Annons

Stekhet makrovecka gav stekhet börs

Börshumöret lyfte ordentligt efter att Fed och ECB med sina räntebesked gett signaler om att inflationen är på väg ner. För den som likt Rutger Arnhult köpt på sig bankaktier har det varit trevliga dagar. Värre är det för den som satsat slantarna i omsorgsbolaget Humana.

Här är några av veckans viktigaste händelser.

Foto:Jin Lee/Bloomberg

Tunga centralbanksbesked...
Det har varit en stekhet makrovecka med tunga räntebesked från centralbanker. Räntehöjningen från amerikanska Federal Reserve på onsdagen blev precis som väntat 0,25 procentenheter till intervallet 4,5-4,75 procent. Centralbanken räknar med fortsatta höjningar, alltså i plural, men ser samtidigt att inflationen äntligen är på väg ned. Det sista tog marknaden fasta på och de långa räntorna föll samtidigt som börserna steg. 

På torsdagen blev det ECB:s tur. Centralbanken höjde som väntat med 50 räntepunkter till 2,5 procent och guidade för ytterligare en lika stor höjning i mars. Vad som händer därefter är mer oklart, vilket marknaden tog fasta på och handlade ned marknadsräntorna kraftigt. Det i sin tur satte åter fart på världens börser. 

...gav het börsvecka
Stockholmsbörsen rusade med hela 4,2 procent på torsdagen och vi kan blicka tillbaka på en av de bästa veckorna på länge. Stockholmsbörsen är nu upp 13 procent sedan årsskiftet och det har bara gått en dryg månad. 

Förra året oroade sig placerarna för en giftig blandning av hög inflation och lågkonjunktur. I år har sannolikheten ökat för en mildare lågkonjunktur samtidigt som inflationen faller, vilket börsen tagit fasta på. Börsbolagens bokslut har överlag också varit stabila även om konsumentrelaterade bolag har det tufft. Många bolag höjer också utdelningarna vilket knappast signalerar kris. 

Med veckans räntebesked såg marknaden slutet på denna räntehöjningscykel vilket satte fart på börserna. 

Arnhult tankar banker
Det går bra för de svenska storbankerna. De tre som hittills rapporterat – SEB, Swedbank och Nordea – har alla slagit resultatprognoserna och förväntningarna ställs nu upp på Handelsbanken nästa vecka. Det är uppenbart att den nuvarande miljön med högre räntor varit gynnsamma för sektorn. 

En som tagit position i bankaktier är fastighetsmiljardären Rutger Arnhult via ägarbolaget M2. Han har köpt bankaktier för knappt 300 miljoner kronor för att ”det fanns en överlikvid som behövde hanteras” enligt M2:s vd Jacob Mörndal. Det trots att M2 tvångssålde Castellum-aktier för 4,7 miljarder kronor till Roger Akelius i höstas och att skulderna uppgick till 16,9 miljarder kronor i senaste rapporten. Pengarna bränner i fickan hos Rutger Arnhult men hittills verkar bankaktierna varit en bra affär. 

Inte särskilt human vecka för Humanas aktieägare
Veckans förlorare på börsen är omsorgsbolaget Humana efter att Ivo, Inspektionen för vård och omsorg, på tisdagen dragit tillbaka bolagets tillstånd för flera verksamheter, bland annat personlig assistans. Verksamheterna stod för 42 procent av Humanas rörelseresultat. 

Aktien rasade direkt 50 procent. En av ägarna var Alcur Fonder som snabbt halverade sin position. Humana har en rutinerad styrelse med bland andra Fredrik Strömholm, som grundade Altor, och Sören Mellstig som tidigare varit vd för dialysbolaget Gambro. Den höga kompetensen hindrade inte denna chock, även om vi inte vet om Ivos beslut överlever en överklagan. 

Beskedet visar i alla fall att man bör sätta en hög riskpremie på välfärdsbolagen. 

Detta är en artikel från Di:s analysredaktion. Dagens industris journalister måste rapportera privata aktieinköp till ansvarig utgivare, och innehavet får säljas tidigast efter en månad.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera