Annons

Nordea-ekonom: Centralbanker bör stötta börsen

Den intima relationen mellan centralbanker och börser får ofta kritik. Men det kan faktiskt finnas skäl för Christine Lagarde, Jerome Powell och andra att direkt sikta på att stötta aktiekurserna. Det säger Kristin Magnusson Bernard i Makrorådet.

Foto:Amanda Lindgren/Mostphotos

 

En gång i tiden kallades det för ”the Greenspan put”. Den amerikanska centralbanken under Alan Greenspans ledning ansågs så känslig för USA-börsernas utveckling att marknaderna betraktade arrangemanget som en implicit säljoption. Under åren med finanskris, eurokris och nu coronakris har argumentet inte direkt tappat i styrka.

”Vi har sett att centralbankerna har vidtagit en del åtgärder som kan se ut som om de faktiskt direkt försöker stabilisera börskurserna. Är det rimligt?” frågar sig Kristin Magnusson Bernard, chef för global makroanalys på Nordea, i Di-podden Makrorådet. 

Hon svarar själv.

”För renläriga makroekonomer kan det låta som att svära i kyrkan. Men det finns en intressant MIT-studie om varför centralbanker direkt ska stabilisera börskurser, priser på företagsobligationer och annat. Det MIT-ekonomerna hävdar är att det finns en mycket närmare koppling mellan priser på finansiella tillgångar och den reala ekonomin än vad man har trott innan.”

Nyckeln är riskaptiten.

”Om inte riskaptiten hålls uppe så faller efterfrågan och då kommer det en negativ spiral i form av ökande arbetslöshet och lägre tillväxt. Även om man kan tycka att många av de här stödprogrammen gynnar dem som sitter på aktier och andra tillgångar mer än dem som kanske inte har den typen av sparande alls är det alltså bättre för den senare gruppen att de här stimulanserna sjösätts.”

För centralbankerna blir därmed inflation, eller i alla fall frånvaro av deflation, i tillgångspriser ett sätt att nå huvudmålet: måttlig inflation i konsumentpriserna.

”Det finns alltså ett case för centralbankerna att stabilisera priset på riskfyllda tillgångar eftersom det stödjer tillväxt och arbetsmarknad, vilket i förlängningen ger ett inflationstryck.”

 


Innehåll från AccountorAnnons

Life science-bolag behöver ha koll på sina siffror

Kling i Nasdaq-kockan. Yilmaz Mahshid, CFO på Pledpharma med Anders Larsson och Malin Wikstrand från Accountor i samband med Pledpharmas notering på Nasdaq 31 oktober 2019.
Kling i Nasdaq-kockan. Yilmaz Mahshid, CFO på Pledpharma med Anders Larsson och Malin Wikstrand från Accountor i samband med Pledpharmas notering på Nasdaq 31 oktober 2019.

Rätt ekonomisk information i rätt tid är viktigt inom Life Science för att dessa bolag ska kunna gå ut med denna till investerare och på marknaden. Noterade bolag har i tillägg specifika regler och rapporteringstider att följa. 

– Det är extra roligt att jobba med life science- och utvecklingsbolag just för att de är så intresserade av sina siffror, säger Malin Wikstrand, redovisningskonsult på Accountor. 

Malin Wikstrand sitter på Accountors Lundakontor i Medicon Village Science Park. Accountor har haft kontor där sedan 2012 då Medicon Village startade upp, idag en nätverksmiljö med 150 företag och organisationer med tillsammans 2200 medarbetare. Det är en intressant miljö att finnas i och Accountor har life science samt forsknings- och innovationsföretag härifrån som kunder. Hon tycker det är inspirerande att sitta nära kunder. 

– Det är roligt att man kan stöta på varandra, ta en kaffe eller lunch och lyssna på hur det går för deras projekt. Det är en häftig miljö att sitta i, säger Malin Wikstrand. 

EXTERN LÄNK: Läs mer om Accountors samarbete med Life Science-bolag. 

Börsnotering ställer fler krav

Malin Wikstrand tycker om att jobba med bolag som har tydliga rutiner. Att sätta upp rutiner och att arbeta helt digitalt är hennes vardag. Är bolagen börsnoterade har de fler krav på sin ekonomiska information och på transparens. 

– Det är roligt att vara med i den processen, säger Malin Wikstrand. 

Effektiviserar och professionaliserar

Ett bolag hon jobbar med, Pledpharma, noterades på Nasdaq förra året.  

– Sedan vi började jobba med Accountor har vi gått över från mycket manuell hantering av ekonomiarbetet till helt digitalt arbete. Utöver att digitaliseringen har effektiviserat ekonomiarbetet ger den också en skalbarhet. Vi kan växa utan något större merarbete. Arbetet flyter dessutom på obehindrat oavsett var i världen vi är samtidigt som vi samarbetar med Malin Wikstrand i Lund och Peter Einarsson, senior advisor på Accountor, i Stockholm, säger Yilmaz Mahshid, PhD, CFO på Pledpharma. Han fortsätter:

– Övergången till Nasdaq med rapportering enligt IFRS gör att det behöver vara bra kvalitet på rapporteringen samt att vi är mer pålästa då vi genomgår granskning från många håll. Processerna och arbetet inom ekonomi har professionaliserats till en helt annan nivå och Accountor har varit en del utav den professionaliseringen. 

Fakta Accountor 

Accountor är en del av Accountor Group, en av norra Europas största fullservicebyråer inom ekonomi, lön och HR. Accountor hjälper företag till en mer effektiv ekonomi och effektivare personalprocesser.

I Sverige är de 300 anställda, varav 270 konsulter på 8 orter. Accountor Group har över 100 kontor i sju länder: Sverige, Finland, Norge, Danmark, Nederländerna, Ryssland och Ukraina. De drivs av en passion att uppnå resultat och att sträva mot framgång tillsammans med sina kunder. 

EXTERN LÄNK: Läs mer om Accountor här. 

 

Mer från Accountor

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Accountor och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?