Annons

Rekorden ryker i både Stockholm och New York

Rekord och noteringsplaner, både i både New York och Stockholm. Och nya förvecklingar i konflikten mellan Kina och USA, med telekomjätten Huawei i fokus.

Det var några av de viktigaste nyhetshändelserna i veckan som gick.

Foto:TT

Hårdare tag mot Huawei
Kinesiska Huawei har tidigare uteslutits som leverantör av 5g-nät i bland annat Storbritannien. I USA har den telekomjätten varit blockad i över ett decennium då bolaget anses vara en förlängning av den kinesiska regeringen. I veckan trappades konflikten upp ytterligare då USA nu stryper bolagets tillgång till halvledare och annan teknik från USA, inklusive underleverantörer som säljer amerikanska komponenter. Sanktionerna blir ett hårt slag mot Huawei som därmed riskerar stå utan nödvändiga nyckelkomponenter senare i år. Hoppet för dem står till att Joe Biden vinner det amerikanska presidentvalet och omprövar beslutet. 

Nytt amerikanskt rekord
Teknik- och biotechdominerade Nasdaqbörsens Composite-index satte tidigare i sommar nytt rekord. I tisdags var det dags för det bredare S&P 500-indexet att passera tidigare all time high på 3.386 från 19 februari i år. Därmed har den amerikanska aktiemarknaden som helhet stigit mer är 50 procent sedan botten den 23 mars och tagit igen hela den coronarelaterade nedgången. Hittills i år summerar kursutvecklingen för Nasdaq Composite till 25 procent jämfört med 5 procent för S&P 500. Världsindex MSCI World, som täcker 24 länder och innehåller 1.607 olika aktier, är så här långt i år oförändrat i lokala valutor.

Fler rekordnoteringar
Nibe, som är mest känt för sina värmepumpar, fortsätter att krossa förväntningarna. I samband med onsdagens rapport för det andra kvartalet nådde aktiekursen en ny rekordnivå på 255 kronor. Rörelseresultatet om 682 Mkr var betydligt bättre än analytikernas snittprognos och högre än fjolårets 659 Mkr. Efterfrågan har varit stabil för produkter med tydlig anknytning till hållbarhet. Svagast är försäljningen till fordons-, olje- och gasindustrin. Trots stor osäkerhet i spåren på covid-19 är vd Gerteric Lindquist försiktigt positiv till utvecklingen andra halvåret. Aktien handlas nu till 59 gånger den förväntade vinsten 2020 och p/e 48 för 2021 enligt Factset. 

På väg till börsen x 2
Airbnb, som jobbar med uthyrning och bokning av privata boenden online, är användarmässigt en succé. Enligt Financial Times är Airbnb på väg att börsnoteras, vilket därmed kan bli den största noteringen i år. Även Stockholmsbörsen kan få påfyllning, när enligt vad Di erfar, internetbanken Nordnet väntas göra comeback senare i höst. Nätmäklaren köptes ut från börsen för tre år sedan av huvudägarna familjen Dinkelspiel och Nordic Capital för att bland annat fixa till eftersatta it-investeringar. Under tiden Nordnet varit borta från börsen har konkurrenten Avanza mer än fördubblat sitt börsvärde. 


Innehåll från Sund AffärsbyråAnnons

Sund Affärsbyrå erbjuder affärsjuridiska tjänster med långsiktighet och trygghet i fokus

Fr.v: Tomas Öberg, Peter Rangemo, Bo Svensson.
Fr.v: Tomas Öberg, Peter Rangemo, Bo Svensson.

Med 40 års spetskompetens inom såväl skatterätt, arvsfrågor och bolagsbildning som förvaltning, likvidationer och fusioner är Sund Affärsbyrå den självklara partnern och rådgivaren inom affärsjuridik och affärsutveckling. I sina affärsområden stöttar byrån kunderna med trygga och långsiktiga helhetslösningar.

När Stockholmsbaserade Sund Affärsbyrå startades 1980 var det med huvudsaklig inriktning på skatterätt, men under de gångna decennierna har företaget både haft en kraftig tillväxt och vidareutvecklat sin verksamhet. Bo Svensson, VD, är övertygad om att den tydliga framgången har sin grund i att man i alla situationer utgår från vilka möjligheter som finns, snarare än vilka problem som kunden står inför. 

– Vi är proaktiva och inleder med att granska kundens förutsättningar utifrån deras synvinkel och potential. Utifrån den granskningen drar vi slutsatser om hur vi kan skapa bästa möjliga lösning för kunden. Detta arbetssätt skiljer oss från många andra affärsjuridiska byråer som fokuserar på problemen.

”Den digitala affärsbyrån”

Ett digitalt förhållningssätt fordrar flexibla och progressiva arbetsmetoder för att hålla sig uppdaterad på den tekniska och digitala utvecklingen. Sund Affärsbyrå excellerar redan inom detta område, något som den rådande Coronakrisen har gett ett tydligt kvitto på. 

– Vi har länge arbetat digitalt och vi kallar oss till och med för ”den digitala affärsbyrån”. Inte nog med att det förenklar för kunden, utan det innebär snabbare och effektivare processer även för oss.  I nuläget sköter vi exempelvis nästintill alla våra kunders deklarationer och årsredovisningar digitalt, berättar skattekonsulten Peter Rangemo.

Trygghet genom hela resan

Det som i synnerhet utmärker Sund Affärsbyrå är dock deras höga kompetens. Byråns ekonomitjänster underlättar både i det dagliga ekonomiarbetet och i redovisnings- och bokslutssammanhang. Tack vare djupa kunskaper om sekretessen i kombination med flera decenniers expertis inom skatteområdet är byrån van vid att upprätta och kontrollera deklarationer och skatteupplägg. Bo Svensson konstaterar att det i förlängningen handlar om konstruktiv samverkan och om att vara en pålitlig affärspartner som kunderna kan känna sig trygga med genom hela sin affärsresa. 

– Många av de kunder vi började samarbeta med för 40 år sedan har vi med oss än idag. Vi utvecklas sida vid sida, tack vare vår förståelse för deras verksamhet. Det innebär att vi kontinuerligt bidrar till att stärka deras tillväxt och lönsamhet.

Unika affärslösningar

Under åren har Sund Affärsbyrå hanterat allt från att upprätta bouppteckningar och förvalta bolag till hundratals likvidationer och fusioner. Planerna för framtiden är att växa med tio till femton procent per år för att fortsätta vara en given samarbetspartner till, i synnerhet, små och mellanstora företag. 

– Många unga företag saknar kompetensen som krävs för att med rätt förutsättningar driva sin affärsutveckling. Varje bolag är unikt och våra affärslösningar utgår från dessa specifika förutsättningar för att bidra till att skapa eller vidareutveckla produkter och tjänster. Sund Affärsbyrå är en helhetslösning, avslutar redovisningsansvarig Tomas Öberg.

Läs mer om Sund Affärsbyrå

Fakta om Sund Affärsbyrå

Sund Affärsbyrå är en pålitlig affärspartner som ser kundens möjligheter och har deras långsiktiga affärsutveckling i fokus. Genom kompetent och anpassad rådgivning inom ekonomi och affärsjuridik skapar byrån trygghet för uppdragsgivarna i deras affärsutveckling. 

 

Mer från Sund Affärsbyrå

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Sund Affärsbyrå och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?