Annons

Nu syns valet i börskurserna – här är veckans tyngsta nyheter

Preem tvärvänder om utbyggnaden i Lysekil och H&M är plötsligt storvinnare på börsen. Samtidigt börjar nu presidentvalet i USA på allvar påverka investerarna. 

Di guidar dig genom veckans viktigaste ekonominyheter. 

Foto:Julio Cortez, Julio Cortez, Julio Cortez

Energisektorn byter färg

Preems anläggning i Lysekil.
Preems anläggning i Lysekil.Foto:Di

Veckans nyhetsflöde har präglats av energisektorns förändring. Den stora nyheten var att Preem återkallade sin raffinaderiansökan för utbyggnaden i Lysekil och därmed förhindrade en potentiell regeringskris eftersom frågan hamnat på regeringens bord.
Preem motiverade sin 180-graderssväng med att energimarknaden har förändrats. Ett tecken på samma tema var också veckans andra stora nyhet om att finansprofilerna Spotifygrundaren Daniel Ek och Kinnevikägaren Cristina Stenbeck tecknar aktier i batteritillverkaren Northvolt i bolagets senaste nyemission som uppgick till 5 miljarder kronor och som värderar Skellefteåföretaget till hela 32 miljarder kronor. Ny, grön energi är het och gammal fossil energi är iskall. 

Omvänd vinstvarning i underkant

H&M:s vd Helena Helmersson,
H&M:s vd Helena Helmersson,Foto:Jesper Frisk

H&M var tillsammans med Autoliv veckans bästa aktie bland OMXS30-bolagen med ett kursrally på 9 procent sedan bolagets omvända vinstvarning inför niomånadersrapporten visat sig vara i underkant. Vinsten före skatt på 2,2 miljarder kronor var 11 procent bättre än förhandsbeskedet. Förutom resultatet bjöd rapporten på två stora nyheter. Den första var att bolaget har fått en sanktionsavgift på cirka 370 miljoner kronor i Tyskland för registrering av känsliga uppgifter om personalen. Den andra var att H&M nu tydligt drar ned på antalet fysiska butiker. Nästa år stängs netto 250 butiker, vilket motsvarar 5 procent av butiksbeståndet.
Bägge nyheterna uppskattades av marknaden eftersom sanktionsavgiften i praktiken innebar att resultatet var ännu bättre än förväntat samtidigt som nedläggning av olönsamma butiker är något som analytiker och placerare har efterfrågan under flera år. 

BNP faller mindre än väntat

Foto:TT

Coronakrisen framstod länge som den värsta ekonomiska krisen i världen sedan 1930-talsdepressionen. Men en snabb återhämtning av ekonomin under sommaren och tidig höst gör att konjunkturanalytikerna nu kraftigt får revidera upp sina BNP-prognoser. I KI:s nya prognos spås årets BNP-fall landa på 3,4 procent, vilket är en stor förbättring från förra prognosen i mitten av augusti då KI räknade med en BNP-nedgång på 4,8 procent. Får KI rätt innebär det att årets recession är mildare än 2009 då BNP föll med 4,3 procent. I slutet av nästa år beräknas hela årets BNP-fall ha återhämtas när ekonomin förväntas växa med 3,6 procent. 

Presidentvalet börjar göra avtryck i börskurserna

Foto:Olivier Douliery

Det amerikanska presidentvalet började på allvar i tisdags natt med första valdebatten mellan Joe Biden och Donald Trump. Efter att bataljen tagit slut började aktieterminerna på finansmarknaderna falla, men återhämtade sig senare under onsdagen och torsdagen och sett över hela veckan slutade börserna på plus, trots nyheten om att president Trump drabbats av corona. Hur det kommer att prägla den månad som återstår till det amerikanska presidentvalet återstår att se. Men valet och valrörelsen har därigenom blivit en ännu mer oviss period för börsen eftersom den stora osäkerhet som redan rådde om möjligt har ökat ytterligare ett snäpp. 


Innehåll från HowdenAnnons

Howden M&A vinner marknadsandelar inom transaktionsförsäkringar i Norden

Howden M&A är inte bara en av Storbritanniens och Kontinentaleuropas ledande förmedlare av transaktionsförsäkringar – för ett drygt år sedan så etablerade bolaget även sitt första Nordenkontor i Stockholm, en satsning som resulterat i att de nu tagit betydande marknadsandelar i alla nordiska länder.

Efter att Howden M&A under 2019 öppnade sitt första nordiska kontor i Stockholm under ledning av Carl Levin och Alexander Rasmussen, båda tidigare advokater på ledande advokatbyråer i Stockholm respektive Köpenhamn, har firman haft fullt upp.  

– Den lokala etableringen har tagits emot med stort intresse från Private Equity-sektorn, fastighetsbolag samt mer traditionella bolag med ett högt transaktionsflöde. Många av de stora aktörerna inom dessa sektorer och deras internationella advokatbyråer har redan jobbat med oss i andra europeiska länder, där de uppskattat vår service och kompetens. Nu börjar även fler lokala aktörer samt de främsta advokatbyråerna i Sverige, Norge, Finland och Danmark få upp ögonen för den kvalitativa rådgivning vi erbjuder och hur vi särskiljer oss från konkurrenterna, säger Carl Levin, Head of Sweden. 

Transaktionsspecialister 

Howden M&As snabba tillväxt och starka varumärke i Europa är byggt på försäkringsrådgivning med boutiquekänsla som kombinerar firmans entreprenöriella drivkraft och engagemang med tillgänglighet och ledande försäkringsexpertis. Fundamentet är byggt på att kunna bistå både säljare och köpare genom hela försäkringsprocessen med team av erfarna specialister som har mångårig erfarenhet av transaktioner från advokatbyråer, investmentbanker, revisionsbyråer och konsultfirmor, fortsätter Carl.

– Vi får ofta höra av våra klienter och deras rådgivare att vi har ett värdeskapande och ändamålsenligt förhållningssätt i vår rådgivning. Vi arbetar mycket med att vara proaktiva och går alltid på djupet för att förstå våra klienters transaktioner, deras avtal och de relaterade riskerna. Utöver den förväntade förhandlingen och förmedlingen av själva försäkringsavtalet så arbetar vi alltid nära klienten och dess rådgivare, där vi bland annat bidrar med detaljarade råd kring alltifrån formuleringen av garantierna i transaktionsavtalen till omfattningen av rådgivarnas så kallade due diligence, allt för att säkerställa en effektiv process och bästa försäkringsskydd, förklarar han.

Inte bara private equity-kunder

Ett av skälen till branschens och Howden M&As snabba tillväxt har varit transaktioner relaterade till när private equity och större fastighetsfonder vill göra ”clean exits”. En pågående trend är dock att även andra aktörer börjat inse fördelarna med transaktionsförsäkringar och att det inte bara är de stora affärerna som går att försäkra.

– Konceptet går i huvudsak ut på att en köpare tecknar en transaktionsförsäkring som är avsedd att täcka säljarens monetära ansvar till följd av garantibrott under ett överlåtelseavtal, därmed överförs risken från säljaren till en försäkringsgivare. Köpeskillingen kan då disponeras fritt och eventuella skadeanspråk för garantibrott riktas mot en försäkringsgivare istället för säljaren. Detta är givetvis inte endast av intresse för private equity, då alltifrån koncerner som avyttrar dotterbolag till individer som avyttrar en familjeägd fastighet kan dra fördel av att inte behöva tvista om eller avsätta medel för eventuella garantibrott. Denna del av försäkringsmarknaden har dessutom blivit allt mer konkurrensutsatt och vi kan idag hitta försäkringsgivare som erbjuder prisvärda lösningar för affärer eller investeringar med transaktionsvärden redan från 100 miljoner kronor, avslutar Carl. 

Fakta

Howden M&A är ett försäkringsförmedlingsbolag som tillhandahåller expertis och råd kring transaktionsförsäkringar. Howden M&As Nordenkontor etablerades i Stockholm 2019 och bolaget har närvaro i hela Europa med huvudkontor i London samt lokalkontor i Stockholm, Frankfurt, München, Amsterdam, Madrid, Warszawa och Paris. Howden M&A är en del av Hyperionkoncernen som är en av världens största personalägda försäkringsförmedlingsgrupper med över 5 000 medarbetare i 40 länder.

Läs mer om Howden M&A

Läs mer om Howden group 

 

Mer från Howden

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Howden och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?