1515

Skräcken uteblev – här är veckans viktigaste nyheter

Foto:Nicole Pereira

 

Inflationsskräcken uteblev

Veckans vinnare var USA:s centralbank Fed och dess hållning att se igenom kortsiktiga inflationstoppar och ligga kvar med storstimulanser. Inflationsoron var som bortblåst när börsen steg och marknadsräntorna sjönk trots att USA:s inflation i maj rusade mer än väntat till de högsta nivåerna på decennier. Hyrda och begagnade bilar liksom flygbiljetter var starka prisdrivare. Det stärker argumenten om tillfälliga återöppningseffekter. Men räkna med fortsatt debatt. Detutsche Bank varnar i en färsk analys för en ”tidsinställd bomb” av underskattade inflationsrisker och desto hårdare motåtgärder om Fed väntar för länge med att strama åt.

Foto:Luke Sharrett

Oljepriset fortsätter uppåt

Oljepriset Brent passerade 70 dollar vid månadsskiftet och nådde nytt tvåårshögsta nära 73 dollar i veckan som gick. Oljetörsten stiger ytterligare i USA som öppnar upp ekonomin och dessutom går mot sommarens ”driving season”. Även i Europa och Kina tar efterfrågan fart bedömer Opec i en färsk prognos, samtidigt som oljekartellen ligger kvar med oförändrade produktionsplaner. Goldman Sachs spår att oljepriset fortsätter upp till 80 dollar i sommar. Framför allt pekar Wall Street-banken på att USA:s Iran-samtal, och ett prisdämpande potentiellt återinträde för iransk olja på världsmarknaden, av allt att döma drar ut på tiden.

Ilija Batljan.
Ilija Batljan.Foto:Joey Abrait

SBB SBB B +0,26% Dagens utveckling utökar imperiet

Bostadsbyggaren JM har länge saknat en stark huvudägare. Norska Obos har till och från varit en stor ägare men JM-aktierna verkar mest ha varit en finansiell placering. På måndagen blev det dock klart att SBB med vd Ilija Batljan gör ännu en storaffär och förvärvar Obos 20-procentiga JM-post för 4,6 miljarder kronor. Det gör SBB med bred marginal JM:s största ägare. Även SBB bygger mycket nya bostäder vilket skapade en viss oro för intressekonflikt. Ilija Batljan såg dock ingen fara med det då SBB inte bedriver något aktivt arbete med att bygga bostadsrätter. Det återstår att se om SBB blir den långsiktiga huvudägaren som JM behöver.

Foto:Janerik Henriksson/TT

LKAB stärker greppet

Det har rört på sig i stålbolaget SSAB SSAB A -0,98% Dagens utveckling :s ägarlista. Nyligen sålde investmentbolaget Industrivärden sitt innehav i bolaget och i veckan stod det klart att LKAB bytt ut sina B-aktier mot röststarka A-aktier. Det innebär att den statliga gruvjätten nu kontrollerar 16 procent av rösterna i SSAB jämfört med tidigare 10,5 procent. Därmed stärker LKAB greppet om SSAB och blir klart största ägare i bolaget. LKAB:s vd Jan Moström säger till Di att SSAB behöver en tydlig strategi för att bli en ”stark fossilfri stålproducent”. Förvärvsepoken för SSAB är därmed över, skrev Di:s Anders Hägerstrand om saken.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?