1515

Rekorden ryker i både Stockholm och New York

Rekord och noteringsplaner, både i både New York och Stockholm. Och nya förvecklingar i konflikten mellan Kina och USA, med telekomjätten Huawei i fokus.

Det var några av de viktigaste nyhetshändelserna i veckan som gick.

Foto:TT

Hårdare tag mot Huawei
Kinesiska Huawei har tidigare uteslutits som leverantör av 5g-nät i bland annat Storbritannien. I USA har den telekomjätten varit blockad i över ett decennium då bolaget anses vara en förlängning av den kinesiska regeringen. I veckan trappades konflikten upp ytterligare då USA nu stryper bolagets tillgång till halvledare och annan teknik från USA, inklusive underleverantörer som säljer amerikanska komponenter. Sanktionerna blir ett hårt slag mot Huawei som därmed riskerar stå utan nödvändiga nyckelkomponenter senare i år. Hoppet för dem står till att Joe Biden vinner det amerikanska presidentvalet och omprövar beslutet. 

Nytt amerikanskt rekord
Teknik- och biotechdominerade Nasdaqbörsens Composite-index satte tidigare i sommar nytt rekord. I tisdags var det dags för det bredare S&P 500-indexet att passera tidigare all time high på 3.386 från 19 februari i år. Därmed har den amerikanska aktiemarknaden som helhet stigit mer är 50 procent sedan botten den 23 mars och tagit igen hela den coronarelaterade nedgången. Hittills i år summerar kursutvecklingen för Nasdaq Composite till 25 procent jämfört med 5 procent för S&P 500. Världsindex MSCI World, som täcker 24 länder och innehåller 1.607 olika aktier, är så här långt i år oförändrat i lokala valutor.

Fler rekordnoteringar
Nibe, som är mest känt för sina värmepumpar, fortsätter att krossa förväntningarna. I samband med onsdagens rapport för det andra kvartalet nådde aktiekursen en ny rekordnivå på 255 kronor. Rörelseresultatet om 682 Mkr var betydligt bättre än analytikernas snittprognos och högre än fjolårets 659 Mkr. Efterfrågan har varit stabil för produkter med tydlig anknytning till hållbarhet. Svagast är försäljningen till fordons-, olje- och gasindustrin. Trots stor osäkerhet i spåren på covid-19 är vd Gerteric Lindquist försiktigt positiv till utvecklingen andra halvåret. Aktien handlas nu till 59 gånger den förväntade vinsten 2020 och p/e 48 för 2021 enligt Factset. 

På väg till börsen x 2
Airbnb, som jobbar med uthyrning och bokning av privata boenden online, är användarmässigt en succé. Enligt Financial Times är Airbnb på väg att börsnoteras, vilket därmed kan bli den största noteringen i år. Även Stockholmsbörsen kan få påfyllning, när enligt vad Di erfar, internetbanken Nordnet väntas göra comeback senare i höst. Nätmäklaren köptes ut från börsen för tre år sedan av huvudägarna familjen Dinkelspiel och Nordic Capital för att bland annat fixa till eftersatta it-investeringar. Under tiden Nordnet varit borta från börsen har konkurrenten Avanza mer än fördubblat sitt börsvärde. 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?