Annons

Risk för bakslag efter rekordåret – kan bli ett sänke

Axfood summerar ett rekordår – men marknaden svarar med att handla ned aktien. Resultatet var något sämre än väntat och det spär på oron att ökade kostnader kommer att fortsätta pressa marginalerna under 2023. 

Foto:FREDRIK SANDBERG / TT

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Ta del av villkoren

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News AB:s personuppgiftspolicy. Bonnier News AB ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter.

Dagens industri är en del av Bonnier News.

Detta är en artikel från Di:s analysredaktion. Dagens industris journalister måste rapportera privata aktieinköp till ansvarig utgivare, och innehavet får säljas tidigast efter en månad.
Innehåll från Serafim FinansAnnons

Experter: Stökig marknad just nu – så kan du säkra tillväxtplanen

Anna Rytterling och Joakim Wiksten på Serafim Finans.
Anna Rytterling och Joakim Wiksten på Serafim Finans.

På kort tid har högkonjunkturen slagit om till lågkonjunktur. I det nya klimatet har traditionella kreditgivare såsom banker blivit mer försiktiga. Men även i tuffa tider kan möjligheter dyka upp för bolag som vill växa.

– Då krävs kapital. Därför kan det vara en god idé att se till alternativa finansiärer som passar just ditt företags behov, säger Joakim Wiksten på Serafim Finans.

Skräddarsydda finansieringslösningar från Serafim Finans som möjliggör tillväxt

I fjol ökade svenska företag investeringstakten med drygt 20 procent jämfört med 2021, enligt SCB:s investeringsenkät. Men prognosen för 2023 ser mer dyster ut och SCB spår en minskning på 18 procent. Det ekonomiska läget med inflation, stigande räntor och en sjunkande köpkraft slår nu mot många branscher och företag.

– Traditionella kreditgivare och andra investerare har generellt sett blivit mer försiktiga och vill ofta inte ta sig an nya kunder i dessa tider. Även riskviljan minskar vilket gör att nyckeltal måste se ännu bättre ut än tidigare. Dessutom drar beslutsprocesser ut på tiden, säger Joakim Wiksten som är vd på Serafim Finans, ett kreditmarknadsbolag som hjälper företag med flexibla och långsiktiga finansiella lösningar.

I det här klimatet riskerar entreprenörer med tillväxtplaner att missa goda tillfällen för investeringar eller förvärv, konstaterar han.

– Du kanske har ett investeringsfönster på fyra veckor som du går miste om bara för att besluten tar för lång tid. Genom att involvera en engagerad rådgivare tidigt i processen kan ni säkerställa att finansieringsutrymme finns när behovet är skarpt.

Att många företag fortsatt vill växa bekräftas av en global vd-undersökning som konsultbolaget PwC har låtit göra. Där svarar 73 procent av de tillfrågade företagsledarna att de visserligen är pessimistiska vad gäller den globala ekonomiska tillväxten, men samtidigt säger 60 procent att de inte planerar att skjuta upp affärer under 2023.

Flexibilitet en fördel i oroliga tider

De svårare tiderna kan dessutom skapa nya möjligheter såsom förvärv, eftersom värderingar sjunker och konkurrensen om affärer minskar. Men för att ta del av tillväxtmöjligheterna ​​gäller det att ha tillgång till kapital, menar Anna Rytterling som är affärsområdeschef för företag på Serafim Finans.

Hon noterar att det har skett ett skifte det senaste decenniet då många nya aktörer tillkommit utanför banksystemet, och under de senaste åren har allt fler företag sökt sig utanför storbankerna till alternativa finansiärer.

– En bra relation med en långsiktig finansiell partner är A och O om du vill växa. I dag finns dessa i allt större utsträckning utanför storbankssystemet. Alternativa finansiärer som vi är ofta inte lika modellstyrda utan kan vara mer flexibla vilket blir en fördel i oroliga tider. Vi har i regel också kortare beslutsprocesser, säger hon.

Anna Rytterling lyfter även fram att Serafim Finans genom sin smalare nisch, med rådgivare som har lång erfarenhet av företagsfinansiering, kan lägga mer fokus på kunden och deras specifika finansieringsbehov.

– Det handlar mer om att våga utmana de traditionella kreditgivarna och att leta efter en finansiär som passar just ditt bolags behov – nu och på lång sikt. Storbankerna passar vissa, medan vi passar bättre för andra. Vi kan dessutom vara både huvudfinansiär och ett komplement till andra finansiärer, säger hon.

Ha koll på affärsmodellen och risker

Men hur ska bolag med tillväxtambitioner agera för att säkra finansiering i dagens läge?

Först och främst behöver man ha koll på sin affärsmodell och hur den kommer att generera kassaflöden och lönsamhet, slår Joakim Wiksten fast.

– Lika viktigt är det att identifiera eventuella risker och hur du kan hantera dessa. Självklart är det också viktigt att ha bra kontroll på likviditeten och att se över hur den kan utvecklas i stressade situationer. Ha en plan för hur likviditeten kan stärkas om det behövs – med lån eller eget kapital, säger han.

En tydlig och transparent dialog med sin finansieringspartner är också viktig. Liksom att investera tid i att låta sin rådgivare sätta sig in i och förstå affärsmodellen och logiken bakom ett finansieringsbehov.

– Har ni en bra relation kan den personen vara ett stöd och ett bollplank som gör det lättare att hitta lämpliga lösningar. Ju mer insatt din rådgivare är desto lättare blir det, säger han.

Vilken finansieringslösning går bäst hand i hand med ert företags tillväxtplan? Läs mer om Serafim Finans tjänster

 

Mer från Serafim Finans

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Serafim Finans och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera