Annons

Nu går jag All In inför höstfrossan

Att sätta ihop en aktieportfölj – som Di:s kvalificerade läsekrets ska kunna följa i realtid – i det här läget på börsen är kanske ingen direkt drömuppgift. Satsa på stabilitet för att inte komma sist? Eller chansa för att kunna vinna? Jag kör en lagom feg mix. 

Peder Fredricson på hästen All In.
Peder Fredricson på hästen All In.Foto:Jessica Gow/TT

När börsen tappat 30 procent inför starten av andra omgången av Di:s aktietävling Drömportföljen borde det gå att hitta kvalitet som är för billigt. 

Saken är ju bara att kvaliteten måste studsa upp inom tio veckor för att det ska hjälpa min portfölj. Samtidigt som nästan alla indikatorer pekar på att höstfrossa. 

Att min portfölj heter ”Allin” är inte ett löfte, än mindre en uppmaning, att sätta allt på aktier. Namnet kommer såklart från All In, en liten men galet snabb hopphäst som tillsammans med Peder Fredricson tog OS-guld i Tokyo. 

Men jag börjar likväl fullinvesterad. 

Gamingbolaget Embracer har fallit drygt 30 procent i år, men har enligt dess vd Lars Wingefors en lång rad superspel på gång. Hinner de komma? Tveksamt, men kanske kan det bli surr om något som ökar intresset. Och den saudiska kronprinsen Mohammed bin Salmans Savvy Group, som kontrollerar en storpost, har djupa fickor som ska tömmas inom spelbranschen. Det vore visserligen synd om de skulle vilja ta in hela Karlstadsbolaget. Och kanske inte så sannolikt. Men är det tävling, så är det...

Tobaksbolaget Swedish Match är redan föremål för uppköp. Här ligger chansen i att hedgefonden Elliott Management faktiskt lyckas pressa den amerikanska tobaksjätten Philip Morris att använda sin starka valuta och höja bud. 

Att energifrågan är högst på agendan för alla, företag såväl som privatpersoner, gör att det är svårt att undvika sektorn. 

Vindkraftbolaget OX2 har stigit rejält i år, nästan 50 procent, men faktiskt haft det lite motigt på senaste tiden. Så länge elpriset inte faller tillbaka - och det är det tyvärr inte mycket som talar för - finns kanske chansen att den tar ny fart, tänker jag, även om många analytiker sänkt rekommendationerna. 

En räcka stora order och dollarn gör att teknikaktien Mycronic får vara med. Tvärtemot OX2 är aktien ned på året, nästan 30 procent, men en vinnare senaste månaden. Jag hoppas på fler order och att analytikerna tvingas revidera upp sina förväntningar, även om jag aldrig riktigt begripigt vad en maskritare egentligen är.   

Livsmedelsbolaget Axfoods verksamhet är jag däremot väldigt bekant med, vi träffas dagligdags på lågprisjätten Willys, och helst köper jag deras eget varumärke Garant. Det motstånd som möjligen finns kvar i vissa kundkategorier bryts nog ned i takt med inflationen, tänker jag.  

Så ser Allin ut inledningsvis. Låt den vara lika säker som All in. Men faller en bom, har jag inget emot att tänka om. Det är ju det som är tjusningen i Drömportföljen. 

Detta är en artikel från Di:s analysredaktion. Dagens industris journalister måste rapportera privata aktieinköp till ansvarig utgivare, och innehavet får säljas tidigast efter en månad.
Innehåll från EKNAnnons

Så gör du en perfekt låneansökan – enligt banken

Fredrik Josefsson är Head of Entrepreneurs & High Growth på SEB.
Fredrik Josefsson är Head of Entrepreneurs & High Growth på SEB.

I tuffa tider behöver företag ofta extra finansiering – samtidigt kan det vara svårare att få lån. Men du kan förbättra dina chanser att få finansieringen som ditt företag behöver. Här ger Fredrik Josefsson från SEB sina fyra tips för hur du ska förbereda din låneansökan och ditt möte med banken.

Läs mer om hur du kan säkra finansiering för din exportaffär

Fredrik Josefsson är Head of Entrepreneurs & High Growth på SEB. Som initiativtagare till SEB:s tillväxthub Greenhouse har han sett 5 000 svenska företag växa och han vet därför vilken roll extern finansiering spelar i företagens utveckling. Men hur säkrar man som företagare den så viktiga finansieringen från banken? Fredrik Josefsson säger att den enskilt viktigaste faktorn för huruvida ett lån beviljas – oavsett marknadsklimat – är återbetalningsförmågan.

– Att vi ser att lånet kan betalas tillbaka är det som fäller avgörandet. Det gäller oavsett det allmänna marknadsläget, men i oroliga tider som dessa är det ännu viktigare.

För att visa på god återbetalningsförmåga gäller det att noga förbereda er låneansökan och mötet med banken. Här är Fredrik Josefssons fyra tips för hur du får banken att säga ja.

1. Räkna, resonera och prognosticera

Att visa på starka finanser är viktigt i mötet med banken. I det ingår att kunna resonera kring frågor som hur stabil er bransch eller verksamhet är i oroliga tider, hur trygg företagets kundbas är och hur kundernas köpbeteende kan påverkas av stigande priser. Visa detta i olika prognoser.

– Kassaflöden, balansräkning, orderingång, tillväxt – det finns en rad prognoser som banken vill se när vi tittar på en låneansökan. Vill du imponera på oss är mitt tips att ta höjd för olika händelseutvecklingar. Visa upp både en konservativ och en realistisk prognos, säger Fredrik Josefsson.

2. Visa på kostnadskontroll

Enligt Fredrik Josefsson är det viktigt att kommunicera att företaget förstår det nuvarande marknadsläget. Just nu är det synonymt med att visa på god kostnadskontroll.

– Vi vill gärna se att det finns flexibilitet och att ni har möjlighet att snabbt skala ned vid behov. Även här är det bra att presentera olika scenarier. Vad händer till exempel med era marginaler om en leverantör höjer sina priser och vilka alternativa lösningar har ni då? Kan ni till exempel outsourca vissa tjänster om det behövs och därmed sänka era fasta kostnader så är det bra att lyfta.

3. Minska finansieringsbehovet och bankens risk

Genom olika metoder kan företag minska både sina finansieringsbehov och den risk som banken tar på sig när den lånar ut pengar till företaget. Båda åtgärderna gör det lättare att få finansieringen i hamn.

För att minska ert finansieringsbehov kan ni exempelvis försöka sänka era kostnader eller öka användningen av förskottsbetalningar inom verksamheten. För att minska bankens risk kan ni ta in en aktör som Exportkreditnämnden, EKN, i en affär som har koppling till export.

– Eftersom EKN kan dela risk med oss på banken så gör deras medverkan det lättare för oss att säga ja. Dessutom är ett samarbete med EKN ännu ett tecken på att företaget verkligen tänker till och har kontroll på situationen, säger Fredrik Josefsson.

4. Låt företagsrådgivaren vara rådgivare

Inte alla företag ser bankens företagsrådgivare som en faktisk rådgivare, och det kan vara en miss i sig. Bankens rådgivning innebär en fördjupad kontakt som ger företaget värdefulla insikter om banken och vice versa.

– Vi uppmuntrar till dialog, särskilt nu. Dialogen är viktig för att vi ska förstå alla mjuka värden som finns i bolaget och det kan verkligen göra skillnad. I vår rådgivning kan vi också hantera saker som vi själva vet är viktiga för banken när det kommer till finansiering, säger Fredrik Josefsson.

Läs mer om hur EKN:s garantier kan hjälpa banken att finansiera nya exportsatsningar

Mer från EKN

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EKN och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera