1515

Omvärldens inflationshetta smittar Sverige – USA-lönerna avgörande

Hur länge kan en inflationsuppgång vara tillfällig? Frågan aktualiseras efter att USA visat fortsatt historiskt hög inflationstakt det svenska pristrycket tog mer fart än väntat i augusti. USA-lönerna blir avgörande enligt Makrorådet.

Kristin Magnusson Bernard, vd för Första AP-fonden, och Andreas Wallström, prognoschef på Swedbank.
Kristin Magnusson Bernard, vd för Första AP-fonden, och Andreas Wallström, prognoschef på Swedbank.Foto:Jack Mikrut

 

Centralbankerna i både USA och Europa har sedan i våras argumenterat att årets heta inflationssiffror är tillfälliga, och inte kräver åtstramningar. Det handlar framför allt om återhämtade energipriser och störningar på väg ut ur krisen, har det hetat.

Men med snart ett halvår av historiskt heta prisökningar i framför allt USA dyker också andra inflationsimpulser upp. Det rapporteras om brist på arbetskraft samtidigt som industrin alltjämt pressas av uppdrivna inköps- och fraktpriser.

Utvecklingen väcker frågor kring hur länge prisökningarna kan pågå, utan att självuppfyllande inflationsförväntningar drar iväg.

”En inflationsuppgång är tillfällig så länge centralbankschefen säger att den är det. ‘Tillfällig’ är ett tidsintervall lika mycket som centralbankschefers kodord för att säga: ‘jag tänker inte göra något åt den'”, säger Första AP-fondens vd Kristin Magnusson Bernard, i Di-podden Makrorådet.

Även med USA:s KPI-inflation på 5,3 procent i augusti – femte månaden i rad över 4 procent – är den fortsatt tillfällig enligt centralbanken Fed, spår hon.

Swedbanks prognoschef Andreas Wallström ser skäl att skilja mellan tillfälliga, halvbestående och mer bestående inflationsuppgångar. De senare avser de löne- och prisspiraler som plågade 70- och 80-talen vilket få oroar sig för i dagsläget, anser han.

Däremot är det läge att spana efter mellanvarianten som ligger kvar i 12 till 18 månader, vilken centralbanker i så fall kommer att agera på, fortsätter Andreas Wallström.

Risken blir dock konkret först om USA-lönerna tar ytterligare fart.

”I USA ser man redan nu lite större tryck i lönerna och det skulle kunna leda till en förhöjd inflation under en lite längre tid. Med det sagt tror jag absolut vi kommer att komma ned från dagens väldigt höga inflation på över 5 procent till kanske 3 procent.”

Det oväntat stora svenska inflationslyftet till 2,4 procent för KPIF i augusti är bara början. Andreas Wallström spår ytterligare svenska inflationsuppgångar i höst.

”Jag tror att omvärldens prishetta kan värma upp Sverige. Men effekten är begränsad.”

Svenska löneavtal har också en nedkylande effekt, påpekar Kristin Magnusson Bernard.

”Det är ingen som ser att svenska löneökningar kommer upp i ett tryck som skulle hålla kvar inflationen på de siffror vi ser nu.”

 


Innehåll från ENFOAnnons

Därför hamnar beteenderisker i fokus efter pandemin

Under mars månad 2020 förändrades världen nästintill över en natt. Pandemin massförflyttade människor från deras arbetsplatser och säkra nät till köksbordet, med rejält ökade säkerhetsrisker som följd. Detta har ökat kraven på medarbetarnas säkerhetsmedvetenhet, såväl som på säkra accesstjänster. Men hur gör man för att hänga med på tåget?

Säkerhet, som alltid har varit en angelägen fråga, har sedermera blivit en topprioritet i fråga om IT-investeringar. En säker arbetsplats handlar dock inte uteslutande om teknik. 

– Digitalisering är en förändringsresa som kräver kontinuerlig utveckling och lärande. Det första steget handlar emellertid om människan snarare än tekniken. Det nya normala kräver ett helt annat beteende och en personlig säkerhetsmedvetenhet, på en djupare nivå än tidigare, konstaterar Sarvi Glemfors, ansvarig för affärsenheten User Engagement inom affärsområdet Digital Trust på  Enfo.

Läs om Enfos tjänster inom cybersäkerhet  

Enfo har lång erfarenhet inom framtagande av såväl strategier och arkitektur, som planering baserad på de krav som ligger till grund för den digitala förändringsresan. Enfos tjänster inom området User Engagement fokuserar specifikt på slutanvändarens beteende och hantering av data, där kärnan är en säker och trygg digital transformationsresa med användarens behov i fokus. Sarvi betonar dock att en och samma strategi inte är applicerbar hos alla företag.

– Det är viktigt att utgå från sin egen verksamhet och kartlägga var man befinner sig i sin utveckling nu, kontra innan pandemin. Vari ligger förändringsbehovet och vad behöver man göra för att verkligen förändra sina medarbetares beteenden i grunden?

Gör inte allting själv

För att nå svaren på dessa frågor krävs en hel del research och långt ifrån alltid besitter man rätt kompetens in-house. Det är därför viktigt att inte sträva efter att göra allting själv. Då behov uppstår bör man istället anlita experter som kan rita de stora dragen på en övergripande nivå och lägga grunden för eventuella förändringar. 

– Användaren behöver alltid vara i fokus. Vilka ska använda de lösningar eller den teknik som ska implementeras? Hur beter de sig och hur tänker de kring säkerhet? Finns det några beteenderisker?

Läs mer om Enfos identitetslösningar  

Dataklassificering är en grundsten

Vikten av säkra lösningar och dito teknik kan emellertid inte underskattas. Ökande mobilitet medför många komplexa utmaningar. Patrik Duckert, ansvarig för området Digital Identity, betonar därför vikten av att skapa trygg och säker åtkomst till data, för att säkerställa att rätt person når rätt information. Liksom Sarvi konstaterar han att en teknisk lösning inte passar alla – eller gör allt. 

– Att klassificera och skatta sina data är därför en absolut grundsten i säkerhetsarbetet och för att åstadkomma en datadriven transformation. Vet man vilka data som behöver skyddas och hur, är det betydligt lättare att bygga tekniska lösningar som lägger på ett lock av ID-skydd eller åtkomstskydd. Samspelet mellan agil teknik och medvetna medarbetare är därmed en förutsättning för en lyckad verksamhetsdigitalisering, avslutar han.

Läs mer om Enfos Modern Workplace  

Mer från ENFO

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ENFO och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?