1515
Annons

Räntenestorn: Marknaden tagen på sängen – ”alla mår nog inte jättebra”

Räntemarknaden har blivit tagen på sängen av centralbankernas snabba omsvängning och visar tydliga tecken på stress. Det säger Swedbanks seniora rådgivare Olof Manner i Makrorådet.

”Nu mår alla nog inte jättebra.”

Foto:Jesper Frisk

 

Efter flera års ganska sömning tillvaro har det blivit rejält stökigt på räntemarknaden. Räntorna har stigit brant och vi har också sett snabba kast åt båda hållen. Olof Manner, senior rådgivare på Swedbank med 30 års erfarenhet av obligationsmarknaden, ser tydliga tecken på stress.

”Skillnaden mellan köp- och säljkurser brukar normalt vara ganska tajta, kanske en punkt (hundradels procentenhet). Men i den här miljön vi har haft nu på räntemarknaden, med en ganska snabb uppgång, ser jag både på en del europeiska marknader och på den svenska att den här skillnaden har börjat öka”, säger han i Di-podden Makrorådet.

Olof Manner säger att stigande spreadar brukar vara marknadens sätt att dämpa volatiliteten.

”Det blir helt enkelt dyrare att handla. Det skulle jag säga är ett slags kvittens på att det har varit besvärligt på obligationsmarknaderna. Man har nog blivit lite överraskad av den här snabba omställningen från centralbankerna.”

En negativ konsekvens är att likviditeten försämras. Dessutom har många utländska aktörer lämnat den svenska marknaden de senaste åren, då Riksbanken har köpt mycket av det som har emitterats.

”Det gör djupet i marknaden sämre när det som mest behövs, när marknaden är enkelriktad och alla vill göra samma sak: sälja obligationer. Vi får hoppas att det lugnar ned sig, men nu mår alla nog inte jättebra på räntemarknaden”, säger Olof Manner.

Anna Hammer, investeringschef på Länsförsäkringar, en av de stora aktörerna på den svenska räntemarknaden, delar bilden.

”Vi har också observerat det här, att marknaden är stressad. Vi själva är väldigt långsiktiga och inte så handlingsinriktade så det har inte påverkat just oss så mycket. Men vi ser vad som händer.”


Experten: Företagen känner att de kan höja priserna

Långa marknadsräntor har backat omkring 40 punkter från toppen och även de prissatta inflationsförväntningarna har sjunkit. Frågan är om inflationsskräcken håller på att släppa greppet. Annika Winsth och Johan Javeus har lite olika syn på saken.

Foto:Joey Abrait

 

För en månad sedan touchade den svenska tioårsräntan 2 procent. Nu handlas den cirka 40 punkter (hundradels procentenheter) lägre. Mönstret är detsamma i omvärlden. Inte minst i USA har också inflationsförväntningarna på fem och tio års sikt, som de uttrycks i terminspriserna, backat.

Frågan är om den värsta inflationsskräcken har börjat släppa greppet om marknaden. SEB:s chefsstrateg Johan Javeus tror att det kan vara så.

”Vi har kommit över, eller börjar i alla fall närma oss, en puckel när det gäller inflationsoro. Under den senaste månaden har också marknadens oro för tillväxten ökat. Då blir obligationer ett mer intressant alternativ för ett större antal investerarna”, säger han i Di-podden Makrorådet

Annika Winsth, chefsekonom på Nordea, är tveksam.

”Jag tror inte att det är över. Centralbanker har länge sagt tillfälligt, tillfälligt, tillfälligt och marknaden har jagat dem och sagt: nej, ni kommer att behöva höja. Först var det Fed, sedan bland annat Riksbanken och nu är det ECB. Vi fick en väldigt hög inflationssiffra för euroområdet nu i veckan.”

”Från Fed däremot var det senaste beskedet marginellt mjukare. Det fick räntorna att sjunka lite. Men sa Fed det för att lugna aktiemarknaderna eller för att de tror att det de gör här och nu kommer att räcka? Det vet varken de eller vi. Men jag tror att det finns en risk att räntorna ska upp mer och det vi ser nu är en liten paus.”

Inte heller Johan Javeus utesluter fortsatta prisuppgångar. Han kopplar det mycket till vad företagen känner att de kommer undan med och i förlängningen den allmänna efterfrågan.

”Det finns en risk att inflationen kommer att fortsätta uppåt ett tag till. På SEB har de höjt priset på frukostägg från 5 till 7 kronor. Det är 40 procent. Jag tror att det speglar en allmän tendens: företagen känner att de kan höja priserna.”

Annika Winsth påpekar att det för en centralbank också spelar roll vilken typ av inflation det handlar om.

”Har KPI-inflationen toppat? Det skulle jag säga att den gjort i USA i alla fall. Men det betyder inte att Fed är lugnt eftersom tjänsteinflationen, det inhemska inflationstrycket som centralbankerna verkligen bryr sig om, fortfarande är på väg upp”, säger hon.

I så fall skulle den senaste månadens räntenedgång vara mer av ett hack i kurvan än början på en ny trend.

”Historisk har det varit så att långräntorna fortsätter upp så länge centralbankerna höjer. Och Fed ska väl hålla på till nästa sommar i alla fall och ECB lite längre.”


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?