Annons

Techjättarna visar musklerna – här är veckans viktigaste nyheter

Stockholmsbörsen hade sin sämsta vecka sedan i början av juni. Samtidigt fortsätter rapportfloden att rulla in – och USA:s upphaussade techbolag visar upp brutala vinstlyft. Di guidar dig genom veckans viktigaste händelser.  

Facebook Apple och Amazon redovisade sina färska kvartalsrapporter på torsdagskvällen. På bilden Mark Zuckerberg, vd Facebook, Tim Cook, vd Apple, och Amazons vd Jeff Bezos.
Facebook Apple och Amazon redovisade sina färska kvartalsrapporter på torsdagskvällen. På bilden Mark Zuckerberg, vd Facebook, Tim Cook, vd Apple, och Amazons vd Jeff Bezos.Foto:AP

Rött på börsen

Foto:Robin Benigh

Vitt är allhelgonahelgens liturgiska färg. På Stockholmsbörsen har det däremot varit rött varenda av veckans dagar utom halvdagsfredagen, med en sammanlagd nedgång på drygt 6 procent. Det betydde den sämsta börsveckan sedan i början av juni och den första negativa börsmånaden sedan i mars. Börsnedgången beror förstås på oro för den andra coronavågen som på börsgolvet har överskuggat den amerikanska valspurten inför nästa tisdags presidentval. Förra USA-valet 2016 hade därmed betydligt större påverkan på börskurserna och i synnerhet efter valet då Donald Trumps valvinst orsakade ett börsrally. 

Techbolagen visar musklerna

Den tunga börskvartetten Alphabet, Amazon, Apple och Facebook redovisade sina färska kvartalsrapporter på torsdagskvällen – och vilka siffror det bjöds på. De fyra bolagens kombinerade försäljning växte med 18 procent jämfört med motsvarande kvartal i fjol medan vinsten på sista raden svällde med hela 31 procent till 39 miljarder dollar, motsvarande drygt 347 miljarder kronor. Tidigare i veckan kom dessutom Microsoft med en rapport som slog analytikerförväntningarna. Techbolagens aktier kritiseras ofta för de höga värderingarna men aktiemarknadens optimism är lätt att förstå när man ser bolagens facit.

ECB redo att rycka ut igen

Christine Lagarde
Christine LagardeFoto:Alex Kraus

Europeiska centralbanken höll i veckans räntemöte fastklistrad på minus 0,5 procent och förändrade inte det pågående stödköpsprogrammet om enorma 1.350 miljarder euro. Däremot flaggade Christine Lagarde för att dessa beslut kan komma att ändras före nästa ordinarie möte om den andra Coronavågen skulle försämra ekonomin i Euroområdet. Beskedet fick i varje fall temporärt börsen på bättre humör och på drygt en timme efter ECB:s presskonferens steg börskurserna med runt 1 procent och lindrade därmed den svaga utvecklingen i oktober något. 

Svängigt för gymmen

Kursutvecklingen för de börsnoterade gymkedjorna liknar trappmaskinerna i deras träningslokaler. I förra veckan var Actic Group börsens stora vinnare efter en omvänd vinstvarning sedan vinsten för tredje kvartalet ökat med 20 procent på ebitda-nivå och därmed överträffat bolagets och marknadens förväntningar rejält. Actic Groups aktiekurs rusade med 26 procent på det beskedet. Denna vecka gick det däremot rejält nedåt för sektorn med kursfall på omkring 20 procent för Oslonoterade Sats och Stockholmsbörsens Actic. Skälet är att nya coronarestriktioner tvingar bolaget att stänga gymmen i bland annat Tyskland och att det kommer leda till ett intäktsbortfall för Actic Group på runt 80 miljoner kronor i månaden. 


Innehåll från Erik Penser BankAnnons

Aktivt hållbarhetsarbete positivt på börsen

Jonas Thulin, chef för kapitalförvaltningen på Erik Penser Bank. Foto: David Thunander
Jonas Thulin, chef för kapitalförvaltningen på Erik Penser Bank. Foto: David Thunander

Erik Penser Bank investerar kundernas pengar i aktier, fonder och finansiella produkter som på lång sikt bidrar till en långsiktigt positiv utveckling i världen.

