Krisen tilltar för Ericsson
Telekomjätten Ericssons muthärva i Irak har utvecklats till en förtroendekris för styrelse och ledning inför bolagsstämman den 29 mars. Flera svenska storägare har satt frågetecken kring bonusregnet över vd Börje Ekholm. Samtidigt uppmanar tunga amerikanska rådgivarna ISS och Glass Lewis, som vägleder framför allt utländska ägare inför stämman, till att rösta mot ansvarsfrihet för Börje Ekholm och delar av respektive hela styrelsen. Samt att rakt ut neka omval av flera av ledamöterna. Det utländska ägandet i Ericsson motsvarar omkring 60 procent av kapitalet. För bolagets valberedning, med Investor-vd:n Johan Forssell som ordförande, väntar svettiga veckor.
Ny debut på orolig börs
Fastighetsprofilerna Erik Selin och Peter Strand trotsar marknadsklimatet och drar till med årets första nyintroduktion på Stockholmsbörsen. I SLP, som förvärvar logistikfastigheter, blir kompanjonerna ordförande respektive vd och de delar på en tredjedel av ägandet. Räknat på taket i teckningsintervallet 25,50-27 kronor per aktie uppgår börsvärdet till nära 4,9 miljarder kronor och fastighetsbeståndet värderas till 6,5 miljarder. Di ger tummen upp för att teckna aktien. Enda haken är att många sugna småsparare lär bli utan tilldelning i nyemissionen. Hela två tredjedelar är redan uppbokade av ankarinvesterarna.
Strängare centralbanker
Amerikanska centralbanken Federal Reserve meddelade på onsdagen en väntad första höjning. I december 2023 väntar sig Fed-ledamöterna att styrräntan som nyss var noll har höjts hela vägen till 2,8 procent. Chefen Jerome Powells besked att inflationen kräver men ekonomin också tål hårda räntenypor mötte blandade men netto positiva börsreaktioner. På svenska Riksbanken fick chefen Stefan Ingves vad brittiska Capital Economics analytiker kallar en ”hökaktig uppenbarelse” i veckan. Han medgav för första gången att nollränta till 2024 inte längre är rimligt. Det är en underdrift, givet att analytiker och marknaden samfällt räknar med höjningsstart i höst, senast.
Kina stänger ned – och stöttar
I skuggan av kriget har det hänt grejer i Kina under veckan. Först kom beskedet att den viktiga teknikstaden Shenzhen stängs ned. Det handlar om 17,5 miljoner människor men framför allt om 11 procent av den kinesiska ekonomin. Kina fortsätter därmed med sin nolltolerans mot covid, trots omikron-variantens större smittsamhet. Det ökar risken för nya störningar i de redan hårt anstränga leveranskedjorna. Men regimen annonserade också åtgärder för att ”stötta kapitalmarknaden”, vilket fick börsen i Hongkong att ta ett glädjeskutt.