Annons

Pensionsjättens plan: Miljardköpa i krisande bolag

AMF räknar med att kunna göra goda affärer när många medelstora börsbolag snart väntas behöva ta in nytt kapital i coronakrisens spår. Pensionsjätten är beredd att köpa nytryckta aktier för 5 miljarder kronor i bolag som man tidigare inte investerat i.

”Vi tittar brett och har inte förbundit oss till vissa branscher”, säger AMF:s kapitalförvaltningschef Tomas Flodén som även är beredd att öka fastighetsinnehavet. 

AMF:s kapitalförvaltningschef Tomas Flodén
AMF:s kapitalförvaltningschef Tomas FlodénFoto:Joey Abrait

AMF har gått ut med att ni ska investera minst 5 miljarder kronor i nya och befintliga bolag under coronakrisen. Varför då?
”Många i grunden livskraftiga företag är på grund av corona i dag i stort behov av kapital för att överleva. Det gäller inte i första hand de stora noterade bolag som AMF är ägare till på börsen, utan mellanstora företag som var livskraftiga före krisen, men där situationen nu börjar bli ansträngd. Vi såg situationen och ville berätta för marknaden att vi är intresserade och har möjlighet att gå in med kapital.  Vi gör normalt inte investeringar i medelstora företag eftersom vår huvudfokus är större företag. Men givet läget kan vi hjälpa de här bolagen samtidigt som vi kan få bra avkastning för våra pensionssparare, vilket kompenserar för de risker och kostnader det innebär för oss att gå in i nya och lite mindre investeringar. Vi tror att det är bra för såväl pensionsspararna som företagen, men också för Sverige i stort.” 

Hittills har det skett två coronarelaterade nyemissioner på börsen, Scandic Hotels SHOT -1,78% Dagens utveckling och fordonsunderleverantören Haldex. Ni har varit med i bägge emissionerna. Varför då?
”Att vara med i Scandicemissionen var inga konstigheter eftersom vi redan var storägare och vår uppgift är att stötta bolag som vi äger och ta vårt ägaransvar. Haldexinvesteringen var däremot lite ny för AMF. Vi ägde inga aktier i bolaget och beloppet vi investerade var på runt 100 miljoner kronor, vilket är mindre än de minst 500 Mkr som vi brukar investera. Haldex är därför ett exempel där vi gått in med kapital i ett bolag som drabbats av corona, men som vi bedömer som långsiktigt livskraftigt.” 

Skiljer sig Haldexinvesteringen på något annat sätt annat än era övriga investeringar förutom att det är en mindre investering?
”Nej, Haldex går in i vår Sverigeportfölj och ambitionen med hela vår Sverigeportfölj är att äga bolag vi tror på långsiktigt och där vi är beredda att ta ett ägaransvar bland annat genom valberedningen. Det kommer även att gälla i Haldex.” 

Att ni nu satsar minst 5 miljarder kronor i befintliga och nya investeringar, innebär det att AMF ökar aktieandelen i den totala portföljen?
”Vår aktieportfölj i pensionsbolaget består av ungefär 175 miljarder kronor varav drygt hälften är likvida utländska aktier. I vår Sverigeportfölj har vi aktier för runt 75 miljarder kronor. De 5 miljarder kronorna kommer antingen från den utländska aktieportföljen eller från ränteportföljen. Vi gick in i 2020 med en aktieandel på drygt 40 procent och det var en ganska försiktig aktieandel för vår del. I takt med coronapandemin har vi sänkt andelen till strax under 40 procent. De 5 miljarderna ska därmed inte ses som att vi ökar aktieandelen. Det kan vi göra betydligt enklare genom den utländska aktieportföljen.” 

I Scandic var ni redan ägare, medan i Haldex kom ni genom en riktad emission utan företrädesrätt. Hur ser du på diskussionen kring riktade nyemissioner som förekommer här, men framför allt internationellt?
”Riktade emissioner ska endast användas i undantagsfall. Vi tycker att huvudregeln ska vara företrädesemissioner. Men de riktade emissionerna kan användas i just dessa lägen när man snabbt behöver få fram kapital efter något oväntat har inträffat och det behöver gå fort och vara billigt. Jag tror att dagens ansträngda läge gör att antalet riktade emissioner ökar, vilket man får acceptera.” 

