ANNONS:
Till Di.se
TORSDAG 19 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Analys Kommentar

Richard Bråse: En tvärvändning för nischbankerna

Räkna med att sentimentet kring nischbankerna är på väg att tvärvända. I torsdags köpte Nordeas huvudägare Sampo nästan 8 procent i Nordax. Nu står det klart att riskkapitalbolaget Nordic Capital kliver in som ny huvudägare i banken.

"Konsumentkreditmarknaden är ett attraktivt marknadssegment med en stabil tillväxt där Nordax kan växa genom att ta marknadsandelar inom ökat fokus på digitalisering och produktutveckling", säger Kristoffer Melinder, vd på Nordic Capitals rådgivningsbolag, till Di.

Nordax har varit en trött tillställning sedan noteringen i juni för drygt två år sedan. Aktien öppnade i torsdags under teckningskursen på 45 kronor, precis som den gjort under hela veckan. När nyheten kablades ut att Nordeas finländska ägare Sampo seglat upp som storägare med knappt 8 procent av aktierna tog Nordax fart och nischbanken hade efter en uppgång på nästan 9 procent sin bästa börsdag någonsin.

De positiva ägarnyheterna stannar inte där. Riskkapitalbolaget Nordic Capital köper knappt 10 procent av aktierna och har en option på ytterligare 5 procent under förutsättning att Finansinspektionen ger grönt ljus för affären.

Nordic Capital betalar 50 kronor per aktie, vilket motsvarar en premie på 5 procent jämfört med stängningskursen och affären är totalt värd 832 Mkr. Sannolikheten att den fantasieggande duon med Nordic Capital och Sampo lyckas lyfta intresset för Nordax är i det närmsta total. I första hand bör en geografisk expansion stå på agendan.

"Nordic Capital ser det här som en intressant investeringsmöjlighet och kommer nu att stötta Nordax i att nå sin fulla potential", säger Kristoffer Melinder.

Trots att Nordax resultaträkning vittnar om en stark utveckling har det inte gett någon utväxling på börskursen. Vinsten per aktie bör i stiga till en nivå 50 procent över den när bolaget noterades. Trots det hade investerarna som varit med från noteringen fram till i torsdags förmiddag blivit snuvade på avkastningen, sånär som på utdelningen.

Det är inte bolagsspecifika faktorer som tyngt aktien, utan en generell skepsism mot sektorn. Di gjorde nyligen en sammanställning som visade att kvartetten Resurs Bank, TF Bank, Collector och Nordax i snitt ökade rörelsevinsten med 26 procent under det första halvåret jämfört med samma period förra året.

Aktierna har samtidigt backat på börsen under året. Undantaget är TF Bank där Erik Selin fortsatt att köpa aktier under året.

"Nordic Capital fokuserar sina investeringar inom några utvalda sektorer där vi kan skapa värde för investerarna och där vi har erfarenhet och expertis. Financial services och speciellt consumer finance är en sådan sektor så det är naturligt för oss att kontinuerligt undersöka nya investeringsmöjligheter", säger Kristoffer Melinder.

EQT köpte Bluestep i somras, ni har sedan tidigare intressen i Resurs Bank och Nordnet - är bank och då främst konsumentkrediter ett nytt nordiskt riskkapitaltema?
"Vi ser att det är en marknad med många intressanta faktorer och där nordiska bolag ligger långt framme i utvecklingen. Att Nordic Capital väljer att investera i branschen är för att vi har såväl erfarenhet som expertis i att utveckla starka och långsiktigt hållbara bolag inom financial services som är en av våra fokussektorer."

Finns det någon rationalitet i att slå ihop Nordnet med Nordax?
"Nordax är en separat investering som står på egna ben och vi vill som engagerade ägare supportera bolaget i en fortsatt intressant utveckling."

Sampo går samtidigt in som storägare. Är affärerna synkroniserade?
"Nej, den kände vi inte till, det är en ren tillfällighet. Men vi ser fram emot att dela synen på Nordax fortsatta utveckling med Sampo, som också är en framgångsrik aktiv ägare med stor erfarenhet i sektorn."

På ett dygn har Nordax gått från bortglömd nykomling till en utköpskandidat. Lannebo tillhör aktörerna som sålt av aktier. Fondbolaget började köpa in sig på nivåer över 50 kronor förra hösten, men väljer att efter kort tid och med svag utveckling att sälja av.

Tyck till