1515

Oro över bankskatten och styrkebesked från ekonomin – här är veckans viktigaste händelser

Regeringen har beslutat att gå vidare med den omtvistade bankskatten, Klarnas vd Sebastian Siemiatkowski har rasat över FI:s beslut att kraftigt höja bolagets kapitalkrav. Samtidigt kom styrkebesked från den svenska ekonomin.

Di:s experter guidar dig genom de viktigaste nyheterna under veckan som gått.

Sebastian Siemiatkowski, vd Klarna och finansminister Magdalena Andersson (S).
Sebastian Siemiatkowski, vd Klarna och finansminister Magdalena Andersson (S).Foto:Josefine Stenersen, Fredrik Sandberg/TT, Cornelia Jönsson

Högtrycket håller i sig

Veckan bjöd på styrkebesked från den svenska ekonomin. Statistik från SCB visade att BNP under det tredje kvartalet växte med 1,8 procent från det andra kvartalet, vilket var klart bättre än väntat. Visserligen bidrog juli, salig i åminnelse, mycket till lyftet men separata siffror för september visade att tillväxten då sköt ny fart efter en svag augustimånad. Och Konjunkturinstitutets barometer för oktober bekräftade att farten håller i sig. På tvärs mot förväntningarna steg indikatorn. Den för tillverkningsindustrin noterade till och med nytt rekord, liksom företagens anställningsplaner.

Foto:Fredrik Sandberg/TT

Bankskatt oroar

På torsdagen fattade regeringen beslut att gå vidare med den omtvistade bankskatten som ska börja gälla 1 januari 2022. Skatten ska dra in 5 miljarder kronor till statskassan nästa år och därefter 6 miljarder per år. Det är inte alla banker som drabbas av den utan bara de som har skulder över 150 miljarder kronor, alltså framför allt storbankerna. Mindre banker som till exempel tillhandahåller konsumentkrediter och till exempel sms-lån klarar sig undan. Även Nordea, som flyttat säte till Finland, slipper bankskatten i stor utsträckning. Skatten väcker föga förvånande stor ilska bland storbankerna. Frågan var smärtgränsen går för att stanna i Sverige har nu till och med väckts. 

Foto:Helena Landstedt/TT

Ensiffrig EUR/SEK-vecka

Förra lördagen noterade vi att kronan hade gjort ett tillfälligt besök under 10 mot euron. I den gångna veckan har den svenska valutan faktiskt genomgående handlats till ensiffriga tal mot EMU-diton. Senast det hände var i början av 2018. När det gäller så kallade fundamentala faktorer har inte så mycket hänt som kan förklara rörelsen. Möjligen påverkade Riksgäldens prognos om ytterligare förbättringar av statsfinanserna och i kölvattnet minskade emissioner av statspapper något. Flöden kopplade till kvartalsskiftet spelade sannolikt en större roll till kronförstärkningen.

Foto:Fredrik Sandberg/TT

Arg Klarna-vd

En bank som kommer att klara sig undan bankskatten, om den går igenom i riksdagen, är betaljätten Klarna, vilket säkert gläder vd:n Sebastian Siemiatkowski. Mindre nöjd verkar han dock ha varit över Finansinspektionens, FI, beslut att kraftigt höja Klarnas kapitalkrav – något Di kunde avslöja på tisdagskvällen. Klarna har vidtagit den mycket ovanliga åtgärden att överklaga FI:s beslut till förvaltningsrätten. 

Sebastian Siemiatkowski nöjde sig inte med det utan skrev också ett mejl till FI:s generaldirektör Erik Thedéen där han skriver att Klarna inte fått en rättvis, saklig och transparent bedömning av myndigheten. Klarna-chefen ska förmodligen inte sätta allt för stort hopp till att förvaltningsrätten går emot myndigheten. 

Sebastian Siemiatkowski, vd Klarna.
Sebastian Siemiatkowski, vd Klarna.Foto:Josefine Stenersen

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?