1515
Annons

Sandvik inledde rapportsäsongen starkt – veckans viktigaste händelser

Blankningen på Stockholmsbörsen är låg trots att index ständigt nosar på rekordnivåer och Sandvik inledde rapportsäsongen med en stark rapport. 

Di guidar dig genom veckans viktigaste händelser.

Sandviks vd Stefan Widing och Amra Balic, Europachef för ägarstyrning hos Blackrock.
Sandviks vd Stefan Widing och Amra Balic, Europachef för ägarstyrning hos Blackrock.

 

Foto:PONTUS LUNDAHL / TT

Det bubblar vidare

På lite mer än en månad har Qliro QLIRO +4,30% Dagens utveckling -avknoppningen Cdon rusat med över 200 procent på börsen. Reuters intervjuade i veckan en bitcoin-profil som samlat ihop över en miljon följare i sociala medier då hon analyserar bitcoins prisrörelser med hjälp av astrologi.  Aktier som kan kopplas till hållbarhet går urstarkt trots redan höga värderingar. 

I veckan kunde Di också berätta att blankningen på Stockholmsbörsen är låg, trots att index ständigt nosar på nya rekordnivåer. Marknadssentimentet är med andra ord hett, och i vissa fall finns bubbeltendenser. Den naturliga frågan är: Hur länge kan festen vara?  

Sandviks vd Stefan Widing.
Sandviks vd Stefan Widing.Foto:Jesper Frisk

Extra klirr i kassan

Sandvik SAND -1,02% Dagens utveckling inledde rapportsäsongen på torsdagen med att annonsera en utdelning på 4,5 kronor per aktie samt en extrautdelning på 2 kronor. Tidigare i veckan meddelade också Swedbank att banken lämnar en utdelning på 4,35 kronor per aktie för räkenskapsåret 2019, efter samråd med Finansinspektionen. Nästa vecka rapporterar betydligt fler bolag och på aktiemarknaden finns nu en förhoppning och tro att en hel del bolag annonserar en återinförd utdelning. Efter att många utdelningar uteblev i fjol kan det med andra ord vara upplagt för pengaregn på börsen i vår.

Läs också: Sandvik har lyckats höja sin lägstanivå 

Amra Balic, Europachef för ägarstyrning hos Blackrock.
Amra Balic, Europachef för ägarstyrning hos Blackrock.Foto:Joey Abrait

Mångfaldskrav – men inte från politiker

I Sverige har det tidigare varit politiker som drivit krav på exempelvis könskvotering i börsbolagens styrelser. Nu tycks näringslivet självt ha axlat den manteln. Di kunde i veckan rapportera att fondjätten Blackrock, Stockholmsbörsens största ägare, planerar att ställa hårdare mångfaldskrav på styrelser. För ett par månader sedan uppgavs det att Stockholmsbörsens ägare Nasdaq bett SEC, USA:s motsvarighet till Finansinspektionen, om tillstånd att ställa mångfaldskrav på börsbolagen. Än har Stockholmsbörsen inga omedelbara planer på att kopiera dessa förslag. Men det går inte att missta sig om samhällstrenden i stort.

ECB-chefen Christine Lagarde.
ECB-chefen Christine Lagarde.Foto:Francisco Seco

En ny sorts lågkonjunktur

Europas ekonomier riskerar en så kallad ”dubbeldipp” då ökad smittspridning och restriktioner åter sänker tillväxten, skrev Di:s Felicia Åkerman i veckan. 

Samtidigt går Sveriges bopriser urstarkt. De senaste 12 månaderna har priserna på bostadsrätter stigit med 5,3 procent medan villapriserna rusat med 15,5 procent, meddelade Valueguard i veckan.

December månad var förvisso svag, men under första halvan av januari har priserna på bostadsrätter i Stockholm stigit med 2,3 procent. Pandemin har onekligen orsakat en ovanlig lågkonjunktur.

Innehåll från SEK Svensk ElstandardAnnons

Bakom kulisserna i det uppkopplade samhället

Thomas Korssell, vd på SEK Svensk Elstandard.
Thomas Korssell, vd på SEK Svensk Elstandard.

Framtidens standardisering stavas elbilar och smarta kläder. Den fossilfria omställningen väntar runt hörnet – och det är standarder som gör den möjlig.

 – Vi kommer prata betydligt mer om standarder i framtiden. Det blir ännu viktigare när vi ska ställa om till solceller, vindkraft och batterier, säger Thomas Korssell, vd på SEK Svensk Elstandard.

Alla kommer i kontakt med standarder – men få vet om det. Idag tar vi knappar, larmsystem, automatiska belysningssystem och självkörande vattenspridare för givet. Enligt Thomas Korssell är det tack vare standarder vi kan göra det.

– Det finns en anledning till att du kan starta din elvisp hemma när du sitter i bilen och ha sockerkakan färdig när du kommer hem, skrattar han.

Ett ännu mer uppkopplat samhälle

Enligt Thomas Korssell behöver inte alla förstå de bakomliggande orsakerna till varför saker fungerar som de gör, eftersom han tror att standarder i framtiden allt mer kommer paketeras som färdiga lösningar.

– Snart kommer fler vara sina egna elproducenter, utan att man för den sakens skull måste vara en expert i frågan. Produkterna och tjänsterna räknar exempelvis ut energianvändning, energislag och vädertecken – för att man enklare ska kunna optimera sin egen energiförbrukning, säger han.

