1515

Nu syns valet i börskurserna – här är veckans tyngsta nyheter

Preem tvärvänder om utbyggnaden i Lysekil och H&M är plötsligt storvinnare på börsen. Samtidigt börjar nu presidentvalet i USA på allvar påverka investerarna. 

Di guidar dig genom veckans viktigaste ekonominyheter. 

Foto:Julio Cortez, Julio Cortez, Julio Cortez

Energisektorn byter färg

Preems anläggning i Lysekil.
Preems anläggning i Lysekil.Foto:Di

Veckans nyhetsflöde har präglats av energisektorns förändring. Den stora nyheten var att Preem återkallade sin raffinaderiansökan för utbyggnaden i Lysekil och därmed förhindrade en potentiell regeringskris eftersom frågan hamnat på regeringens bord.
Preem motiverade sin 180-graderssväng med att energimarknaden har förändrats. Ett tecken på samma tema var också veckans andra stora nyhet om att finansprofilerna Spotifygrundaren Daniel Ek och Kinnevikägaren Cristina Stenbeck tecknar aktier i batteritillverkaren Northvolt i bolagets senaste nyemission som uppgick till 5 miljarder kronor och som värderar Skellefteåföretaget till hela 32 miljarder kronor. Ny, grön energi är het och gammal fossil energi är iskall. 

Omvänd vinstvarning i underkant

H&M:s vd Helena Helmersson,
H&M:s vd Helena Helmersson,Foto:Jesper Frisk

H&M var tillsammans med Autoliv veckans bästa aktie bland OMXS30-bolagen med ett kursrally på 9 procent sedan bolagets omvända vinstvarning inför niomånadersrapporten visat sig vara i underkant. Vinsten före skatt på 2,2 miljarder kronor var 11 procent bättre än förhandsbeskedet. Förutom resultatet bjöd rapporten på två stora nyheter. Den första var att bolaget har fått en sanktionsavgift på cirka 370 miljoner kronor i Tyskland för registrering av känsliga uppgifter om personalen. Den andra var att H&M nu tydligt drar ned på antalet fysiska butiker. Nästa år stängs netto 250 butiker, vilket motsvarar 5 procent av butiksbeståndet.
Bägge nyheterna uppskattades av marknaden eftersom sanktionsavgiften i praktiken innebar att resultatet var ännu bättre än förväntat samtidigt som nedläggning av olönsamma butiker är något som analytiker och placerare har efterfrågan under flera år. 

BNP faller mindre än väntat

Foto:TT

Coronakrisen framstod länge som den värsta ekonomiska krisen i världen sedan 1930-talsdepressionen. Men en snabb återhämtning av ekonomin under sommaren och tidig höst gör att konjunkturanalytikerna nu kraftigt får revidera upp sina BNP-prognoser. I KI:s nya prognos spås årets BNP-fall landa på 3,4 procent, vilket är en stor förbättring från förra prognosen i mitten av augusti då KI räknade med en BNP-nedgång på 4,8 procent. Får KI rätt innebär det att årets recession är mildare än 2009 då BNP föll med 4,3 procent. I slutet av nästa år beräknas hela årets BNP-fall ha återhämtas när ekonomin förväntas växa med 3,6 procent. 

Presidentvalet börjar göra avtryck i börskurserna

Foto:Olivier Douliery

Det amerikanska presidentvalet började på allvar i tisdags natt med första valdebatten mellan Joe Biden och Donald Trump. Efter att bataljen tagit slut började aktieterminerna på finansmarknaderna falla, men återhämtade sig senare under onsdagen och torsdagen och sett över hela veckan slutade börserna på plus, trots nyheten om att president Trump drabbats av corona. Hur det kommer att prägla den månad som återstår till det amerikanska presidentvalet återstår att se. Men valet och valrörelsen har därigenom blivit en ännu mer oviss period för börsen eftersom den stora osäkerhet som redan rådde om möjligt har ökat ytterligare ett snäpp. 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?