Efter flera års ganska sömning tillvaro har det blivit rejält stökigt på räntemarknaden. Räntorna har stigit brant och vi har också sett snabba kast åt båda hållen. Olof Manner, senior rådgivare på Swedbank med 30 års erfarenhet av obligationsmarknaden, ser tydliga tecken på stress.
”Skillnaden mellan köp- och säljkurser brukar normalt vara ganska tajta, kanske en punkt (hundradels procentenhet). Men i den här miljön vi har haft nu på räntemarknaden, med en ganska snabb uppgång, ser jag både på en del europeiska marknader och på den svenska att den här skillnaden har börjat öka”, säger han i Di-podden Makrorådet.
Olof Manner säger att stigande spreadar brukar vara marknadens sätt att dämpa volatiliteten.
”Det blir helt enkelt dyrare att handla. Det skulle jag säga är ett slags kvittens på att det har varit besvärligt på obligationsmarknaderna. Man har nog blivit lite överraskad av den här snabba omställningen från centralbankerna.”
En negativ konsekvens är att likviditeten försämras. Dessutom har många utländska aktörer lämnat den svenska marknaden de senaste åren, då Riksbanken har köpt mycket av det som har emitterats.
”Det gör djupet i marknaden sämre när det som mest behövs, när marknaden är enkelriktad och alla vill göra samma sak: sälja obligationer. Vi får hoppas att det lugnar ned sig, men nu mår alla nog inte jättebra på räntemarknaden”, säger Olof Manner.
Anna Hammer, investeringschef på Länsförsäkringar, en av de stora aktörerna på den svenska räntemarknaden, delar bilden.
”Vi har också observerat det här, att marknaden är stressad. Vi själva är väldigt långsiktiga och inte så handlingsinriktade så det har inte påverkat just oss så mycket. Men vi ser vad som händer.”