Vidare menar Thomas Korssell att bilpooler och laddstationer i förlängningen är standarder. Likaså smarta klockor och andra ”wearables”. Det finns många faktorer som spelar in för att olika smarta system ska kunna kommunicera med varandra – allt från cybersäkerhet till funktion och design.

– Man kan säga att standarder egentligen är tekniska regler för samverkan – både mellan varandra och i olika system. Men det är nog lite enklare att förklara det som anledningen till att man kan fjärrstyra sitt sockerkaksbak, säger Thomas Korssell.

Läs det senaste från SEK Svensk Elstandard här.  

Högaktuellt engagemang

Även om inte alla behöver förstå de bakomliggande principerna, är det desto viktigare att engagera sig tidigt i standardiseringsarbetet om man arbetar i branschen. För att Sverige ska kunna fortsätta vara ett framgångsrikt innovationsland krävs det att man har koll på omvärlden så att man kan attrahera rätt sorts kompetens.

– Dessutom skapar det förutsättningar för ett stort nätverk, som i sin tur leder till en bättre förståelse för energisituationen i världen.

Nyfiken på att påverka elstandarder? Anmäl dig här.  

Fakta:
SEK Svensk Elstandard är en ideell organisation, utsedd av regeringen att ansvara för all elektroteknisk standardisering i Sverige. SEK är svensk nationalkommitté i IEC och alla svenska företag, myndigheter, organisationer, högskolor och universitet kan delta i standardiseringsarbetet.

Besök SEK Svensk Elstandards hemsida.  

Mer från SEK Svensk Elstandard

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SEK Svensk Elstandard och ej en artikel av Dagens industri

Inflationssiffror gav hopp – här är veckans viktigaste nyheter

Två aktielegendarer har gått ur tiden i veckan, Sven-Ivan Sundqvist och László Szombatfalvy. På börsen har amerikanska inflationssiffror för juli gett hopp om att toppen är här. Fastighetsaktierna på Stockholmsbörsen rekylerade men bostadspriserna föll. Di guidar dig genom veckans viktigaste nyheter.

Två aktielegendarer ur tiden

I veckan har både Sven-Ivan Sundqvist och László Szombatfalvy avlidit. Bägge kom att betyda mycket för analys av aktiemarknaden i Sverige. Sven-Ivan Sundqvist var en pionjär inom svensk ekonomijournalistik. Han låg också bakom finansmarknadens bibel ”Ägarna och Makten”. 

László Szombatfalvy kom till Sverige 29 år gammal i samband med Ungernrevolten 1956. Han blev en pionjär i Sverige att räkna på fundamentalt på aktier och byggde omfattande modeller för att hitta undervärderade aktier. Genom framgångsrika aktieaffärer blev några sparade tusenlappar på 60-talet till miljardbelopp för László Szombatfalvy. Han drog sig tillbaka men gjorde ett inhopp i Castellum på 90-talet som en av de största ägarna. László Szombatfalvy blev 94 år gammal. 

Inflationssignaler ger hopp

Det blev ett rejält glädjeskutt på världens börser på onsdagen efter att amerikansk inflation var klart lägre än väntat i juli. Priserna steg med 8,5 procent, visserligen en kraftig ökning, men lägre än väntat och en nedgång från juni. Det fick bedömare att tro att inflationen har toppat och att den amerikanska centralbanken Federal Reserve inte behöver gå lika aggressivt fram med räntehöjningar som man tidigare räknat med. 

Den viktiga kärninflationen som Fed bevakar noga låg kvar på 5,9 procent från juni-siffran. Även i Sverige var inflationen i juli lägre än väntat på 8,0 procent. Det var första gången sedan januari som inflationstakten sjönk men den var ändå högre än Riksbankens prognos. 

Fastighetsaktier rusade ...

Fastighetsaktierna tillhörde vinnarna på Stockholmsbörsen i veckan efter att inflationssiffrorna var lägre än väntat i USA och Sverige. Fastighetsindex har gått upp cirka 8 procent i veckan och är nu upp 22 procent på en månad. Det har alltså varit en kraftig rekyl efter det sällsynt svaga första halvåret när fastighetsindex stort sett halverades i värde. 

Flera bostadsägare tillhör de bästa fastighetsaktierna i veckan. Det var också de som pressades mest under första halvåret när förväntningar om kraftiga ränteökningar var som störst. De har ofta låg avkastning i sina bestånd och är känsliga för ränteförändringar. K2A har rusat 35 procent i veckan och Klarabo är upp cirka 18 procent. Även John Mattson, SBB och Balder med stora bostadsbestånd var upp tvåsiffrigt i veckan. 

... men bostadspriser föll

Bostadspriserna fortsatte ned i juli, det visade Svensk Mäklarstatistik på onsdagen. I juli föll bostadsrättspriserna med 4 procent och villapriserna med 1 procent i genomsnitt i riket. Störst var nedgången i Stockholm där bostadsrättspriserna föll fem procent och villapriserna med 2 procent. På tre månader har nu bostadsrättspriserna fallit med hela 10 procent och villapriserna med 6 procent i Stockholm medan övriga landet klarat sig lite bättre. 

Det görs dock lite affärer i juli och det viktiga blir utvecklingen till hösten när det sker mycket fler transaktioner. Konsumenterna pressas av hög inflation och högre räntor vilket slår direkt mot plånboken, men samtidigt är arbetsmarknaden väldigt stark. Det finns nu tecken på att inflationen har toppat och börsen har vänt upp vilket är en ledande indikator. Det är upplagt för en spännande höst på bostadsmarknaden. 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera