1515
Annons

Noteringsflopp och dansk kris – här är veckans viktigaste händelser

Nytt vaccinrekord, beslut om Bromma flygplats och ny kris för Danske Bank. Di guidar dig genom de viktigaste nyheterna från veckan som gick. 

Oscar Berglund, vd Trustly och Bromma flygplats.
Oscar Berglund, vd Trustly och Bromma flygplats.Foto:Jesper Frisk, Stina Stjernkvist/TT

Notering med förhinder

Oscar Berglund, vd för Trustly.
Oscar Berglund, vd för Trustly.Foto:Amanda Lindgren

Dagens industri kunde i veckan avslöja att börsnoteringen av betalbolaget Trustly, som ägs av riskkapitalbolaget Nordic Capital, har stött på hinder hos Finansinspektionen. Noteringen, som skulle bli den största sedan Telia, är nu skjuten på framtiden. Enligt vad Di erfar handlar Fi:s synpunkter om att Trustly inte har tillräckligt god kännedom om kunderna, vilka framför allt återfinns bland spel och kasinobolag. Kundkännedom är en fråga som är högaktuell efter de senaste årens penningtvättsskandaler. Om och när börsnoteringen av Trustly blir av och hur mycket denna försening påverkar börsvärdet återstår att se. Bolaget ska innan FI satte ned foten ha hoppats på en värdering på runt 80 miljarder kronor. 

Bromma läggs ned?

Foto:Pontus Lundahl/TT

Nuförtiden startar och landar det inte särskilt många flygplan på Bromma flygplats och kanske blir det helt stopp inom några år. Regeringens besked i veckan var att flygplatsen, som har varit ett nav för svensk inrikesflyg, ska läggas ned. Upprördheten över beslutet är betydligt större ute i landet än i Stockholm där exempelvis näringslivsföreträdare som Stockholms Handelskammare numera accepterar en nedläggning – förutsatt att Arlanda först byggs ut. Saken ska utredas och sista ordet lär inte vara sagt med tanke på att det bara är 17 månader kvar till nästa riksdagsval. 

Dansk kris i repris

Chris Vogelzang.
Chris Vogelzang.Foto: Stian Lysberg Solum/Bryan van der Beek

Danske Bank DANSKE -0,58% Dagens utveckling försök att putsa upp sitt skamfilade rykte gick på en ny mina i början av veckan när bankens nederländske vd Chris Vogelzang hastigt lämnade sitt uppdrag. Skälet var att nederländska myndigheter pekat ut honom som misstänkt för inblandning i en penningtvättsutredning som pågår mot hans tidigare arbetsgivare ABN Amro. Det är förstås extra pikant med tanke på att det var just en penningtvättsskandal som 2018 ledde till förre Danske-chefen Thomas Borgens fall. Då hade en intern granskning funnit misstänkta transaktioner i bankens estniska verksamhet för omkring 2.000 miljarder kronor. Åren därefter har nya anklagelser tillkommit, bland annat om penningtvätt åt knarkbaroner och maffiabossar. Placerarna var inte sena på att kasta sig på säljknappen och Danskes aktie har fallit med 6 procent under veckan.

Ja, vi elsker disse sprøytene!

Foto:Johan Nilsson/TT

Den oväntat starka återhämtningen till trots så är det i stor utsträckning smittan som styr ekonomins öde. Och även om både antal insjuknade och inlagda ligger kvar på förfärande nivåer så bjöd veckan på en viss ljusning. Fredagens notering över antalet vaccinerade visade på en ökning med 85.000 under det föregående dygnet. Det är nytt rekord. Och den senaste veckan har närmare en halv miljon stick delats ut (480.000 för att vara exakt), också det ett rekord. I veckan förlängdes samtidigt de gällande restriktionerna till 17 maj. Med lite flyt skulle vi kunna få ett firande av Norges nationaldag som matchar det på andra sidan Kölen – kyl ölen.

Innehåll från AccentureAnnons

Bransch i omvandling: Det här krävs för partnerskap med den nya elkunden

Vinterns elpriser har, minst sagt, fått konsumenterna att lägga märke till sin elräkning. Nu måste elbolagen visa kunderna att de erbjuder något mer än bara en faktura, och det finns framförallt fem områden som krävs för att skapa partnerskap med den nya elkunden.

Läs mer om vad som krävs för att bli framtidens elleverantör 

Det är mycket el på agendan just nu. Efter en vinter med rekordhöga elpriser har Rysslands invasion av Ukraina satt kniven mot strupen på den europeiska energianvändningen, samtidigt som klimatkrisen kräver en omställning från fossila bränslen i varenda bransch, från transport till ståltillverkning.

– Energi är verkligen en bransch under stark omvandling, och det sker brett i hela samhället, konstaterar Fredrik Engdar, ansvarig för affärsområde energi på Accenture.

– Framförallt ser vi att kunderna, oavsett om det är privatkunder eller företagskunder, i dag ställer helt andra krav på sin elleverantör än vad de har gjort tidigare.

Fredrik Engdar, ansvarig för affärsområde energi på Accenture.
Fredrik Engdar, ansvarig för affärsområde energi på Accenture.

Rapporten ”The New Energy Consumer” från Accenture konstaterar att relationen mellan kund och elleverantör tidigare var i princip transaktionsbaserad. El kom ur två hål i väggen, räkningen betalades, ingen tänkte mer på det än så.

– Men både det höga elpris vi ser nu och den höga medvetenhet som finns kring hållbarhet har ändrat det här markant. Slutkunden idag vill vara med och bidra till energi-omställningen genom att köpa grönare el, men de vill också ha hjälp från elbolagen med att effektivisera sin egen elkonsumtion.

Perspektivskifte av stora mått

Och det här ställer elbolagen inför ett perspektivskifte av stora mått. Inte minst kräver det en ny syn på vad som egentligen skapar värde för både dem själva, och för kunden. Enligt rapporten är det framförallt fem områden som elbolagen behöver fundera över för att skapa en känslomässig, snarare än transaktionsbaserad, relation med sina kunder: Syfte, Produkter, Teknikplattformar, Talang och Partnerskap.

– Alla de här fem är lika viktiga, men att ha ett ambitiöst och genuint syfte som fylls med reellt innehåll snarare än floskler är grunden. Syftet skall sedan driva åtgärder, för det är utan tvekan så att kunder och företag vill köpa tjänster och produkter från företag som bidrar till omställningen kring hållbarhet.

Det är med ett tydligt syfte företagen kan hitta riktningen för att utveckla nya produkter och tekniska plattformar, det är med ett tydligt syfte de kan attrahera anställda och kunder, och det är med ett tydligt syfte de hittar de partnerskap som blir avgörande för att kunna bli en viktig spelare, inte bara på elmarknaden, utan i den energiomställning som nu sker inom hela samhället. Och här ser Fredrik Engdar att de svenska bolagen ligger bra till.

– Många svenska elbolag ligger redan långt framme, för de vet vad de vill åstadkomma och de verkar vara genuina i sin önskan att nå dit. Nu gäller det att ta nästa steg och fortsätta driva omvandlingen mot ett hållbart samhälle.

Rapporten visar även att konsumenterna vill ha hjälp att själva ställa om sin energikonsumtion. Dels via råd och tips, dels också via nya produkter och miljövänliga alternativ. 

– De svenska bolagen ligger bra till när det gäller att erbjuda grön el, men sen behöver de hjälpa kunderna i deras omställning och effektivisera elanvändningen. För att åstadkomma detta behövs både större insikt i kunders beteende och behov, samt nya typer av produkter. 

Nya former av partnerskap

En annan viktig aspekt av omställningen är nya former av partnerskap för att i nära samarbete med företagskunder och andra aktörer på marknaden förändra energianvändningen. 

– Partnerskap är en hjärtefråga för mig. Energiomställningen har redan lett till helt nya sorters gränsöverskridande samarbeten mellan branscher som vi inte har sett så ofta tidigare.

Till exempel möbelföretag som säljer solpaneler, snabbmatskedjor som blir laddstationer för elbilar, oljebolag som köper kraftbolag – kombinationerna är många, ibland överraskande och uppstår överallt.

– Det är den ökande kundinsikten, och självinsikten, som ligger bakom. Företagen inser att de inte kan göra allt själv, utan att de måste ingå partnerskap både med aktörer i andra branscher och med snabba, digitala startups som kan hjälpa till att utveckla nya förmågor och snabba på energiomställningen. De här konstellationerna kommer att vara avgörande för att klara av att vara relevant på den nya energimarknaden.

Läs mer om elbranschens omställning 

 

Mer från Accenture

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Accenture och ej en artikel av Dagens industri

Inflationssiffror gav hopp – här är veckans viktigaste nyheter

Två aktielegendarer har gått ur tiden i veckan, Sven-Ivan Sundqvist och László Szombatfalvy. På börsen har amerikanska inflationssiffror för juli gett hopp om att toppen är här. Fastighetsaktierna på Stockholmsbörsen rekylerade men bostadspriserna föll. Di guidar dig genom veckans viktigaste nyheter.

Två aktielegendarer ur tiden

I veckan har både Sven-Ivan Sundqvist och László Szombatfalvy avlidit. Bägge kom att betyda mycket för analys av aktiemarknaden i Sverige. Sven-Ivan Sundqvist var en pionjär inom svensk ekonomijournalistik. Han låg också bakom finansmarknadens bibel ”Ägarna och Makten”. 

László Szombatfalvy kom till Sverige 29 år gammal i samband med Ungernrevolten 1956. Han blev en pionjär i Sverige att räkna på fundamentalt på aktier och byggde omfattande modeller för att hitta undervärderade aktier. Genom framgångsrika aktieaffärer blev några sparade tusenlappar på 60-talet till miljardbelopp för László Szombatfalvy. Han drog sig tillbaka men gjorde ett inhopp i Castellum på 90-talet som en av de största ägarna. László Szombatfalvy blev 94 år gammal. 

Inflationssignaler ger hopp

Det blev ett rejält glädjeskutt på världens börser på onsdagen efter att amerikansk inflation var klart lägre än väntat i juli. Priserna steg med 8,5 procent, visserligen en kraftig ökning, men lägre än väntat och en nedgång från juni. Det fick bedömare att tro att inflationen har toppat och att den amerikanska centralbanken Federal Reserve inte behöver gå lika aggressivt fram med räntehöjningar som man tidigare räknat med. 

Den viktiga kärninflationen som Fed bevakar noga låg kvar på 5,9 procent från juni-siffran. Även i Sverige var inflationen i juli lägre än väntat på 8,0 procent. Det var första gången sedan januari som inflationstakten sjönk men den var ändå högre än Riksbankens prognos. 

Fastighetsaktier rusade ...

Fastighetsaktierna tillhörde vinnarna på Stockholmsbörsen i veckan efter att inflationssiffrorna var lägre än väntat i USA och Sverige. Fastighetsindex har gått upp cirka 8 procent i veckan och är nu upp 22 procent på en månad. Det har alltså varit en kraftig rekyl efter det sällsynt svaga första halvåret när fastighetsindex stort sett halverades i värde. 

Flera bostadsägare tillhör de bästa fastighetsaktierna i veckan. Det var också de som pressades mest under första halvåret när förväntningar om kraftiga ränteökningar var som störst. De har ofta låg avkastning i sina bestånd och är känsliga för ränteförändringar. K2A har rusat 35 procent i veckan och Klarabo är upp cirka 18 procent. Även John Mattson, SBB och Balder med stora bostadsbestånd var upp tvåsiffrigt i veckan. 

... men bostadspriser föll

Bostadspriserna fortsatte ned i juli, det visade Svensk Mäklarstatistik på onsdagen. I juli föll bostadsrättspriserna med 4 procent och villapriserna med 1 procent i genomsnitt i riket. Störst var nedgången i Stockholm där bostadsrättspriserna föll fem procent och villapriserna med 2 procent. På tre månader har nu bostadsrättspriserna fallit med hela 10 procent och villapriserna med 6 procent i Stockholm medan övriga landet klarat sig lite bättre. 

Det görs dock lite affärer i juli och det viktiga blir utvecklingen till hösten när det sker mycket fler transaktioner. Konsumenterna pressas av hög inflation och högre räntor vilket slår direkt mot plånboken, men samtidigt är arbetsmarknaden väldigt stark. Det finns nu tecken på att inflationen har toppat och börsen har vänt upp vilket är en ledande indikator. Det är upplagt för en spännande höst på bostadsmarknaden. 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera