1515
Annons

Skifte på gång i Kina: Privata sektorn tar över stafettpinnen

Omställningen av Kinas ekonomi fick i fjol stå tillbaka för kortsiktiga hänsyn. Skälen var uppenbara. Efter en uppstuds i år talar det mesta för att trenden med lägre och förhoppningsvis mer hållbar tillväxt fortsätter.

Foto:Maja Suslin/TT

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Detta är en artikel från Di:s analysredaktion. Dagens industris journalister måste rapportera privata aktieinköp till ansvarig utgivare, och innehavet får säljas tidigast efter en månad.

EU enas om motåtgärder mot utländskt statsstöd

EU inför motåtgärder mot utländska företag som konkurrerar med hjälp av statsstöd. Udden anses bland annat riktad mot kinesiska företag.

BRYSSEL (Nyhetsbyrån Direkt) Förhandlare från Europaparlamentet och EU-länderna enades på torsdagskvällen om ny lagstiftning.

Kommissionen får rätt att undersöka och åtgärda statliga stöd till utländska företag som vinner fördelar genom statsstöd till exempel inom offentlig upphandling.

”Det här är rättvisa. Vi kontrollerar statsstöd i EU. Nu vill vi se till att EU-företag inte undergrävs av utländska statsstöd”, skrev kommissionens vice ordförande för konkurrensfrågor, Margrethe Vestager, på Twitter. 

Företag och intresserade parter kan tillhandahålla information till kommissionen.

Inga länder nämns men lagen anses främst riktad mot kinesiska företag som tar emot olika former av stöd från den kinesiska staten. Det kan röra sig om kapitalinjektioner, fördelaktiga lån, skatterabatter och efterskänkning av skulder.

Hittills har bara EU-företag varit tvungna att följa EU:s regler för statsstöd. Inga motsvarande regler har funnits för utländska företag.

”Målet är att få stopp på det regellösa tillståndet då europeiska företag kämpar mot subventionerade utländska företag på den inre marknaden”, sa en av Europaparlamentets förhandlare, den luxemburgiske kristdemokraten Christophe Hansen.

EU vill också förbättra reglerna i världshandelsorganisationen WTO för att begränsa statsstöd.

Den europeiska näringslivsorganisationen Business Europe, där Svenskt Näringsliv ingår, välkomnade överenskommelsen.

”Vi måste nu se till att förordningen implementeras så att den effektivt åtgärdar de mest snedvridande utländska subsidierna samtidigt som den minimerar den administrativa bördan”, sa Business Europes generaldirektör Markus Beyrer i ett uttalande.

Uppgörelsen måste nu godkännas av hela Europaparlamentet och alla EU-länder i ministerrådet.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera