1515
Annons

Snus och spel tar oss genom krisen

Tobaksjätten Swedish Match och spelbolaget Evolution Gaming har stått starka under krisen, och Trumps använde Twitter för att få fart på oljepriset och Stefan Ingves med Riksbanken i ryggen skrev historia. Här är några av veckans viktigaste nyheter.

Foto:Johan Nilsson/TT

Spel och tobak klarar krisen

Under veckan har läkemedelsbolaget Camurus kommit med en omvänd vinstvarning vilket fick aktien att rusa med över 30 procent. Men om vi tittar på de större bolagen – vilka har då klarat coronakrisen bäst? På large cap-listan har både Ica och Axfood stått pall då aktierna är upp ett par procent i år. Getinge har gynnats av ökad efterfrågan på ventilatorer i vården och aktien har stigit drygt 7 procent under 2020, medan avknoppningen Arjo avancerat 8 procent. Två storbolagsaktier utmärker sig dock –både tobaksjätten Swedish Match och livekasinobolaget Evolution Gaming har klättrat drygt 20 procent i år. 

Olja på vågorna

Foto:Jacob Ford


Coronapandemin har som bekant även utlöst en oljekris då Saudiarabien och Ryssland inte kunde komma överens om produktionssänkningar när efterfrågan nu dyker. Men under veckan har Donald Trump gett sig in i leken och på Twitter annonserade USA:s president att Saudiarabien och Ryssland snart lär vara överens om att kapa produktionen med tio miljoner fat om dagen – ett uttalande som flera andra anonyma källor sedermera har tonat ned. Det har dock inte hindrat brentoljan från att klättra över 30 dollar fatet. Enligt de senaste uppgifterna på fredagen kommer Ryssland att kräva amerikanska eftergifter i en eventuell uppgörelse.

Historiska köp

Foto:Claudio Bresciani/TT


Riksbanken tog i veckan ett historiskt steg in på marknaden för företagscertifikat, en sorts motsvarighet till företagsobligationer men med kortare löptider. Intresset var ljummet – av de 4 miljarder Stefan Ingves och kollegorna kunde tänka sig att köpa för blev det bara affärer för 2,3 miljarder. Mest blev det certifikat med lägre kreditbetyg, om än inte skräpstatus.
Vilka bolag Riksbanken nu blivit fordringsägare i vet vi inte. Men köpen var en märkeshändelse. Centralbanken har klivit in på en ny marknad med en helt annan riskprofil än de statsobligationer man är van vid att hantera.

Blankarna fick rätt

Foto:Jesper Frisk


Två av börsens mest blankade aktier i början av året var bostadsutvecklaren JM och inkassojätten Intrum. Det har inte varit helt uppenbart för alla varför just dessa aktier varit så blankade. Intrum har visserligen varit högt skuldsatt men har uppvisat starka kassaflöden de senaste åren. JM red ut de senaste årens bostadsfrossa galant och blivit av med många konkurrenter. Oavsett orsak till blankningen har nedgångsspekulanterna fått rätt som en följd av coronakraschen. Intrum har rasat 57 procent sedan årsskiftet och JM 40 procent. Enligt en analys i Di i veckan handlas nu Intrum till p/e 4,5 efter raset. JM handlas enligt Factset efter sänkta prognoser till p/e 8,5. Intrum köper nu tillbaka massivt med aktier med stöttning av huvudägaren Nordic Capital. Framöver får vi se vem som har mest pengar, och uthållighet, av superblankaren Muddy Waters och Nordic Capital.

Miljarder rullade in för ägarduon

Höstmörka konjunkturutsikter ligger som en våt (och kall) filt över börsen just nu. Då piggar det upp med en oväntad – och välförtjänt – kursrusning. 

Här är några av veckans viktigaste händelser.

Bioarctics grundare och storägare Pär Gellerfors och Lars Lannfelt.
Bioarctics grundare och storägare Pär Gellerfors och Lars Lannfelt.

Minnesvärd kursrusning
Det svenska forskningsbolaget Bioarctic överraskade både forskningsvärlden och aktiemarknaden i veckan. De första resultaten i en fas 3-studie för potentiella alzheimerläkemedlet lecanemab var nämligen goda och nu hägrar en potentiell mångmiljardmarknad i USA för Bioarctic och dess partnerbolag Eisai. Det är därför inte märkligt att Bioarctics kurs drygt trefaldigats under veckan och börsvärdet svällt från cirka 8 miljarder kronor till drygt 25 miljarder. Vinnarna är i först hand personer som drabbats av Alzheimers sjukdom men grundarna och storägarna Lars Lannfelt och Pär Gellerfors har också ökat sina förmögenheter med ett antal miljarder – och det framstår som rimligt. Hatten av.

Hmmmm H&M
H&M:s rapport gjorde ingen glad, med undantag för dem som blankat aktien. Resultatet var svagare än väntat, avvecklingen i Ryssland kostar på och den dyra dollarn höjer inköpspriserna. Dessutom sväller varulagret trots att modejätten har höjt sina priser klart mindre än konkurrenten Inditex och enligt vd Helena Helmersson även mindre än vad kostnadsökningarna motiverar. Lageruppbyggnaden bäddar för framtida reor när kläderna ska bort från hyllan. Aktien tappade nästa 6 procent på rapportdagen men steg något under fredagen.

Kallare konjunktur, men ljus i räntemörkret
Septemberbarometern från Konjunkturinstitutet KI noterade en ytterligare försämring av hushållens redan svartsynta pessimism i nivå med 1990-talskrisen. Även i näringslivet sjönk framtidstron på bred front inklusive den tidigare envist optimistiska industrin. Företagen vittnar om tunnare orderingång och anställningsplanerna vacklar. Till på köpet rapporterade SCB fortsatta försäljningstapp i detaljhandeln. Minus 5,1 procent i årstakt är även det den värsta noteringen på nära 30 år. Däremot spår KI i sin nya prognos att Riksbanken börjar sänka räntan redan nästa höst, när både konjunkturen och inflationsbrasan mattas snabbt.

Plusvecka för kronan
Kronan har en tuff höst. I veckan lades sten på börda när Riksgäldskontoret meddelade att skulden i utländsk valuta ska avvecklas. Det innebär att köp av andra valutor för motsvarande 100 miljarder kronor över fyra år. Med andra ord försäljning av 25 miljarder kronor per år. Sett till omsättningen på valutamarknaden är det småpengar men signalvärdet är negativt. Det gäller särskilt som även Riksbanken är i färd med att sälja kronor som ett led i egenfinansieringen av valutareserven. Trots det stärktes kronan, mätt med KIX-index, under veckan. Men orsakerna till det får nog letas på annat håll.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera