ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS
Veckan som gick

Techrevansch och kronkollaps

  • Apples vd Tim Cook. Foto: TT

Både techjättar och e-handlare tog revansch med kanonrapporter i veckan. För den svenska ekonomin och kronan såg det dystrare ut. Di:s experter guidar till veckans viktigaste nyheter.

Kontantbud på Kapp-Ahl
I måndags lade storägaren, Rune Anderssons Mellby Gård, ett kontantbud om 20 kronor per aktie i Kapp-Ahl. Priset motsvarar en premie på 43 procent mot fredagens stängningskurs. Samtidigt är det också den nivå där aktiekursen befann sig så sent som i januari. Kapp-Ahl har precis som flera branschkolleger utmaningar och storägaren bedömer att det arbete som behöver göras är lättare att genomföra utanför börsen. Mellby Gård ser också möjliga samarbeten med sina andra modebolag, som Lund Fashion med Flash och Dea Axelssons. Prospektet kommer 22 augusti och sista svarsdag väntas bli 20 september. Om inte Mellby Gård får in minst 90 procent av aktierna dras budet tillbaka. 

Läs också: Acceptera budet – annars väntar kurskrasch 

Svag BNP-siffra sänkte kronan
BNP sjönk med 0,1 procent under andra kvartalet från föregående kvartal, enligt SCB:s preliminära statistik som kom i veckan. På årsbasis ökade svensk BNP med 1,4 procent, vilket var klart lägre än vad analytiker hade räknat med. Utfallet var även svagare än Riksbankens prognos. Framförallt var det minskade investeringar i maskiner och inventarier som låg bakom nedgången, då fasta bruttoinvesteringar sjönk 1,1 procent i årstakt. Även exporten och offentliga konsumtion var svagare än väntat medan hushållens konsumtion var något bättre. Den redan svaga kronan försvagades ytterligare på beskedet - facit för tisdagen blev att kronan tappade 9 öre mot euron till 10,66 kronor. 

Läs också: Ge upp allt hopp om kronan 

Apple tar revansch efter rapport
Efter tisdagens rapport fick Apples aktie nytt förtroende och är nu upp 38 procent i år. Försäljningen bröt trenden och ökade 1 procent till 53,8 miljarder dollar. Vinsten per aktie blev 2,18 dollar, vilket över förväntan. Iphone, som svarar för hälften av intäkterna, fortsätter att minska, denna gång med drygt 12 procent. Även försäljningen i Kina minskar, denna gång med 4 procent vilket är betydligt bättre än raset på 22 procent föregående kvartal. Prenumerationstjänsterna Apple Music och Icloud ökade däremot med 12 procent. För fjärde kvartalet spår Apple en försäljning på 61-64 miljarder dollar. 

Läs också: Techjättarna snuvar Sverige på skattemiljoner 

Zalando lyfter Kinnevik
Efter vårens inställda försäljning av Millicom fick Kinneviks aktieägare glädja sig åt en bra rapport från tyska e-modejätten Zalando i veckan. Försäljningen ökade drygt 20 procent till 1,6 miljarder euro och rörelseresultatet landade på 102 miljoner euro i andra kvartalet. Dessutom justerades målet för det justerade rörelseresultat upp till den övre delen av intervallet 175-225 miljoner euro för helåret. Det fick fart på aktien, som klättrade 15 procent. Zalandos börsvärde har därmed mer än dubblats i år. Zalando är Kinneviks största innehav och svarar för drygt en tredjedel av investmentbolagets substansvärde. Kinnevik följde därför med upp när Zalando lyfte. 

Läs också: Torsten Jansson sågar e-handeln – ”det är ju en krisbransch 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer