1515
Annons

Räntebesked och rapportsnackisar – här är veckans viktigaste nyheter

Riksbanken offentliggjorde i veckan sitt senaste räntebesked och nollräntepolitiken ligger fast, trots höga inflationssiffror. Men det är andra tongångar från USA:s centralbank Federal Reserve. Cary Groups rapport pressades aktien till bottennivåer medan Bactiguards ovanligt raka rapport blev en snackis.

Di guidar dig genom veckans viktigaste nyheter.

Fed-chefen Jerome Powell, Bactiguards tidigare vd och nuvarande styrelseledamot Cecilia Edström och Riksbankschefen Stefan Ingves.
Fed-chefen Jerome Powell, Bactiguards tidigare vd och nuvarande styrelseledamot Cecilia Edström och Riksbankschefen Stefan Ingves.Foto:Andrew Harnik, Bactiguard, Henrik Montgomery

 

Stefan Ingves, Riksbankschef.
Stefan Ingves, Riksbankschef.Foto:Josefine Stenersen

Höken sover …

Riksbanken offentliggjorde på torsdagen sitt senaste räntebesked och nollräntepolitiken ligger fast, trots höga inflationssiffror. Enligt Riksbankens räntebana ska reporäntan höjas först hösten 2024, även om höjningen tidigarelades ett kvartal jämfört med räntebeskedet i november. Centralbankens portfölj med stödköpta värdepapper, som för närvarande uppgår till 980 miljarder kronor, ska inte minskas förrän 2023. Marknadens dom var att räntebeskedet var duvaktigt. Men direktionen var inte enig om balansräkningen. Tre av sex ledamöter ville tidigarelägga bantningen av balansräkningen genom att låta räntepapper förfalla utan full återinvestering från och med årets andra kvartal.

St Louis Fed-chef James Bullard.
St Louis Fed-chef James Bullard.Foto:David Paul Morris

… men inte i USA

Det är andra tongångar från USA:s centralbank Federal Reserve. På torsdagen varnade St Louis Fed-chef James Bullard för inflationen och sa att han ville se en styrränta på 1,0-1,25 procent från och med den första juli. Det skulle innebära att Fed höjer styrräntan med 0,5 procentenheter i samband med åtminstone ett räntebesked under våren, en ”dubbelhöjning” jämfört med det vanliga steget 0,25 procentenheter. James Bullards kommentar kom efter att den amerikanska inflationssiffran för januari landade på 7,5 procent i årstakt – den högsta noteringen på 40 år. På marknaden prisades kommentaren snabbt in även om andra Fed-chefer därefter kastat kallt vatten på idén.

Cary Groups vd Anders Jensen.
Cary Groups vd Anders Jensen.Foto:Jesper Frisk

Teckningskursen tur och retur

Cary Group CARY -0,79% Dagens utveckling fick initialt en stark resa på börsen efter att riskkapitalbolaget Nordic Capital noterat bilglasbolaget i slutet av september förra året. Som mest var aktien upp 66 procent räknat från teckningskursen, men efter att Cary Group under fredagen levererade sin andra raka bleka kvartalsrapport sedan börsnoteringen, pressades aktien till bottennivåer och det mesta av kursuppgången från teckningskursen är nu utraderad. Bolaget som tidigare hette Ryds Bilglas har under de två kvartal det verkat som börsbolag presterat ett justerat rörelseresultat på ebita-nivå som varit 8 procent sämre än vad Di räknade med vid noteringen. Bolaget värderas efter nedgången till drygt 37 gånger det senaste årets rörelseresultat, justerat för engångsposter.

