Annons

Platt fall på börsen – här är veckans hetaste nyheter

Ericsson startade igång rapportsäsongen med en riktig kalldusch. Samtidigt fortsätter kurspressen på Ilija Batljans SBB som fick fler negativa analyser i veckan. Även den forna kursraketen Sinch har åkt ned i källaren. Di guidar dig genom börsveckan som gick.  

Sinch, SBB och Ericsson var några av veckans tyngsta förlorare på börsen.
Sinch, SBB och Ericsson var några av veckans tyngsta förlorare på börsen.

Våt filt över Ericssons ERIC B -0,20% Dagens utveckling aktie …

Börje Ekholm, vd för Ericsson.
Börje Ekholm, vd för Ericsson.Foto:Martina Huber

Telekombolaget Ericsson inledde för ovanlighetens skull rapportperioden men det blev ingen klang- och jubelföreställning. Kvartalsresultat togs emot negativ av aktiemarknaden. Ryska nedskrivningar och lägre rörelsemarginal medförde att rörelsevinsten oväntat minskade med 10 procent under kvartalet. Resultatutvecklingen bidrog till att göra Ericsson till veckans börsförlorare. Men även beskedet om att Ericsson flaggade för nya USA-böter spädde på den negativa kursreaktionen. Så länge som Ericssons inte har nått en slutlig uppgörelse med amerikanska justitiedepartementet är det svårt att se hur aktien varaktigt ska lyfta trots att Ericsson sett till värderingen även efter den något svaga delårsrapporten tillhör börsens lägst värderade företag. Trycket borde därmed vara stort på vd Börje Ekholm om att verkligen en gång för alla bli av med alla dessa granskningar som nu pressar börskursen. 

… och SBB SBB B -5,88% Dagens utveckling :s …

Ilija Batljan, storägare och vd för SBB.
Ilija Batljan, storägare och vd för SBB.Foto:Jack Mikrut

Kurspressen på fastighetsbolaget SBB är fortsatt stor. I veckan fortsatte kursnedgången med 7 procent och sedan årsskiftet har börsvärdet nu nästan halverats. Den gångna veckan var det nya negativa internationella analyser som pressade aktien med inriktning på att allt för mycket av SBB:s vinster kommer från affärer med samriskbolag, joint ventures. Om Börje Ekholm på Ericssons första prioritet är att komma överens med amerikanska myndigheter borde Ilija Batljan, storägare och vd, främsta inrikta sig på att bringa klarhet i de olika kombinerade fastighets- och företagsinvesteringar som har skett på senare år. 

… samt Sinchs SINCH -11,40% Dagens utveckling

Sinch vd Oscar Werner.
Sinch vd Oscar Werner.Foto:Jesper Frisk

Bland veckans stora förlorare återfanns återigen meddelandetjänstföretaget Sinch som backade med 8 procent och i likhet med SBB nu har halverats sedan årsskiftet. Även här är det hur saker och ting redovisas som har fått aktiemarknaden att börja oroa sig. Bolaget har i samband med tidigare kvartalsrapporter fått kritik för att ta väldigt stora engångskostnader som har gynnat den justerade rörelsevinstutvecklingen. Det blir inte bättre av att storägaren Softbank spås vara på väg ut. Lite intressant är det därmed att Sinch var ett av de bolag som SBB:s vd Ilija Batljan rekommenderade till Dagens industris pågående aktietävling Drömportföljen. 

Maraton-vd i mål

Henrik Ekelund.
Henrik Ekelund.Foto:Jack Mikrut

Henrik Ekelund, utbildningsföretaget BTS BTS B +0,72% Dagens utveckling grundare, lämnar vd-stolen efter 36 år som vd. Sedan börsnoteringen av BTS i juni 2001 har försäljningen ökat med 13 procent per år, rörelseresultatet med 17 procent och aktiekursen med 18 procent om året. Imponerade siffror och man hade därmed kunnat tro att veckans nyhet skulle tas emot negativt på aktiemarknaden. Men i stället steg BTS-aktien på beskedet och blev en av veckans bättre aktier med en uppgång på 5 procent. Orsaken var att marknaden nu räknar med att första kvartalets siffror som släpps den 13 maj inte ska innehålla några obehagliga överraskningar utan att Henrik Ekelund efter så lång tid lämnar ett välstädat vd-bord till efterträdaren Jessica Skon, som för övrigt varit på firman sedan 1999. 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera