1515

Snart kan trenden brytas – inflationen laddar för comeback

Inflationen må vara uträknad, men kanske inte död. Demografiska förändringar det närmaste decenniet har potential att vända de senaste 20-30 årens utveckling i sin motsats, säger Olof Manner i Makrorådet.

Olof Manner.
Olof Manner.Foto:Oskar Omne

Bank for International Settlements, Bis, har i ett antal rapporter den senaste tiden dykt djupt i historiska samband mellan demografiska förändringar, inflation och räntor.

Olof Manner, senior rådgivare på Swedbank, har läst och varnar i Di-podden Makrorådet för att räkna med ultralåga räntor för all framtid.

”När det finns gott om människor i arbetsför ålder har inflationen varit låg. En anledning kan vara att lönetrycket då inte blir så stort. När det tvärtom har funnits många som är antingen för unga eller för gamla för att arbeta har inflationen historiskt ökat”, säger han.

”Nu är vi på väg in i ett läge då en stor del av befolkningen lämnar arbetsmarknaden. Av det skälet kommer inflationen, enligt Bis, att öka.”

Den avgörande faktorn för ränteläget är relationen mellan sparande och investeringar. Också på den punkten spelar demografi en huvudroll.

”Den stora gruppen 'baby boomers' (de stora kullarna födda från mitten av 1940-talet till mitten av 1960-talet, Di:s anm.) har under sin karriär sparat mycket för att ha till pensionen. Det har lett till ett globalt sparandeöverskott som investeringarna inte har förmått suga upp, vilket är en delförklaring till att de reala räntorna under 20-30 års tid trendmässigt har sjunkit”, säger Olof Manner.

”När den här gruppen, som nyblivna pensionärer, nu istället börjar använda sina sparpengar räknar Bis med att relationen mellan sparande och investeringar jämnas ut. Priset på pengar, det vill säga realräntan, kommer då att öka.”

Om slutsatserna i de båda rapporterna stämmer väntar en dubbelskjuts för de nominella räntorna.

”Då kommer realräntan, som ligger som en bottenplatta, att öka och ovanpå den också inflationen. Det kan vara bra att vara medveten om inför de närmaste tio åren. Som lök på laxen kan man lägga till att fler äldre också rimligen leder till högre belastning på statsfinanserna. Då kan vi dessutom få ett större utbud av av statsobligationer.”


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?