Bactiguards tidigare vd och nuvarande styrelseledamot Cecilia Edström.
Bactiguards tidigare vd och nuvarande styrelseledamot Cecilia Edström.Foto:Bactiguard

Raka rör

Medicinteknikbolaget Bactiguard BACTI B 0,00% Dagens utveckling bjöd på en snackis i veckan då bolaget publicerade fel version av sin rapport för det fjärde kvartalet. Den felaktiga versionen innehöll kommentarer från den tidigare vd:n och nuvarande styrelseledamoten Cecilia Edström. ”Vi kan väl inte prata tillväxt när det dyker mer än 20 procent …”, var en av kommentarerna som gick att läsa. Vissa kanske anser att publiceringsmissen är pinsam men det finns också något befriande med att få ta del av den raka och tydliga kommunikation som sker i bolagens slutna rum. Inte sällan är pressmeddelanden, kvartalsrapporter och årsredovisningar fyllda av krystade och otydliga formuleringar. Nyligen beskrev exempelvis investmentbolaget Kinnevik en aktieförsäljning med att det var i linje med strategin att ”dynamiskt omallokera kapital.” Fler borde ta rygg på Bactiguard – säg som det är!


En dålig vecka för bredden på börsen

Att Swedish Match blir amerikansk är en tråkig nyhet för Stockholmsbörsen. 

Men vi kan i alla fall vara glada att vi inte har bitcoin som valuta.

Det är några av insikterna från veckan som gick.

Foto:Pressbild; TT

Pierce e-handelsvurpa
För drygt ett år sedan börsnoterades Pierce på Stockholmsbörsen, en e-handlare inom motorcykelsport och tillhörande kläder. I samband med noteringen tog bolaget in 350 miljoner kronor i externt kapital. Nu, ett drygt år senare, äskar bolaget nya 350 Mkr. Detta efter att kassaflödet de senaste kvartalen försvagats kraftigt till följd av svag försäljning och ökat varulager, vilket tillsammans med hög skuldsättning är en giftig kombination. Aktien har i år tappat 70 procent och nyemissionskursen lär snarare hamna på 15 kronor än de 68 kronor som aktierna senast tecknades till vid börsnoteringen. Aj.

Instabil valuta
Kryptovalutorna har haft några mycket jobbiga dagar. Den mest välkända, bitcoin, har de senaste tio dagarna tappat nästan 20 procent av sitt värde och handlas nu kring 308.000 kronor jämfört med 580.000 kronor när hajpen var som störst i november i fjol. De som såg kryptovalutor som ett tänkbart alternativ till pengar ska vara glada att det inte hann infrias. Dagens höga inflationstakt på vanliga pengar är en västanfläkt jämfört med hur inflationsstatistiken hade utvecklats med bitcoin som underliggande betalningsmedel. 

Swedish Match blir US Snuff
Torsten Kreugers gamla tändsticksbolag ser ut att bli amerikanskt genom veckans 160-miljardersbud från tobaksjätten Philip Morris International. Det har genom årens skrivits många analyser och artiklar om att Philip Morris är en trolig köpare av Swedish Match, även om de allra mest intensiva spekulationerna avtog när bolaget avslutade samarbetet på den asiatiska marknaden för några år sedan. Affären är begriplig eftersom det inte är lätt att hitta bolag i tobakssektorn som visar den tillväxt Swedish Match har i USA med Zyn, som uppfann marknaden för nikotinsnus utan tobak. För börsen är det dåligt för bredden att ännu ett stabilt och konjunkturokänsligt storbolag med gott kassaflöde försvinner efter att Ica också blev uppköpt ifjol. 

Inget Natolyft för Saab
I veckan stod det alltmer klart att Sverige i närtid, kanske redan på måndag, kommer att ansöka om medlemskap i Nato efter att Finland slutgiltigt bestämt sig och försvarsutskottet presenterat sin försvarsanalys. För årets stora kursvinnare, försvarskoncernen Saab, skapade inte nyhetsflödet några nya kursframgångar. Saabaktien tillhörde den minoritet aktier som i stället backade i veckan. På längre sikt är det troliga Natomedlemskapet dock mycket positivt för Saab, även om det gäller att inte ha för stora kortsiktiga förväntningar. Försvarsinköp av nya leverantörer inte är något som sker över en natt. 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?