1515
Annons

Techjättarna visar musklerna – här är veckans viktigaste nyheter

Stockholmsbörsen hade sin sämsta vecka sedan i början av juni. Samtidigt fortsätter rapportfloden att rulla in – och USA:s upphaussade techbolag visar upp brutala vinstlyft. Di guidar dig genom veckans viktigaste händelser.  

Facebook Apple och Amazon redovisade sina färska kvartalsrapporter på torsdagskvällen. På bilden Mark Zuckerberg, vd Facebook, Tim Cook, vd Apple, och Amazons vd Jeff Bezos.
Facebook Apple och Amazon redovisade sina färska kvartalsrapporter på torsdagskvällen. På bilden Mark Zuckerberg, vd Facebook, Tim Cook, vd Apple, och Amazons vd Jeff Bezos.Foto:AP

Rött på börsen

Foto:Robin Benigh

Vitt är allhelgonahelgens liturgiska färg. På Stockholmsbörsen har det däremot varit rött varenda av veckans dagar utom halvdagsfredagen, med en sammanlagd nedgång på drygt 6 procent. Det betydde den sämsta börsveckan sedan i början av juni och den första negativa börsmånaden sedan i mars. Börsnedgången beror förstås på oro för den andra coronavågen som på börsgolvet har överskuggat den amerikanska valspurten inför nästa tisdags presidentval. Förra USA-valet 2016 hade därmed betydligt större påverkan på börskurserna och i synnerhet efter valet då Donald Trumps valvinst orsakade ett börsrally. 

Techbolagen visar musklerna

Den tunga börskvartetten Alphabet, Amazon, Apple och Facebook redovisade sina färska kvartalsrapporter på torsdagskvällen – och vilka siffror det bjöds på. De fyra bolagens kombinerade försäljning växte med 18 procent jämfört med motsvarande kvartal i fjol medan vinsten på sista raden svällde med hela 31 procent till 39 miljarder dollar, motsvarande drygt 347 miljarder kronor. Tidigare i veckan kom dessutom Microsoft med en rapport som slog analytikerförväntningarna. Techbolagens aktier kritiseras ofta för de höga värderingarna men aktiemarknadens optimism är lätt att förstå när man ser bolagens facit.

ECB redo att rycka ut igen

Christine Lagarde
Christine LagardeFoto:Alex Kraus

Europeiska centralbanken höll i veckans räntemöte fastklistrad på minus 0,5 procent och förändrade inte det pågående stödköpsprogrammet om enorma 1.350 miljarder euro. Däremot flaggade Christine Lagarde för att dessa beslut kan komma att ändras före nästa ordinarie möte om den andra Coronavågen skulle försämra ekonomin i Euroområdet. Beskedet fick i varje fall temporärt börsen på bättre humör och på drygt en timme efter ECB:s presskonferens steg börskurserna med runt 1 procent och lindrade därmed den svaga utvecklingen i oktober något. 

Svängigt för gymmen

Kursutvecklingen för de börsnoterade gymkedjorna liknar trappmaskinerna i deras träningslokaler. I förra veckan var Actic Group börsens stora vinnare efter en omvänd vinstvarning sedan vinsten för tredje kvartalet ökat med 20 procent på ebitda-nivå och därmed överträffat bolagets och marknadens förväntningar rejält. Actic Groups aktiekurs rusade med 26 procent på det beskedet. Denna vecka gick det däremot rejält nedåt för sektorn med kursfall på omkring 20 procent för Oslonoterade Sats och Stockholmsbörsens Actic. Skälet är att nya coronarestriktioner tvingar bolaget att stänga gymmen i bland annat Tyskland och att det kommer leda till ett intäktsbortfall för Actic Group på runt 80 miljoner kronor i månaden. 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?