1515
Annons

Storstök hotar när Kinnevik gör jätteutdelning

Skakig handel i inlösenaktier och trist börs är två risker för Kinneviks aktieägare när investmentbolaget delar ut hela sitt innehav i modehandlaren Zalando. Dessutom kan väntan bli lång på de tyska Zalandoaktierna. För den som vill köpa ger det möjligheter.

Kinnevik, med vd Georgi Ganev, delar ut sitt innehav i Zalando.
Kinnevik, med vd Georgi Ganev, delar ut sitt innehav i Zalando.

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Detta är en artikel från Di:s analysredaktion. Dagens industris journalister måste rapportera privata aktieinköp till ansvarig utgivare, och innehavet får säljas tidigast efter en månad.
Innehåll från WihlborgsAnnons

Wihlborgs inför pris på koldioxidutsläpp

Arvid Liepe (tv) och Staffan Fredlund (th).
Arvid Liepe (tv) och Staffan Fredlund (th).

Flera svenska företagsjättar har infört ett internt pris på koldioxidutsläpp. Nu hoppar Wihlborgs på tåget. ”Det känns roligt att vi kan driva utvecklingen i vår bransch”, säger miljö- och klimatchefen Staffan Fredlund.

Nu inför fastighetsbolaget Wihlborgs ett internpris på koldioxidutsläpp. Priset sätts till 1000 kronor per ton och kommer inledningsvis att testas vid investeringsbeslut kring renoveringar och hyresgästanpassningar. 

– Det här är en nyckel för att omsätta klimatpåverkan till ett finansiellt värde som vi kan använda i kostnadskalkylen. Tanken är att det interna priset ska underlätta för oss att fatta kloka och relevanta beslut, och premiera leverantörer som erbjuder det klimatbästa alternativet när vi genomför upphandlingar, säger Staffan Fredlund, miljö- och klimatchef på Wihlborgs. 

Verktyg för att nå halveringsmål

Genom införandet av internpriset på koldioxid lägger bolaget i en högre växel för att minska utsläppen som sker i samband med byggprojekt, det som räknas som indirekt klimatpåverkan i värdekedjan. 

För att pressa ner klimatpåverkan ytterligare sätter Wihlborgs även upp ett så kallat målgränsvärde vid nybyggnation av kontorsfastigheter. Gränsvärdet ligger på 270 kilo koldioxidekvivalenter per kvadratmeter.

Nyfiken på Wihlborgs klimatarbete? Ta reda på mer här. 

– Vi har liksom branschen i stort haft svårt att mäta och målsätta klimatpåverkan vid byggnation och renoveringar, alltså den del av vår verksamhet som har störst klimatpåverkan, säger Arvid Liepe, ekonomi- och finanschef på Wihlborgs, och fortsätter:

– Internprissättningen och målgränsvärdet hjälper oss att angripa detta. Förhoppningen är att satsningarna ska göra stor skillnad för de totala utsläppen och bidra till att vi uppnår vårt halveringsmål för 2030.

Tar steget – innan det blir ett hygienkrav

Arvid Liepe och Staffan Fredlund hoppas att verktygen kommer att användas brett i organisationen och i både små och stora projekt.

– Vi kommer att testa detta och utvärdera om det styr oss på rätt sätt. Genom att ta steget nu hinner vi också med en lärandeprocess kring intern prissättning innan den här typen av åtgärder blir ett hygienkrav på marknaden. Det känns roligt att vi kan visa ledarskap och driva utvecklingen i vår bransch, säger Staffan Fredlund. 

Om Wihlborgs
Wihlborgs är ett börsnoterat fastighetsbolag som erbjuder kommersiella lokaler till företag och organisationer i Öresundsregionen. Wihlborgs Fastigheter finns i Malmö, Lund, Helsingborg och Köpenhamn. Bolaget är marknadsledande i de tre svenska städerna. 

Läs mer om Wihlborgs fastighetsutveckling

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wihlborgs och ej en artikel av Dagens industri

Aktieägarna har prövats hårt – och skuggan växer

Pernilla Nyrensten blev nyhetsveckans huvudperson efter sin oväntade avgång som vd för Revolution Race – vars aktieägare fick ta en rejäl kurssmäll som följd.

Embracer meddelade att man köpt rättigheterna till J.R.R. Tolkiens sagovärld – men det var inte tillräckligt för att hålla uppe kursen efter en ljummen rapport.

Här är några av veckans viktigaste nyheter.

Embracer fick en ny galjonsfigur, Tolkiens trollkarl Gandalf Grå, medan Revolution Race förlorade sin, numera ex-vd:n Pernilla Nyrensten.
Embracer fick en ny galjonsfigur, Tolkiens trollkarl Gandalf Grå, medan Revolution Race förlorade sin, numera ex-vd:n Pernilla Nyrensten.Foto:Pressbild; Henrik Jansson

Sagan om Lars

Data- och mobilspelskoncernen Embracer levererade rapport i veckan – och det var inga höjdarsiffror. Den organiska tillväxten landade på minus 12 procent samtidigt som det fria kassaflödet försämrades. Det var kanske därför ingen slump att bolaget presenterade sex förvärv, varav ett hemligt, i samband med rapporten. Bland förvärven kittlar det lite extra med globala rättigheterna till filmer, dataspel, brädspel, merchandise, nöjesparker och pjäser baserade på på J.R.R. Tolkiens populära Sagan om Ringen-trilogi och Hobbit. Vd:n och storägaren Lars Wingefors pekar på möjligheten att göra filmer baserade på enskilda karaktärer som Gandalf och Aragorn från de ikoniska böckerna – håll utkik.

Kursras efter vd-sorti

E-handelsklädbolaget Revolution Race bjöd på dramatik i veckan då vd:n Pernilla Nyrensten, en av två bolagsgrundare, överraskande valt att lämna vd-posten. Beskedet bidrog till att aktien rasade med hela 35 procent i tisdags. I Revolution Races kvartalsrapport flaggades det samtidigt för lägre tillväxt och marginaler då inflationen trycker upp priserna för marknadsföring samtidigt som konsumenterna får mindre kvar i plånboken. Bolagets varulager noterade också en oroväckande trend då det hade mer än trefaldigats och till största delen bestod ökningen av färdigställda varor. Bolagets aktieägare har prövats rejält i veckan.

Recessionsskugga växer över Europa

Risken för en recession i euroområdet är nu den högsta sedan november 2020, enligt Bloombergs enkät bland makroanalytiker. I snitt ser de 60 procents risk för att BNP sjunker två kvartal i rad, jämfört med 45 procent i föregående enkät, och 20 procent före Rysslands invasion av Ukraina. Inflationen stryper köpkraften hos företag och hushåll, energibrist och det ryska gashotet kan förvärra situationen ytterligare. Nya flaskhalsproblem tornar också upp sig – sommarens torka hotar pråmtrafiken på floden Rhen, där 7 procent av alla tyska varutransporter brukar färdas.

Norge höjer, Turkiet sänker

Norges Bank höjde i veckan styrräntan till 1,75 procent, den högsta nivån på 10 år. Oväntat höga löneökningar och breda prisökningar kräver tuffare tag för att trycka tillbaka inflationen, enligt centralbanken. Innan året är slut har räntan höjts ytterligare till 2,75 procent, spår flera banker.
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan, känd för att sparka centralbankschefer som inte lyder, lovade tidigare i sommar en ny räntesänkning. I veckan följde således centralbanken CBRT upp förra höstens sänkning från 19 till 14 procent med ännu en sänkning till 13 procent, trots en nyligen uppreviderad prognos som pekar mot 85 procents inflation under hösten.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera