1515
Annons

Svettigt för Forssell när Ericssons kris tilltar

Problemen för Ericssons ledning tilltar, samtidigt som bolagsstämman närmar sig.

Ute i världen har Kina stängt ner jättestaden Shenzhen – dessutom landets tech-centrum – för att förhindra spridningen av covid-19.

Här är händelserna som gjort avtryck på börsen i veckan.

Investors vd Johan Forssell, som också är ordförande i Ericssons valberedning.
Investors vd Johan Forssell, som också är ordförande i Ericssons valberedning.Foto:Jesper Frisk; Joey Abrait

Krisen tilltar för Ericsson
Telekomjätten Ericssons muthärva i Irak har utvecklats till en förtroendekris för styrelse och ledning inför bolagsstämman den 29 mars. Flera svenska storägare har satt frågetecken kring bonusregnet över vd Börje Ekholm. Samtidigt uppmanar tunga amerikanska rådgivarna ISS och Glass Lewis, som vägleder framför allt utländska ägare inför stämman, till att rösta mot ansvarsfrihet för Börje Ekholm och delar av respektive hela styrelsen. Samt att rakt ut neka omval av flera av ledamöterna. Det utländska ägandet i Ericsson motsvarar omkring 60 procent av kapitalet. För bolagets valberedning, med Investor-vd:n Johan Forssell som ordförande, väntar svettiga veckor.

Ny debut på orolig börs
Fastighetsprofilerna Erik Selin och Peter Strand trotsar marknadsklimatet och drar till med årets första nyintroduktion på Stockholmsbörsen. I SLP, som förvärvar logistikfastigheter, blir kompanjonerna ordförande respektive vd och de delar på en tredjedel av ägandet. Räknat på taket i teckningsintervallet 25,50-27 kronor per aktie uppgår börsvärdet till nära 4,9 miljarder kronor och fastighetsbeståndet värderas till 6,5 miljarder. Di ger tummen upp för att teckna aktien. Enda haken är att många sugna småsparare lär bli utan tilldelning i nyemissionen. Hela två tredjedelar är redan uppbokade av ankarinvesterarna.

Strängare centralbanker
Amerikanska centralbanken Federal Reserve meddelade på onsdagen en väntad första höjning. I december 2023 väntar sig Fed-ledamöterna att styrräntan som nyss var noll har höjts hela vägen till 2,8 procent. Chefen Jerome Powells besked att inflationen kräver men ekonomin också tål hårda räntenypor mötte blandade men netto positiva börsreaktioner. På svenska Riksbanken fick chefen Stefan Ingves vad brittiska Capital Economics analytiker kallar en ”hökaktig uppenbarelse” i veckan. Han medgav för första gången att nollränta till 2024 inte längre är rimligt. Det är en underdrift, givet att analytiker och marknaden samfällt räknar med höjningsstart i höst, senast.

Kina stänger ned – och stöttar
I skuggan av kriget har det hänt grejer i Kina under veckan. Först kom beskedet att den viktiga teknikstaden Shenzhen stängs ned. Det handlar om 17,5 miljoner människor men framför allt om 11 procent av den kinesiska ekonomin. Kina fortsätter därmed med sin nolltolerans mot covid, trots omikron-variantens större smittsamhet. Det ökar risken för nya störningar i de redan hårt anstränga leveranskedjorna. Men regimen annonserade också åtgärder för att ”stötta kapitalmarknaden”, vilket fick börsen i Hongkong att ta ett glädjeskutt.


Innehåll från HandelsrådetAnnons

Så kan hållbarhet bli en konkurrensfördel för svenska handelsföretag

Mats Bergman, professor i nationalekonomi vid Södertörns högskola, och Sara Rosengren, professor i företagsekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm, är båda ledamöter i Handelns ekonomiska råd.
Mats Bergman, professor i nationalekonomi vid Södertörns högskola, och Sara Rosengren, professor i företagsekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm, är båda ledamöter i Handelns ekonomiska råd.Foto:Janne Lundberg, FotoForm.

Nya regelverk inom EU gör att handelns aktörer kommer att få en större påverkan på den globala klimatomställningen. 

– Klimatbelastningen från vår konsumtion kommer att hamna allt mer i fokus. Företag som tar in produkter till EU men som är producerade någon annanstans kommer att få ett större ansvar, säger Mats Bergman, ordförande i Handelns ekonomiska råd, som nyligen släppte rapporten ”Hållbar hela vägen – handelns roll i klimatomställningen”. 

Den Europeiska Gröna Given är ett initiativ från Europeiska kommissionen för att göra Europeiska unionen klimatneutral till 2050. Här finns bland annat ny lagstiftning som tar sikte på en mer hållbar konsumtion, med mindre klimatbelastning längs hela produktens livscykel, främst vid tillverkning och användning.

Det kommer att innebära ökade krav på handeln att fungera som en kravställare gentemot leverantörer, där handeln förväntas hjälpa konsumenterna att göra hållbara val.

– Det handlar om att åstadkomma förbättringar inom hållbarhet i andra länder utifrån det som vi konsumerar inom EU. Det här är väldigt viktigt, säger Mats Bergman, till vardags professor i nationalekonomi vid Södertörns högskola.

Skapa gemensamma spelregler

EU kommer också att etablera eller skärpa produktstandarder vilket förutom att gynna miljön och klimatet även motverkar att oseriösa aktörer får en konkurrensfördel gentemot seriösa och ansvarstagande tillverkare och handelsföretag.

– Det är angeläget med likvärdiga förutsättningar mellan exempelvis handelsföretag baserade i Sverige och i andra länder, säger Mats Bergman.

En effekt av de nya regelverken är att dokumentationskraven och därmed arbetsbördan för handelns aktörer kommer att öka. Enligt rapporten måste därför de nya kraven vara byråkratiskt hanterbara. 

– Det kan handla om att skruva upp trycket gradvis och med förnuft, och att försöka hitta smarta lösningar så att det fungerar i praktiken, säger han.

Sara Rosengren är professor i företagsekonomi vid Handelshögskolan Stockholm och medförfattare till rapporten. Hennes fokus är hur handelns aktörer ställer sig till denna förändring.

– Många företag jag pratat med ser detta som något som vi måste göra. Regleringar är viktiga för att höja nivån och att skapa en jämn spelplan där alla konkurrerar på lika villkor, säger hon.

Handelns ekonomiska råd: Sverige kan bli en vinnare

Företag kommer bland annat att behöva utbilda sin personal för att säkerställa att de produkter som köps in från länder utanför EU håller vad de lovar och uppfyller minimikraven kring hållbarhet.

– Det finns många utmaningar här och handeln kommer att behöva tänka annorlunda kring frågor som rör inköp, men flera företag inom handeln, särskilt i Sverige, har redan börjat med den här typen av anpassningar, säger hon. 

Men speciellt för mindre aktörer kan omställningen bli tuff. Det kan därför finnas skäl till branschgemensamma initiativ. 

– För att hållbarhetsarbetet ska kunna göras systematiskt kommer handeln exempelvis behöva utveckla kompetens inom livscykelanalys och hållbarhetsberäkningar. Detta är resurskrävande och den information som krävs är svår att ta fram på egen hand. Därför blir det viktigt med gemensamma satsningar, särskilt för mindre och medelstora företag, säger Sara Rosengren.

En av rapportens slutsatser är att Sverige har goda förutsättningar att bli ett framgångsland inom hållbar konsumtion, på samma sätt som landet redan är det inom hållbar produktion. Det kommer dock att krävas samordning mellan beslutsfattare och bransch, där också investerare, ägare, styrelser och medarbetare kommer att spela viktiga roller.

Om Handelsrådet 

Handelsrådet är samarbetsplattformen för arbetsgivarorganisationer och fackförbund på handelns

område. Uppdraget är att utveckla handelsnäringen, dess företag och anställda.

Inom ramen för samarbetet bildades 2016 Handelns ekonomiska råd, som presenterar årlig rapport och är partsoberoende i sina slutsatser.

Läs mer på: www.handelsradet.se

Läs mer om Handelns ekonomiska råd

Tryck här för att ladda ner rapporten ”Hållbar hela vägen – handelns roll i klimatomställningen” 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Handelsrådet och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?