1515
Annons

Sektorrotation och fastighetsprofiler på köpräd – veckans viktigaste nyheter

SBB:s vd och grundare Ilija Batljan tankar aktier i Kungsleden, Sampo säljer i Nordea och kraftig sektorrotation på börsen. Här är veckans viktigaste nyheter.

SBB:s vd och grundare Ilija Batljan, ECB-chefen Christine Lagarde och FI-chefen Erik Thedéen.
SBB:s vd och grundare Ilija Batljan, ECB-chefen Christine Lagarde och FI-chefen Erik Thedéen.Foto:Amanda Lindgren/Michael Probst/Joey Abrait

Kladdigt korsägande

Foto:Amanda Lindgren

Det verkar vara enormt svårt för de svenska fastighetsmiljardärerna att hålla sig till att äga aktier i det bolag de grundat. I veckan stod det klart att SBB:s vd och grundare Ilija Batljan köpt en storpost i Kungsleden. Han blev därmed den näst största ägaren där. Hans innehav i SBB är värt 3,8 miljarder kronor och den övriga portföljen, med framför allt fastighetsbolag, är nu värd 2,2 miljarder.

Ilija Batljan äger dock aktierna privat och har inte ”gjort en Rutger”, alltså låtit bolaget han grundat köpa börsaktier. I veckan uppmärksammade Di att Corem, där Rutger Arnhult äger 42 procent av kapitalet, dels handlat fastighetsaktier för miljardbelopp och dels köpt en storpost i Castellum där Rutger Arnhult själv också är största ägare. Kladdigt är bara förnamnet.

Värdebolag vinnare i veckan

Sektorrotation har varit veckans modeord. Efter att läkemedelsjätten Pfizer på måndagen meddelat att deras vaccinkandidat ger ett 90-procentigt skydd mot coronaviruset rusade världens börser på tisdagen. Stockholmsbörsen klättrade 2,6 procent men på Frankfurt- och Parisbörserna blev uppgångarna hela 7,4 respektive 4,9 procent.

Teknikbolag som gynnats av pandemin tappade men traditionella värdebolag som banker och byggbolag, som släpat efter i år, rusade. Säkerhetskoncernen Securitas är till exempel upp 15 procent i veckan, byggjätten Skanska 8 procent och gummikoncernen Trelleborg 15 procent. Även fastighetsaktierna, framför allt de med kontorsexponering, har också rusat. Atrium Ljungberg är till exempel upp 21 procent, Fabege 18 procent och Wihlborgs 16 procent.

Lagarde visade korten

Foto:Michael Probst

Vid räntemötet i slutet av oktober gjorde ECB klart att mer stimulanser kommer att annonseras vid mötet 10 december. I ett linjetal vid veckans ECB-forum gjorde Christine Lagarde mer eller mindre klart vad det kommer att handla om. ECB-chefen sa att det inte bara är viktigt med lätta finansiella förhållanden här och nu utan också att de förblir lätta. Med andra ord: stödprogrammen kommer att förlängas. 

Hon sa också att alla verktyg visserligen ligger på bordet men nämnde specifikt att jumbolån till banker (TLTRO) och pandemiprogrammet PEPP har visat sig effektiva. Med andra ord: det blir ingen räntesänkning men mer av billiga lån och ytterligare en förlängning och en utökning av tillgångsköpen inom ramen för PEPP. 

Bankutdelning 2021?

FI-chefen Erik Thedéen
FI-chefen Erik ThedéenFoto:Gustaf Månsson

Storbankerna har varit i ropet i veckan. Förutom kraftiga kursuppgångar i sektorrotationen har det kommit flera viktiga nyheter. Den mest tongivande är att finska Sampo sålde en post i Nordea till ett värde av cirka 12 miljarder kronor, vilket tog ned ägarandelen från 19,9 till 15,9 procent. Aktivistfonden Elliott, som nu tagit plats i Sampos ägarlista, vill att finanskoncernen säljer alla aktier i Nordea.

