1515

Regeringskris och tufft för börsnykomlingar – veckans viktigaste händelser

På måndag kan riksdagen avsätta statsminister Stefan Löfven och nykomlingarna på börsen möts av ett allt strängare klimat.

Di guidar dig genom de viktigaste nyheterna från veckan som gick. 

Foto:TT

Kris, vilken kris?

Av allt att döma kommer statsminister Stefan Löfven på måndag att förlora riksdagens förtroende. En regeringskris tornar därmed upp sig. Finansmarknaderna kunde inte bry sig mindre. Vare sig kronkursen eller marknadsräntorna har rört sig på något dramatiskt vis. Det kan möjligen ändra sig om det visar att det blir en utdragen politisk kris men där är vi inte än. Marknadens axelryckning kan ses som ett gott betyg till det politiska systemet. Eller som ett tecken på att den ekonomiska politiken oavsett regering väntas bli ungefär densamma.

Läs också: Lööf rasar: Oerhört att V krokar arm med SD 

Läs också: S-källa: Extraval troligaste alternativet om Löfven faller 

Foto:Claudio Bresciani/TT

 

Mycket att jobba på

Arbetslösheten efter pandemikrisen sjunker snabbare än tidigare förväntat, men samtidigt hotar långtidsarbetslösheten att bita sig fast i stora grupper. Digitalisering och strukturomvandling i krisens spår ökar kraven på utbildning och omskolning för att få komma tillbaka i jobb. Det varnar Arbetsförmedlingen i en ny prognos. Myndigheten spår nu en nedgång från 8,5 procents arbetslöshet 2020 till 8 respektive 7,4 procent i år och nästa år. Men ska den nå lägre behövs förbättrade chanser för rekordandelen långtidsarbetslösa som väntas öka och snart utgör hälften av alla arbetssökande.

 

Kärvare klimat för börsnykomlingar

Under det senaste årets riskyra har det formligen rasat in bolag på olika börslistor. Med några undantag har kursuppgångarna varit branta. Men den senaste tiden har det börjat ta emot lite. Särskilt de lite mindre bolagen har haft det motigt. Bland veckans introduktioner rusade klädsäljaren Revolution Race på premiärdagen, för att sedan dala ned mot introduktionskursen medan podcastbolaget Acast, logistikföretaget Movebybike och teknikbolaget Th1ng fick se sina kurser sjunka direkt. Det verkar med andra ord ha blivit ett lite strängare klimat för nykomlingarna. I långa loppet är det svårt att se att det skulle vara något dåligt.

Pernilla Nyrensten är vd och medgrundare på Revolution race. Till höger e-handelsgurun Paul Fischbein som blir bolagets ordförande.
Pernilla Nyrensten är vd och medgrundare på Revolution race. Till höger e-handelsgurun Paul Fischbein som blir bolagets ordförande.

 

SBB SBB B +0,51% Dagens utveckling :s Entra-exit stängde budstrid

Ett plötsligt svenskintresse för det norska fastighetsbolaget Entra ledde för en tid sedan till en rejäl budstrid mellan SBB och Castellum CAST 0% Dagens utveckling . Som extra krydda gav sig även Balder BALD B +0,1% Dagens utveckling in i leken genom stora aktieköp direkt i marknaden. I veckan fick huggsexan sitt formella slut då SBB sålde sina aktier till Castellum. När dammet nu lagt sig tronar Balder som största ägare i bolaget – vars främsta attraktion är hyresgäster från Norges offentliga sektor – med 32,7 procent av aktierna. Castellum sitter efter veckans köp av SBB:s post på 18,2 procent.

SBB:s Ilija Batljan.
SBB:s Ilija Batljan.Foto:Joey Abrait

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?