Du fick information om att bolagen kommer behöva kapital. När tror du vi får se en emissionsvåg?
”I första skedet har bolagen vänt sig till sina banker och de har dragit pengar från sina kreditfaciliteter. Men i takt med att det behövs ytterligare likviditet kommer bankerna ställa krav på att det också måste till aktiekapital. Vi ser redan nu att efterfrågan och diskussioner om nyemissioner till viss del har ökat. Men någonstans om några veckor eller kanske efter sommaren kommer vi får se betydligt fler emissionsförslag.” 

Är AMF i detta läge opportunistiska och tittar på alla emissionsförslag?
”I första hand kommer de bolag där vi är ägare och som vi ser långsiktigt på. I sådana fall gör vi alltid en granskning. Sedan har vi sagt att med den nya satsningen och de 5 miljarder kronorna ska vi också titta på andra bolag som var lönsamma före coronapandemin slog till och som har en affärsmodell som vi tror finns kvar efter pandemin. Vi tittar brett och har inte förbundit oss till vissa branscher.” 

Många pratar om fastighetssektorn påverkas av coronapandemin. Ni är stor fastighetsägare. Hur ser du på sektorn?
”Det är klart att det som händer i ekonomin kommer att påverka kommersiella fastigheter. Hur stor påverkan det blir är svårt att sia om. Vi ser att detaljhandeln är hårt ansatt och det kommer ske strukturförändringar som förvisso antagligen hade uppstått ändå, men längre fram. Det kommer också uppstå en diskussion om hur vi använder våra kontorsytor och hur kontoren ska vara utformade, vilket betyder att det kan bli en omprissättning mellan olika segment inom fastighetssektorn.” 

”Som motkraft till detta finns det fortsatt väldigt många investerare som letar efter bra fastigheter i attraktiva lägen och om priserna börjar falla finns det nog investerare som är beredda att kliva in, däribland AMF. Vi är intresserade av att köpa ytterligare fastigheter om priset kommer ned. Ungefär 20 procent av vår portfölj består av fastigheter. Huvuddelen är kommersiella fastigheter i framför allt Stockholm men även Helsingfors och Oslo och Rikshem som är samhälls- och bostadsfastigheter som vi äger tillsammans med AP4.” 

Ni flaggade i förra veckan upp i kartongtillverkaren Billerud Korsnäs och under första kvartalet köpte ni gruvutrustningsbolaget Epiroc, fordonskoncernen Volvo och sålde i bland annat teleoperatören Telia. Är dessa affärer på något sätt coronarelaterade?
”Generellt sett äger vi våra bolag långsiktigt, men det betyder inte att vi inte hela tiden gör justeringar inom portföljen. Dessa förändringar beror uteslutande på var vi ser långsiktiga värden. En del bolag kan ha blivit fullvärderade medan andra har större potential och då agerar vi på det.” 

”Traditionellt har pensionsbolagen förlitat sig på att räntorna faller när aktiemarknaden går ned, vilket har gjort att avkastningen på ränteportföljen har blivit ganska bra under en finansiell oro likt den vi nu ser. I takt med att räntorna fallit har den effekten försvunnit och i den här krisen ser vi att räntorna inte kan falla på samma sätt som vid tidigare kriser. Lite har räntorna gått ned men det har inte gett alls lika bra avkastning som under 2002 och 2008 då ränteportföljen kunde avkasta tvåsiffrigt. För att kompensera för det har AMF sedan drygt 10 år börjat skifta bort investeringarna från räntor, till först fastigheter och sedan infrastruktur som vindkraft, och skogen som vi köpte av Billerud Korsnäs förra året.” 

En stor fråga i debatten om bolagens kapitalsituation har varit aktieutdelningen. Hur ser du på den frågan?
”Det är viktigt att bolagen har finansiella buffertar när det blåser så kraftigt som det gör nu och med den ekonomiska osäkerhet som råder är det naturligt att man tittar på bolagens utdelningskapacitet. Om man däremot kommer fram till att man har en tillräcklig buffert i bolagen och inte behöver kapitalet är det viktigt för oss att bolagen delar ut så att vi kan investera aktieutdelningen i andra företag med större behov av kapital.”

 


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?