1515
Annons

Rapportras och dubbla USA-signaler – här är veckans viktigaste nyheter

Storskogen rasade på sin rapport under tisdagen. Från USA fick vi dubbla signal i form av konsumenter som köpfestar vidare trots inflationen – men en industri som känner av sämre tider framöver. Dessutom fick två gröna projekt grönt ljus i Sverige.

Di guidar dig genom veckans viktigaste händelser.

Storskogens vd Daniel Kaplan. Till höger syns en illustration över H2 Green Steels planerade stålverk i Boden. Till vänster USA:s flagga.
Storskogens vd Daniel Kaplan. Till höger syns en illustration över H2 Green Steels planerade stålverk i Boden. Till vänster USA:s flagga.Foto:Jonas Ekströmer/TT, Amanda Lindgren, Mats Engfors / Montage: Sandell Sandberg arkitekter

Det gick åt skogen

Det har varit en turbulent resa för förvärvskonglomeratet Storskogen STOR B +0,76% Dagens utveckling i veckan. Aktien rasade 17 procent på tisdagen då bolaget presenterade en kvartalsrapport som var svagare än väntat, med lägre marginal och negativt kassaflöde. Bolaget har de senaste åren gjort mängder med förvärv i vitt skilda branscher vilket gjort att en del investerare kallat bolaget för snårskogen. Aktien tillhör förlorarna i år med en nedgång på 70 procent. Vid årsskiftet värderades bolaget till cirka 55 gånger årets förväntade vinst. Nu har p/e-talet fallit till 17 för i år och 14 på nästa års prognos. Finansmannen Christer Gardell sa för några månader sedan att bolaget borde värderas lägre än AB Volvo, alltså under p/e 10. Om han får rätt finns det alltså mer nedsida kvar i aktien.

Dubbla USA-signaler

USA-konsumenterna köpfestar vidare trots inflationen. Men industrin känner av sämre tider framöver. Detaljhandelns försäljningstillväxt i april levde upp till förväntade 0,9 procent i månadstakt, samtidigt som marssiffran reviderades upp kraftigt till 1,4 procent. Jättekedjorna Walmart och Home Depot vittnade dessutom om fortsatt stark efterfrågan i samband med färska kvartalsrapporter. Indikatorer för industrin i maj däremot, centralbanken Feds regionala index Empire State (New York) respektive Philadelphia, föll brantare än väntat och pekar mot nolltillväxt eller svagt krympande aktivitet liksom sänkta investeringsplaner.

Klartecken i tiden?

I veckan lämnade Försvarsmakten klartecken för H2 Greens Steels planer i Boden, som den tidigare motsatt sig. Och regeringen gav grönt ljus för en storskalig vindkraftsanläggning till havs utanför Trelleborg. Tidigare i våras fick Beowulf tillstånd för gruvbrytning i Kallak och Boliden vädrar morgonluft i Laver. Kanske är perioden då alla som kan säger nej till allt och absolut ingenting händer på väg mot sitt slut? Man kan alltid hoppas.

Hej vad det går

Är det inflation eller recession som är den största risken? Är USA-konjunkturen fortsatt god eller på väg att packa ihop? Och hur mår den kinesiska ekonomin? Frågorna är många och svaren delvis motstridiga. Finansmarknaderna har i veckan betett sig följdriktigt och bjudit på rejäla både upp- och nedgångar. Det gäller både aktier och obligationer. När handeln stängde på fredagen var dock börsen upp jämfört med i måndags och den svenska tioårsräntan tillbaka ungefär där den startade veckan. Men räkna med att stöket fortsätter.


Storhöjning från Fed och vinstvarning från Getinge – veckans viktigaste nyheter

Den amerikanska centralbanken Federal Reserve höjde styrräntan med trekvarts procent – den största räntehöjningen sedan 1994. Getinge bjöd på en riktig mastodontvinstvarning när helårsprognosen slaktades. Dessutom bröts noteringstorkan när Engcon gjorde börsdebut.

Di guidar dig genom veckans viktigaste nyheter.

I mitten: Fed-chefen Jerome Powell.
I mitten: Fed-chefen Jerome Powell.Foto:Stina Stjernkvist/TT, Alex Brandon, Ali Lorestani / TT

 

Fed-ledamoten James Bullard.
Fed-ledamoten James Bullard.Foto:Joshua Roberts

Bullard visar vägen

Det är bara ett par månader sedan Federal Reserves i särklass mest dynamiska ledamot James Bullard stack ut hakan med uttalanden om att den amerikanska centralbanken skulle kunna genomföra räntehöjningar i steg om 0,75 procentenheter under 2022. Det var en vid tidpunkten djärv ståndpunkt, men i veckan som gick höjdes den amerikanska styrräntan med trekvarts procent – den största räntehöjningen sedan 1994. I mars var James Bullard den enda ledamoten som såg en ränta över 3 procent i slutet på året. Nu är antalet ledamöter som tror på en styrränta under 3 procent i slutet på 2022 noll till antalet.

LÄS MER: Di:s Johan Wendel: Därför var Fed tvingade att agera

Foto:Roald, Berit

H&M ur mode 

H&M presenterade i veckan som gick en bättre försäljningsutveckling än väntat. Analytikerna hade enligt Infronts sammanställning räknat med ett försäljningslyft på under 10 procent i lokala valutor, men det överträffades av utfallet på 12 procent. Trots det föll aktien 6,5 procent på en positiv börs. Orosmolnet inför halvårsrapporten gäller marginalutvecklingen och om H&M varit försiktiga med att föra vidare kostnader till kunderna. Försäljningen var fortfarande något lägre än andra kvartalet 2019, det vill säga innan pandemin stökade till jämförelsetalen.

LÄS MER: Di:s Love Strandberg: H&M smittat av marknadsoron – trots vinnarposition

Foto:Ali Lorestani / TT

Vinstvarningar på rad

Det har varit en intensiv vinstvarningssäsong, inte minst för onlinebaserade konsumentbolag. Affischföretaget Desenio meddelade ett nytt tungt försäljningstapp och är nu förlustbringande. Baserat på Di:s beräkningar riskerar det tungt skuldsatta bolaget likviditetsproblem redan under det tredje kvartalet och en nyemission ter sig närmast oundviklig. Bland storbolagen bjöd Getinge på en riktig mastodontvinstvarning när helårsprognosen slaktades. Från att nå övre delen av tillväxtintervallet 4-6 procent räknar medicinteknikbolaget nu med nolltillväxt och marginalpress.

LÄS MER: Desenios vd: Vi diskuterar inte en nyemission 

LÄS MER: Di:s Ulf Petersson om Getinge: Överdrivet kursfall efter vinstvarningen

Krister Blomgren, vd Engcon Group.
Dölj beskrivning
Krister Blomgren, vd Engcon Group. Dölj beskrivningFoto:Sten Stromgren

Två trotsar noteringstorkan

Under fredagen börsnoterades grävmaskinsutrustningsbolaget Engcon, som har en imponerande lönsamhet. I veckan som gick avslöjade Di att förvärvskonglomeratet Röko förbereder för en börsnotering under hösten. Det är kändistätt i ägarlistan på bolaget som grundades 2019 med Fredrik ”Lifco” Karlsson som vd och Nordstjernans tidigare vd Tomas Billing som styrelseordförande. Förutom grundarduon finns bland andra Rune Andersson, Spotify-investeraren Felix Hagnö och konglomeratet Profuras ägare Bernt Ivarsson med bland de större ägarna.

LÄS MER: Kändistät serieförvärvare på väg till börsen


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?