ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS
Veckan som gick

Skilda världar för börsens bolag – här är de hetaste nyheterna från veckan

  • Boliden och Betsson var två av bolagen som lämnade rapport i veckan.

Boliden och euron upplevde sin värsta vecka på lång tid, medan spelbranschen verkar ha lämnat det mörka året bakom sig. Både Betsson och Evolution Gaming gjorde glädjeskutt på börsen efter att de båda bolagen lämnat rapport.

Dagens Industri summerar ytterligare en spännande nyhetsvecka.

Utförslöpa för euron

  • Foto:

Oron för coronaviruset och utsikterna för den europeiska konjunkturen har gjort avtryck på valutamarknaden. I veckan föll euron till de lägsta nivåerna mot dollarn sedan våren 2017. Pressen förklaras inte bara av dollarstyrka. Bloombergs Euro Index, som mäter den eurons styrka mot en korg av andra valutor, ligger också på de lägsta nivåerna på närmare tre år. Mjuka signaler från ECB för att möta coronaoron kan bli spiken i kistan. 

Gruvligt från Boliden

  • Foto:

Analytikerkåren och gruvjätten Boliden gick i otakt inför torsdagens rapportsläpp. Den extrautdelning marknaden hoppats på uteblev till förmån för en lägre skuldsättningsgrad. Aktien straffades tungt på börsen men återhämtade sig lite på fredagen. Framför allt verkar avståndet mellan förväntningarna och utfallet ha berott på bristande kommunikation. Boliden kan åtminstone inte anklagas för analytikermassage. Vd Mikael Staffas försökte inte heller prata upp kursen utan varnade för att marknaden kan dö ”när som helst” men sa att Boliden skulle klara en Lehman-krasch.

Spelbolagsrapporterna

  • Foto: SÖREN ANDERSSON

Spel- och dobbelsektorn har till slut lämnat ett mörkt år bakom sig. Trots mestadels svaga resultat och sänkta utdelningar belönades de stora aktörerna med positiva kursreaktioner. Ett exempel är Betsson där vinsten var svagare än väntat och utdelningen sänktes men aktien ändå steg, sannolikt som en följd av den nedtryckta kursen och att investerarna nu börjar blicka fram mot lättare jämförelsetal. Evolution Gaming var återigen sektorns stjärna, med både höjd utdelning och bättre omsättning och marginal än konsensusprognoserna. Aktien satte också nytt kursrekord på 392 kronor under fredagen och börsvärdet är nu nära 70 miljarder kronor, i paritet med Electrolux.

Ingen kärlek på börsen

  • Foto: arne-andersson


På fredagen var det 14 februari och Alla hjärtans dag. Då passade Hexpols ordförande Georg Brunstam att ge sin vd Mikael Fryklund sparken. Historiskt har Stockholmsbörsen inte heller visat något större vördnad för kärlekens dag och i genomsnitt fallit med 0,09 procent sedan 1995. För alla som ändå tror på svärmeri finns det en given portfölj. Godis – Cloetta, guld – gruvbolaget Lundin Gold och gruvutrustaren Epiroc som är mest exponerad mot den ädla metallen, romantisk vistelse – Scandic Hotels och slutligen barn – Vitrolife med sin utrustning för fertilitetsbehandlingar.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer