1515
Annons

Megavärdering gör Tesla till världsetta – här är veckans viktigaste nyheter

Elbilstillverkaren Tesla fortsätter att kursrusa och blev den här veckan officiellt världens högst värderade biltillverkare.

På svenskt håll lade nya vd:n Björn Rosengren fram sin strategi för ABB, och Ericsson tvingades till en saftig nedskrivning.

Di guidar dig genom de viktigaste nyheterna i veckan som gick. 

Foto:Jae C. Hong

Rosengren i rampljuset
Efter 100 dagar som vd på ABB presenterade Björn Rosengren i veckan sin strategi för industrikoncernen. ABB ska framöver drivas i fyra divisioner och 18 affärsdrivande enheter med noggrann resultatuppföljning. Ett bolag i ABB:s klass ska åtminstone nå 15 procents rörelsemarginal slog Rosengren fast.

”Det jag haft svårt att begripa är hur det här starka bolaget inte klarat av att skapa aktieägarvärde under de senaste tio åren”, sa han på presentationen. En aktieägare som var uppenbart nöjd med beskedet var aktivistfonden Cevian där Christer Gardell i ett mejl till Di skrev: ”Jag är övertygad om att Björn kommer att ta ABB till värdepotentialen 35 schweizerfranc”. Nu handlas den till drygt 20 franc.

Tesla mot nya höjder
Inget kan stoppa elbilstillverkaren Teslas kursrusning. I veckan fortsatte rallyt med över 12 procent. Bolaget, som i år väntas sälja 665.000 bilar, blev i veckan världens högst värderade bilföretag. Börsvärdet är 223 miljarder dollar, motsvarande 2.050 miljarder svenska kronor. Tvåan Toyota ligger enligt Factset på 182 miljarder dollar. 

För att sätta Teslas börsvärde i proportion till Stockholmsbörsens bolag man kan få hela buketten Atlas Copco, Ericsson, Volvo, Essity, H&M, Assa Abloy, Sandvik, Telia och Swedbank för samma pengar. Det är bara att välja vad man tycker är mest prisvärt.

Väntat räntebesked från Fed
På onsdagen presenterade den amerikanska centralbanken Fed sitt räntebesked. Som väntat behålls styrräntan på 0-0,25 procent och centralbanken meddelade också att den kommer att ligga nära noll fram till 2022. Enigheten bland ledamöterna var stor om det beslutet. Fed meddelade även att köpen av obligationer ska fortsätta åtminstone i nuvarande takt. 

Den amerikanska ekonomin ser alltså ut att få kraftig penningpolitisk stimulans i åtminstone två år till. Ledamöterna i Fed räknar med att den amerikanska ekonomin krymper med hela 6,5 procent under 2020 men att det sker en kraftig återhämtning på 5 respektive 3,5 procent för 2021 och 2022.

Ericsson skriver av igen
I Ericsson verkar nedskrivningar och olika extraordinära kostnader komma lika frekvent som kvartalsrapporter. I veckan var det dags igen då bolaget flaggade för en ny nedskrivning på en miljard kronor. Den här gången var det ett lager av basstationer för den kinesiska marknaden som var obsolet när operatörer uppenbarligen valt en annan teknisk lösning. 

Osäkerheten ökar nu om hur Ericssons lönsamhet kommer att bli i andra kvartalet när bolaget rapporterar den 17 juli. Aktien föll i veckan men noterades innan beskedet till och med något högre än innan coronakrisen slog till. 

Detta är en artikel från Di:s analysredaktion. Dagens industris journalister måste rapportera privata aktieinköp till ansvarig utgivare, och innehavet får säljas tidigast efter en månad.

Centralbankerna slog till – här är veckans viktigaste nyheter

Centralbankerna världen över höjde räntorna, Stockholmsbörsen föll tungt med ett facit på åtta nedgångsdagar av nio, dollarn sprängde 11-kronorsvallen och fastighetssektorn nådde en ny årslägstanivå. Inte en särskilt munter vecka, alltså. 

Di guidar dig igenom veckans viktigaste händelser. 

Riksbankchef Stefan Ingves.
Riksbankchef Stefan Ingves.Foto:Henrik Montgomery/TT, Henrik Holmberg / TT

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera