ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS
Veckan som gick

Snus och spel tar oss genom krisen

  • Foto: Johan Nilsson/TT

Tobaksjätten Swedish Match och spelbolaget Evolution Gaming har stått starka under krisen, och Trumps använde Twitter för att få fart på oljepriset och Stefan Ingves med Riksbanken i ryggen skrev historia. Här är några av veckans viktigaste nyheter.

Spel och tobak klarar krisen

Under veckan har läkemedelsbolaget Camurus kommit med en omvänd vinstvarning vilket fick aktien att rusa med över 30 procent. Men om vi tittar på de större bolagen – vilka har då klarat coronakrisen bäst? På large cap-listan har både Ica och Axfood stått pall då aktierna är upp ett par procent i år. Getinge har gynnats av ökad efterfrågan på ventilatorer i vården och aktien har stigit drygt 7 procent under 2020, medan avknoppningen Arjo avancerat 8 procent. Två storbolagsaktier utmärker sig dock –både tobaksjätten Swedish Match och livekasinobolaget Evolution Gaming har klättrat drygt 20 procent i år. 

Olja på vågorna

  • Foto: Jacob Ford


Coronapandemin har som bekant även utlöst en oljekris då Saudiarabien och Ryssland inte kunde komma överens om produktionssänkningar när efterfrågan nu dyker. Men under veckan har Donald Trump gett sig in i leken och på Twitter annonserade USA:s president att Saudiarabien och Ryssland snart lär vara överens om att kapa produktionen med tio miljoner fat om dagen – ett uttalande som flera andra anonyma källor sedermera har tonat ned. Det har dock inte hindrat brentoljan från att klättra över 30 dollar fatet. Enligt de senaste uppgifterna på fredagen kommer Ryssland att kräva amerikanska eftergifter i en eventuell uppgörelse.

Historiska köp

  • Foto: Claudio Bresciani/TT


Riksbanken tog i veckan ett historiskt steg in på marknaden för företagscertifikat, en sorts motsvarighet till företagsobligationer men med kortare löptider. Intresset var ljummet – av de 4 miljarder Stefan Ingves och kollegorna kunde tänka sig att köpa för blev det bara affärer för 2,3 miljarder. Mest blev det certifikat med lägre kreditbetyg, om än inte skräpstatus.
Vilka bolag Riksbanken nu blivit fordringsägare i vet vi inte. Men köpen var en märkeshändelse. Centralbanken har klivit in på en ny marknad med en helt annan riskprofil än de statsobligationer man är van vid att hantera.

Blankarna fick rätt

  • Foto: Jesper Frisk


Två av börsens mest blankade aktier i början av året var bostadsutvecklaren JM och inkassojätten Intrum. Det har inte varit helt uppenbart för alla varför just dessa aktier varit så blankade. Intrum har visserligen varit högt skuldsatt men har uppvisat starka kassaflöden de senaste åren. JM red ut de senaste årens bostadsfrossa galant och blivit av med många konkurrenter. Oavsett orsak till blankningen har nedgångsspekulanterna fått rätt som en följd av coronakraschen. Intrum har rasat 57 procent sedan årsskiftet och JM 40 procent. Enligt en analys i Di i veckan handlas nu Intrum till p/e 4,5 efter raset. JM handlas enligt Factset efter sänkta prognoser till p/e 8,5. Intrum köper nu tillbaka massivt med aktier med stöttning av huvudägaren Nordic Capital. Framöver får vi se vem som har mest pengar, och uthållighet, av superblankaren Muddy Waters och Nordic Capital.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer