1515
Annons

Relativ börsstyrka, invasion och supercykel ll

Nyhetsmässigt har veckan dominerats av Rysslands invasion av Ukraina. Trots oron har Stockholmsbörsen visat relativ börsstyrka.

Invasionen möttes av hård kritik och löften om tuffa sanktioner men västländerna fortsätter att köpa olja och gas från Ryssland.

Di guidar dig genom veckans viktigaste händelser.

Foto:Mostphotos, Alexei Nikolsky, Leif R Jansson/TT

Relativ börsstyrka

Stockholm har fått sin värsta börsstart på året på över 100 år. Utvecklingen för det breda OMXSPI-indexet har också varit en världens värsta och när de stora aktiemarknaderna darrat har Stockholm skakat ännu mera. Så brukar det vara, men ännu mer vanligt i år. Men samtidigt som det ryska mörkret fallit över Ukraina kan det ha skett ett trendbrott. Efter att ha fallit sex dagar i rad och totalt med 9 procent vände Stockholmsbörsen tydligt upp på fredagen. Men redan under torsdagen, då Ryssland invaderade Ukraina, backade Stockholmsbörsen med än mindre än Europaindexet Stoxx 600. Det var första gången under en nedgångsdag sedan 28 januari. På fredagen svängde också Stockholm upp mindre än Europa. I bästa fall är det ett tecken på en börs i bättre balans. I annat fall är det alltid en tröst att någon annan har det värre.

Kulorna rullar in

Starkare tillväxt, högre inflation och växande offentliga överskott. Det var kärnan i den nya prognos som Riksgälden presenterade i veckan. Statens upplåningsmyndighet noterar att den samlade BNP-ökningen under 2020 och 2021 ser nu ut att ha överträffat prognoserna från före pandemin. För statsfinanserna är det rena dunderhonungen. Det samlade budgetöverskottet under 2021-2023 väntas nu bli 307 miljarder kronor, 84 miljarder kronor mer än i oktoberprognosen. Statsskulden bedöms sjunka till 16 procent av BNP nästa år eller 31 procent om hela offentliga sektorn räknas med, vilket är det vanligaste måttet. Följden blir minskade emissioner av statspapper, särskilt med kortare löptid. Det bidrog till att sänka marknadsräntorna på torsdagen. Mot Tyskland minskande den så kallade spreaden med 5 räntepunkter.

Inget stopp för rysk olja och gas

Nyhetsmässigt har veckan dominerats av Rysslands invasion av Ukraina. Ryssland är en av världens största olje- och gasproducenter och 2021 utgjorde vinsten av dessa råvaror 36 procent av landets skatteintäkter, enligt Reuters. Men trots att Rysslands invasion möttes av hård kritik och löften om tuffa sanktioner fortsatte västländerna att köpa olja och gas från Ryssland. Enligt Bloombergjournalisten Javier Blas köpte USA, Storbritannien och EU sannolikt rysk olja, gas och andra råvaror för över 700 miljoner dollar dygnet som följde Rysslands invasion av Ukraina. Sanktionerna som hittills meddelats kommer heller inte att stoppa olje- och gasexporten – det vill varken USA, EU, Storbritannien eller Ryssland.

Supercykel II

Gruvbolagen Lundin Mining och Boliden är årets två bästa storbolagsaktier följt av skogsbolagen Stora Enso och Holmen och stålbolaget SSAB. Alla årets fem bästa storbolagsaktier är råvarubolag. Supercykeln haltar dock. De som tillverkar utrustning till gruvorna – som Epiroc eller Sandvik – har däremot varit lika kalla som börsen i övrigt.


Innehåll från HuaweiAnnons

Så ska samverkan och innovation lösa klimatutmaningen

Drygt 98 procent av den el som produceras i Sverige är fossilfri. Men i takt med klimatomställningen ökar också vårt energibehov kraftigt. Det innebär en stor utmaning – men också en möjlighet att tänka nytt och innovativt.

Teknik kan förändra världen och driva den gröna omställningen framåt. Men då behövs fler samarbeten och möjligheter att diskutera och utväxla erfarenheter. Därför arrangerade Huawei ”Green Summit 2022” i Stockholm i början av juni. Målet var att i en svensk kontext skapa långsiktiga möjligheter till nya innovativa lösningar på miljöproblemen.

Under en förmiddag diskuterade representanter från politik, myndigheter, näringsliv och akademi klimatutmaningarna ur olika perspektiv. Tekniska lösningar och innovationer från flera branscher lyftes fram och representanter från solenergibranschen berättade om hur utvecklingen där går i rasande takt med hjälp av ny smart teknik. 

Debatter och diskussioner

Publiken fick också höra om gröna startups vars syfte är att genom innovation bidra till minskade utsläpp. Ett exempel är Plaant, som har utvecklat ett smart växthus för inomhusbruk – utan jord. Därtill fanns myndighetssverige representerat genom Energimyndigheten som berättade om det växande elbehovet och vad som behövs för att Sverige ska klara den nya elektrifieringsvågens behov. 

Under ett panelsamtal enades representanter från Energimyndigheten, Huawei och Plaant att Sverige generellt sett har ett bra utgångsläge för att nå våra gemensamma hållbarhetsmål. Vi behöver dock rikta blicken mot framtiden. Att Sverige i dag ligger i framkant ska inte tas för givet. Det paneldeltagarna önskade från regeringen var att digitalisering ska bli en topprioritet eftersom en ökad digitalisering kan bidra till att bemöta många av de utmaningar vi står inför. Därtill önskades tydligare mål och ett skiftat fokus, bort från samhällets intressekonflikter till ett ökat samarbete vad gäller behovet av olika typer av energislag.

Sätter bollen i rullning 

Målet med dagen var att skapa förståelse för hur teknik och innovationer kan bidra till att lösa många av de utmaningar som finns för att Sverige ska nå de högt uppsatta klimatmål som regeringen beslutat om. 

Under Green Summit diskuterade talarna också hur vi tillsammans kan driva på hållbar innovation från den snabbt växande solenergisektorns perspektiv. Talare från Soltech Energy Solutions, branschorganisationen Svensk Solenergi, CheckWatt och hållbarhetskonsultbyrån Ethos berömde Sveriges goda klimat för entreprenörer. 

Dock framfördes synpunkter på politikens beslutsförmåga när det kommer till prioriteringar av miljöfrågor och det är ett hinder för nya innovativa företag. Ett exempel som lyftes var trubbiga miljöprövningar som istället för att se till energibehovet på systemnivå begränsar de aktörer som har gröna och innovativa lösningar för att bidra till att skapa en grön och hållbar energiproduktion.

 

Världsledande inom teknik för solenergi 

Det var första gången Huawei arrangerade Green Summit i Sverige och tanken är att plattformen ska växa till att bli en allt större arena för samarbeten. Planen är att arrangera motsvarande konferenser i Norge och Finland senare i år. 

– Den här typen av arena saknas i dag, så det var väldigt värdefullt. Här träffades myndigheter, politiker, näringsliv, innovatörer och entreprenörer – vi delade åsikter och erfarenheter och diskuterade de hinder som finns på ett öppet sätt. Jag fick flera nya insikter och är mycket nöjd, säger Christoffer Caesar, CEO på Soltech Energy Solutions. 

De flesta kanske förknippar Huawei med mobiltelefoner och nätverksutrusning, men företaget är också ett av världens ledande inom teknik för solenergi. Huawei driver redan i dag flera olika innovationsprojekt tillsammans med Soltech Energy Solutions. Bland annat har Soltech tagit hjälp av Huaweis lösning för batterilagring av energi på sin laddstation för Scanias ellastbilar. Laddplatsen ska minska de långa laddningstider som hittills bromsat en ökad användning av elektrifierade fordon.  

Öppnar för fler samarbeten

Under eventet presenterades dessutom Soltech Energy Solutions som Huaweis strategiska partner inom affärsområdet Digital Power. De två företagen har nyligen påbörjat ett ytterligare samarbete för att fortsätta driva utvecklingen inom solenergi och smarta energilösningar.

– Vi är imponerade över Huaweis höga innovationsnivå och kvalitén i deras produkter och lösningar. Med detta samarbete kan vi dra nytta av varandras styrkor och skapa ett ännu bättre erbjudande i den svenska solenergibranschen, säger Christoffer Caesar. 

Ytterligare några av Huaweis samarbeten i Norden är bland annat ett med det innovativa solcellsföretaget GruppSol, som bygger VillaZero – Sveriges första koldioxidneutrala villa. 

Med samarbetspartners har Huawei också utvecklat en innovativ AI-lösning för att i norska älvar sortera ut och stoppa invasionen av puckellax som utgör ett stort hot mot den lokala faunan. Förhoppningen är att Green Summit ska bidra till fler samarbeten.  

– Under dagen samlade vi många olika kompetenser och aktörer. Vi hoppas att det kan öppna upp för fler samverkans- och innovationsprojekt. Den kraften är avgörande för att skapa ett hållbart samhälle, säger Kenneth Fredriksen.

Mer från Huawei

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Huawei och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?