Det kan också bli aktuellt med ”viss” utdelning från bankerna nästa år. Det beskedet gav FI-chefen Erik Thedéen på Di:s konferens Di Bank i veckan. FI vill dock se en fortsatt ekonomisk återhämtning innan man avvecklar utdelningsförbudet. Frågan är om förbudet även gäller aktieåterköp? Det är något bankerna i så fall borde prova nästa år om det blir tillåtet. Med tanke på de låga värderingarna skulle det troligen skapa fina aktieägarvärden. 


Tung rapportdag för investmentjättar och trendbrott på bostadsmarknaden

Sandvik var först ut bland verkstadsjättarna att rapportera och visade upp stark orderingång. För flera investmentjättar var rapportdagen mer av en kalldusch. Dessutom börjar det bli blåsigt på bostadsmarknaden.

Di guidar dig genom veckans viktigaste nyheter.

Kinneviks vd Georgi Ganev och Sandviks vd Stefan Widing.
Kinneviks vd Georgi Ganev och Sandviks vd Stefan Widing.Foto:Amanda Lindgren, Michael Folmer, Jonas Eng

Deutsche Bank: Hårdlandning 2023

Få banker tar r-ordet i sin mun. Men Deutsche Bank spår i en färsk prognos recession i USA i slutet av 2023. Fortsatta inflationsbekymmer tvingar centralbanken Federal Reserve att fullfölja stränga räntehöjningar vilket leder till en hårdlandning för ekonomin, enligt banken. Till att börja med ser de tre storhöjningar i maj, juni och juli om 0,5 procentenheter. Den goda nyheten är att börserna i både USA och Europa väntas göra en sista spurt det närmaste året, när framför allt USA-konjunkturen snurrar på bra. Med en mindre het ekonomi bedöms Europa komma undan med färre åtstramningar och en något grundare konjunktursättning när USA brakar.

Blåsigt på bostadsmarknaden 

”Verkligheten har blivit en annan”, sa riksbankschefen Stefan Ingves i en Di-intervju i veckan. ”Det är helt enkelt en ny värld”, sa Finansinspektionens Erik Thedéen i onsdags. Herrarna syftar på att räntorna nu snabbt lämnar botten bakom sig, inte minst boräntor. Högt skuldsatta bolåntagare vaknar upp till kombinationen sjunkande reallöner och stigande räntekostnader. Erik Thedéen varnar för en trippelsmäll för villor om dessutom preferenser på bostadsmarknaden fullt ut skulle återställas till köpmönstren före pandemin. Bostadspriserna bromsade till stillastående i mars och Stockholms bostadsrätter inledde april på svagt minus, enligt Valueguard som anar ett ”trendbrott” efter två år av pandemilyft.

Orderlyft för Sandvik

Konjunkturkänsliga Sandvik var först ut av verkstadsjättarna att rapportera och stod pall för förväntningarna. Justerad rörelsevinst kom in som väntat, medan utropstecknet var den starka orderingången. Återigen kan tilläggas, för precis som i fjärde kvartalet var den 9 procent bättre än analytikernas förhandstips, med gruvmaskinsaffären som främsta draglok. Däremot får bolaget ingen vidare resultatutväxling från den starka efterfrågan. Bruttomarginalen minskade med 2,2 procentenheter jämfört med motsvarande kvartal i fjol och rörelsemarginalen backade 1,2 procentenheter. Nästa hållpunkt för Sandvik är kapitalmarknadsdagen 17 ma

Tuff vecka för investmentjättar

Kinneviks aktie föll nära 10 procent på rapportdagen. Värdet på maktbolagets onoterade portfölj, motsvarande 45 procent av det totala substansvärdet, skrivs ned med 10 procent. Frågan är om nedskrivningen räcker för att spegla en marknadsmiljö där digitala framtidsbolag snabbt gått från heta till iskalla. Investmentkollegan Bures aktie föll lika illa efter rapportens vd-ord om en ”dramatisk scenförändring”. Största innehavet, fertilitetsbolaget och tidigare kursraketen Vitrolife, har rasat över 50 procent i år.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?