvis nyligen en kombinationslösning på en ambassad tillsammans med vårt systerbolag Sensec AB för att skydda både byggnaden och inpassering. Sensec stod för röntgen och metalldetektion, och Altum för beskjutnings- och explosionsskydd, berättar Magnus Ahde. 

Unika inom högsäkerhet

Magnus Ahde menar att det finns få andra bolag i branschen som jobbar så heltäckande med skalskyddlösningar som Altum Security. 

– Många fokuserar på en specifik produkt eller lösning, medan vi kan leverera en mängd olika produkter inom högsäkerhet, allt från skottsäkra fönster och dörrar till panic rooms. På så sätt sticker vi ut, säger han. 

 Läs mer om hur sectech tar säkerhetslösningar till nästa nivå 

 

 

 

Mer från Transfer Group

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Transfer Group och ej en artikel av Dagens industri

Inflationssiffror gav hopp – här är veckans viktigaste nyheter

Två aktielegendarer har gått ur tiden i veckan, Sven-Ivan Sundqvist och László Szombatfalvy. På börsen har amerikanska inflationssiffror för juli gett hopp om att toppen är här. Fastighetsaktierna på Stockholmsbörsen rekylerade men bostadspriserna föll. Di guidar dig genom veckans viktigaste nyheter.

Två aktielegendarer ur tiden

I veckan har både Sven-Ivan Sundqvist och László Szombatfalvy avlidit. Bägge kom att betyda mycket för analys av aktiemarknaden i Sverige. Sven-Ivan Sundqvist var en pionjär inom svensk ekonomijournalistik. Han låg också bakom finansmarknadens bibel ”Ägarna och Makten”. 

László Szombatfalvy kom till Sverige 29 år gammal i samband med Ungernrevolten 1956. Han blev en pionjär i Sverige att räkna på fundamentalt på aktier och byggde omfattande modeller för att hitta undervärderade aktier. Genom framgångsrika aktieaffärer blev några sparade tusenlappar på 60-talet till miljardbelopp för László Szombatfalvy. Han drog sig tillbaka men gjorde ett inhopp i Castellum på 90-talet som en av de största ägarna. László Szombatfalvy blev 94 år gammal. 

Inflationssignaler ger hopp

Det blev ett rejält glädjeskutt på världens börser på onsdagen efter att amerikansk inflation var klart lägre än väntat i juli. Priserna steg med 8,5 procent, visserligen en kraftig ökning, men lägre än väntat och en nedgång från juni. Det fick bedömare att tro att inflationen har toppat och att den amerikanska centralbanken Federal Reserve inte behöver gå lika aggressivt fram med räntehöjningar som man tidigare räknat med. 

Den viktiga kärninflationen som Fed bevakar noga låg kvar på 5,9 procent från juni-siffran. Även i Sverige var inflationen i juli lägre än väntat på 8,0 procent. Det var första gången sedan januari som inflationstakten sjönk men den var ändå högre än Riksbankens prognos. 

Fastighetsaktier rusade ...

Fastighetsaktierna tillhörde vinnarna på Stockholmsbörsen i veckan efter att inflationssiffrorna var lägre än väntat i USA och Sverige. Fastighetsindex har gått upp cirka 8 procent i veckan och är nu upp 22 procent på en månad. Det har alltså varit en kraftig rekyl efter det sällsynt svaga första halvåret när fastighetsindex stort sett halverades i värde. 

Flera bostadsägare tillhör de bästa fastighetsaktierna i veckan. Det var också de som pressades mest under första halvåret när förväntningar om kraftiga ränteökningar var som störst. De har ofta låg avkastning i sina bestånd och är känsliga för ränteförändringar. K2A har rusat 35 procent i veckan och Klarabo är upp cirka 18 procent. Även John Mattson, SBB och Balder med stora bostadsbestånd var upp tvåsiffrigt i veckan. 

... men bostadspriser föll

Bostadspriserna fortsatte ned i juli, det visade Svensk Mäklarstatistik på onsdagen. I juli föll bostadsrättspriserna med 4 procent och villapriserna med 1 procent i genomsnitt i riket. Störst var nedgången i Stockholm där bostadsrättspriserna föll fem procent och villapriserna med 2 procent. På tre månader har nu bostadsrättspriserna fallit med hela 10 procent och villapriserna med 6 procent i Stockholm medan övriga landet klarat sig lite bättre. 

Det görs dock lite affärer i juli och det viktiga blir utvecklingen till hösten när det sker mycket fler transaktioner. Konsumenterna pressas av hög inflation och högre räntor vilket slår direkt mot plånboken, men samtidigt är arbetsmarknaden väldigt stark. Det finns nu tecken på att inflationen har toppat och börsen har vänt upp vilket är en ledande indikator. Det är upplagt för en spännande höst på bostadsmarknaden. 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera