Relativ börsstyrka
Stockholm har fått sin värsta börsstart på året på över 100 år. Utvecklingen för det breda OMXSPI-indexet har också varit en världens värsta och när de stora aktiemarknaderna darrat har Stockholm skakat ännu mera. Så brukar det vara, men ännu mer vanligt i år. Men samtidigt som det ryska mörkret fallit över Ukraina kan det ha skett ett trendbrott. Efter att ha fallit sex dagar i rad och totalt med 9 procent vände Stockholmsbörsen tydligt upp på fredagen. Men redan under torsdagen, då Ryssland invaderade Ukraina, backade Stockholmsbörsen med än mindre än Europaindexet Stoxx 600. Det var första gången under en nedgångsdag sedan 28 januari. På fredagen svängde också Stockholm upp mindre än Europa. I bästa fall är det ett tecken på en börs i bättre balans. I annat fall är det alltid en tröst att någon annan har det värre.
Kulorna rullar in
Starkare tillväxt, högre inflation och växande offentliga överskott. Det var kärnan i den nya prognos som Riksgälden presenterade i veckan. Statens upplåningsmyndighet noterar att den samlade BNP-ökningen under 2020 och 2021 ser nu ut att ha överträffat prognoserna från före pandemin. För statsfinanserna är det rena dunderhonungen. Det samlade budgetöverskottet under 2021-2023 väntas nu bli 307 miljarder kronor, 84 miljarder kronor mer än i oktoberprognosen. Statsskulden bedöms sjunka till 16 procent av BNP nästa år eller 31 procent om hela offentliga sektorn räknas med, vilket är det vanligaste måttet. Följden blir minskade emissioner av statspapper, särskilt med kortare löptid. Det bidrog till att sänka marknadsräntorna på torsdagen. Mot Tyskland minskande den så kallade spreaden med 5 räntepunkter.
Inget stopp för rysk olja och gas
Nyhetsmässigt har veckan dominerats av Rysslands invasion av Ukraina. Ryssland är en av världens största olje- och gasproducenter och 2021 utgjorde vinsten av dessa råvaror 36 procent av landets skatteintäkter, enligt Reuters. Men trots att Rysslands invasion möttes av hård kritik och löften om tuffa sanktioner fortsatte västländerna att köpa olja och gas från Ryssland. Enligt Bloombergjournalisten Javier Blas köpte USA, Storbritannien och EU sannolikt rysk olja, gas och andra råvaror för över 700 miljoner dollar dygnet som följde Rysslands invasion av Ukraina. Sanktionerna som hittills meddelats kommer heller inte att stoppa olje- och gasexporten – det vill varken USA, EU, Storbritannien eller Ryssland.
Supercykel II
Gruvbolagen Lundin Mining och Boliden är årets två bästa storbolagsaktier följt av skogsbolagen Stora Enso och Holmen och stålbolaget SSAB. Alla årets fem bästa storbolagsaktier är råvarubolag. Supercykeln haltar dock. De som tillverkar utrustning till gruvorna – som Epiroc eller Sandvik – har däremot varit lika kalla som börsen i övrigt.