– De bolag och produkter som ligger längst fram i sitt hållbarhetsarbete är också de som hanterar sina risker bäst och växer stadigast över tid, säger kapitalförvaltningschef Jonas Thulin.

Han berättar om varför bankens modell för hållbar kapitalförvaltning är unik på den svenska marknaden.

Få begrepp känns numera så överanvända som hållbarhet. Men vad betyder hållbarhet egentligen och hur har en mindre och fristående aktör som Erik Penser Bank lyckats lägga sig i framkant inom hållbar kapitalförvaltning?

– För oss är det väldigt tydligt. Vi investerar enbart våra kunders pengar i aktier, fonder och finansiella produkter som på lång sikt bidrar till en långsiktigt positiv utveckling i världen, säger Jonas Thulin, chef för kapitalförvaltningen på Erik Penser Bank.

En helt ny nivå av transparens

Just den tydliga definitionen beskriver Jonas Thulin som nyckeln i Erik Penser Banks metodik. Till skillnad från de flesta andra aktörer på den svenska finansmarknaden har Erik Penser Bank nämligen bestämt sig för att bygga sin affär med utgångspunkt i nya hållbarhetsregleringar, både nuvarande och förväntade.

– Regelverken är extremt bra för kunderna och medför en helt ny nivå av transparens i beslutsfattande. Det gör att man enkelt kan granska olika aktörers portföljinnehav och därmed lika enkelt visa kunderna om deras nuvarande innehav har brister eller inte uppfyller det de påstår sig stå för, exempelvis med hänsyn till hållbarhet, konstaterar Jonas Thulin.

Läs mer om hållbar förvaltning.  

Scannar världens alla börser

Den egenutvecklade metodiken går främst ut på att välja bort bolag som inte följer olika kriterier, huvudsakligen baserade på nuvarande och framtida hållbarhetsregleringar. Men man genomför även en positiv scanning av fonder, aktier och obligationer på världens alla börser. Bolag som gör skillnad och bedriver ett aktivt hållbarhetsarbete klassas som investeringsbara. Men Erik Penser Banks hållbara kapitalförvaltning går djupare än så.

– Vi går på djupet och analyserar affärsmodeller, underleverantörer, samarbetspartners och huvudägare. De bolag som inte håller måttet väljer vi bort, säger Jonas Thulin.

En majoritet av bolagen går bort

Varje dag screenar Jonas Thulin och hans kollegor över 50 000 fonder och aktier, vilket ger ett dataomfång om 26 000 000 dataserier per vecka. Lejonparten av de screenade bolagen, närmare bestämt 78 procent, väljs bort. Men är det då förenligt att både få kundernas kapital att växa över tid och ställa marknadens högsta krav på hållbarhet? För Erik Penser Bank är svaret självklart.

 – All forskning och data är entydig. De bolag och produkter som ligger längst fram i sitt hållbarhetsarbete är också de som hanterar sina risker bäst och växer stadigast över tid. Vi har även samlat dessa bolag i en fond, Penser Sustainable Impact.

Hållbar kapitalförvaltning enligt Erik Penser Bank

1. Transparens: Vi är extremt öppna med vår bakomliggande analys.

2. Djup: Det är vad bolagen verkligen åstadkommer som är det väsentliga.

3. Låg kostnad: Kunderna ska inte behöva betala extra för en trygg investering.

4. Långsiktighet: Vi kräver långsiktighet – både ekonomisk och etisk.

5. Internationell utblick: Flera stora internationella förvaltare ligger långt framme i sitt hållbarhetsarbete.

Erik Penser Bank

Betydelsen av miljö- etik- och styrningsfrågor (ESG) i samhället ökar successivt. Erik Penser Bank erbjuder en helintegrerad kapitalförvaltningstjänst med fullt fokus på hållbarhet. Förvaltningen bygger på ett strikt etiskt och hållbart urval utan att förvaltarna gör avkall på den ekonomiska avkastningen och varje enskild investering bygger på övergripande makroekonomisk och fundamental analys.

Läs mer om Erik Penser Bank och hållbar förvaltning

Mer från Erik Penser Bank

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Erik Penser Bank och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?