1515
Annons

Riksbanken tvingas att skärpa tonläget

Marknaden sågar Riksbankens bedömning om nästan tre år till av nollränta. Gästerna i Di-podden Makrorådet ser risker för att elprisinflationen breddas till fler priser. De tror att Riksbanken tvingas skärpa tonläget senare i år.

Foto:Jack Mikrut

 

 

USA och är störst och värst när det gäller inflation och centralbanksdramatik. Men även Sveriges inflationssiffra 4,1 procent är den högsta på flera decennier, närmare bestämt sedan 1993.

Med prisökningstakten ökar tvivlet på att Sveriges nollränta ska ligga kvar till slutet av 2024, vilket är Riksbankens nuvarande prognos. Räntemarknadens prissättning pekar mot en första höjning redan före årsskiftet.

Till tvivlarna hör deltagarna i Di:s podd Makrorådet. Olof Manner, senior rådgivare på Swedbank, ser risker för att inflationen breddas utöver den senaste tidens energiprislyft, och mer så än vad Riksbanken tänkt sig. 

En försvagad krona och och högre råvarupriser fick nyligen Ikea och hygienpappersjätten Essity att avisera prishöjningar, påpekar han.

”Att elprisinflationen faller tillbaka på grund av baseffekter under andra halvåret, det vet vi. Men kärninflationen kan överraska på uppsidan. Där avgör företagens prisplaner de närmaste kvartalen, och då inte minst livsmedelspriserna.”

Swedbank räknar med att Riksbanken räntehöjningar börjar med två steg under 2023.

Det är ovanligt att svenska löner släpar efter prisökningstakten, betonar Anna Hammer, investeringschef på Länsförsäkringar. 

”Pressade reallöner kommer nog att vara en ganska het debatt i år.”

Hon ser däremot mer dämpade risker för att ökade kostnader i produktionsledet ska slå igenom stort i konsumentledet.

”Producentpriserna har stigit snabbt ett bra tag, men det har inte uppenbart synts i inflationstakten”.

Anna Hammer håller med om att höjningsstarten enligt Riksbankens egen prognos ligger alltför långt borta. Men marknadsförväntningar om en höjning redan i år, färgas av Feds starka signal om tre amerikanska räntehöjningar, anser hon.

”Jag tycker att marknaden har sprungit lite för fort när det gäller Riksbanken. Mest sannolikt tar Riksbanken fasta på väl förankrade inflationsförväntningar och har lite is i magen.”

När kommer Riksbankens första signal om snabbare räntehöjningar?
”Jag tror att det dröjer. Kanske att de under hösten i år, börjar smyga fram det lite grann”, säger Anna Hammer.

”Om vi får det, så någon gång i sommar tror jag. Då man ser de här tillfälliga elprishöjningarna falla ur inflationstalen och vi vet mer om vad som eventuellt har tillkommit i form av företagens prisplaner. Då tror jag det är lättare att lägga en prognos”, säger Olof Manner.

 


Innehåll från EKNAnnons

Så arbetar underleverantören med statliga EKN för bättre finansiering

KB Components firar 75 år i år och är underleverantör till stora industribolag som Scania, Thule och Volvo Cars. Även underleverantörer till svenska exportföretag kan få tillgång till EKN:s exportgarantier – som bland annat kan göra det lättare att få bankfinansiering.

Läs mer om hur företag med indirekt export kan dra nytta av EKN:s garantier

Med tillverkning i såväl Örkelljunga som Gislaved, Kanada och Kina har KB Components växt till ett stort svenskt industriföretag på egna meriter. 

– Vi tillverkar hjulhus till bilar, bromssystem till lastvagnar, blandare till kök och badrum och mycket annat. Bland våra kunder finns stora svenska bolag som Volvo Cars, FM Mattsson, Haldex och Scania. Vi har dessutom kunder i utlandet som till exempel elbilstillverkaren Rivian, berättar Stefan Andersson som är vd på KB Components. 

Tillväxt kräver bra krediter

KB Components har växt snabbt de senaste åren. Bland annat har de öppnat fabriker i både Kanada, Kina och Mexiko, och gjort förvärv i Slovakien. Men att växa kräver kapital.

– Bra möjlighet till finansiering är viktig, och villkoren för finansieringen likaså. Vi jobbar med olika banker för våra finansieringsbehov, och även med utländska där vi har verksamhet. Vi har också samarbetat med både Svensk Exportkredit och EKN för att tillsammans med bankerna göra finansieringen enklare, säger Stefan Andersson.

EKN har som uppdrag att stödja svensk export och svenska exportföretag, bland annat genom olika former av bankgarantier. Även underleverantörer till exportbolag, utan egen export, kan ta hjälp av EKN eftersom de också bidrar till svensk export. KB Components har både egen export och levererar till exportföretag. Genom EKN har företaget en rörelsekreditgaranti om 60 miljoner kronor för ett banklån. 

– Det är en kreditgaranti vi har haft i omgångar, och banken föreslog det för oss som ett sätt att stärka sina egna säkerheter i finansieringen. För oss har det varit väldigt okomplicerat och EKN och banken har samarbetat för att göra processen så enkel som möjligt för oss.

Läs mer om hur underleverantörer till exportföretag kan använda EKN:s garantier

Mer från EKN

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EKN och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?