1515
Annons

Megaaffär och rapportdrama – här är veckans hetaste nyheter

Sandvik sparkade igång rapportperioden, Microsoft gör jätteaffär inom dataspel och oljepriserna rusar vidare.
Di guidar dig genom de viktigaste nyheterna från veckan som gick.

Foto:Jae C. Hong
Foto:Jonas Eng

Storförvärv i spelsektorn

Foto:Jae C. Hong

Data- och mobilspelssektorn kokar av förvärvsaktivitet. Fjolåret avslutades med att svenska Embracer offentliggjorde storförvärvet av franska brädspelsbolaget Asmodee med en prislapp över 30 miljarder kronor. Sedan började januari med att amerikanska Take-Two Interactive förvärvade Zynga i en affär värd 12,7 miljarder dollar – vid det tillfället den största affären någonsin i branschen. Men rekordet blev kortvarigt. Den gångna veckan offentliggjorde Microsoft sitt bud på Activision Blizzard värt hela 68,7 miljarder dollar, motsvarande drygt 630 miljarder kronor. Och på onsdagen meddelade Stockholmsbörsnoterade mobilspelsbolaget Stillfront att det köper Six Waves i en affär värd nästan 2,8 miljarder kronor beroende på hur tilläggsköpeskillingarna faller ut.

Tuffare för e-handelsbolag

Foto:Amanda Lindgren

Pierce Group, som säljer reservdelar och tillbehör för motorcyklar över nätet, vinstvarnade i veckan. Omsättningen väntas vara oförändrad mot fjärde kvartalet 2020 och rörelsevinsten väntas bli cirka 6 miljoner kronor mot 39 Mkr i fjol. Aktien har rasat cirka 20 procent i veckan och befinner sig nu under introduktionskursen i våras. Även flera andra e-handelsbolag har det tufft. BHG, tidigare Bygghemma, har halverats på ett år och modehandlaren Boozt har gått kraftig sämre än börsen. Desenio, som säljer tavlor på nätet, är ned 75 procent sedan introduktionen på First North för knappt ett år sedan. Värderingarna för e-handelsbolagen var tidigare väldigt höga men har nu kommit ned. Det verkar alltså som att e-handelsbolagen mognar. 

Oljepriset rusar

Foto:Larsen, Håkon Mosvold

Oljepriset har dragit iväg i början av året och i veckan nådde priset på Nordsjöoljan Brent sjuårshögsta på nästan 90 dollar per fat. Hittills i år är uppgången drygt tio procent vilket man kan lägga ovanpå fjolårets uppgång på 50 procent. I förra veckan konstaterade IEA, Internationella energimyndigheten, att omikron inte sänkt efterfrågan. Samtidigt är utbudet ansträngt drivet av underinvesteringar de senaste åren samtidigt som Ukraina-konflikten inte gör saken bättre och har potential att stoppa rysk oljeexport västerut. Många hade nog hoppats på stabila oljepriser i år, inte minst USA och centralbanken Federal Reserve. Nu räknar till exempel investmentbanken JP Morgan istället med priser på uppemot 125 dollar per fat. Det skulle i så fall dra upp inflationen ytterligare och göra livet lite jobbigare för Fed. 

Bra start på rapportsäsongen

Stefan Widing vd på Sandvik.
Stefan Widing vd på Sandvik.Foto:Jonas Eng

Rapportsäsongen har börjat så smått denna vecka. Sandvik var först ut bland de större bolagen och det är överlag starka siffror som levereras. Rörelseresultatet ökade med 13 procent jämfört med fjärde kvartalet 2020. Orderingången ökade organiskt med 23 procent vilket var klart över förväntan. Enligt Vd Stefan Widing är utsikterna goda för fortsatt god orderingång i år.  

Även Avanza rapporterade i veckan. Bolaget har numera blivit riktigt stort. Rörelseresultatet för 2021 blev hela 2,4 miljarder kronor och Avanza förvaltar ett sparkapital på drygt 800 miljarder kronor. Utdelningen höjdes med hela 142 procent till 9,20 per aktie. Även Investor höjde utdelningen i fredagens bokslut med 14 procent. Substansvärdet ökade med goda 12 procent i fjärde kvartalet men en nedskrivning i Mölnlycke på drygt 2 miljarder var lite smolk i glädjebägaren. 


Innehåll från EKNAnnons

Så ska svenska RFID-bolaget mångdubbla omsättningen

RFID-bolaget 4E Antenna är i början av sin exportresa. Just nu gör de sin första stora leverans till Italien, och går allt som det ska kommer omsättningen att mångdubblas nästa år. Men det kostar att växa – därför har de vänt sig till EKN, Exportkreditnämnden.

Läs mer om hur du kan säkra finansiering för din fortsatta tillväxt

RFID-taggar är radiobaserade streckkoder som kan ersätta vanliga streckkoder. Taggarna är väldigt lätta att läsa av – det kan göras från cirka tio meters avstånd – och detta har öppnat för en mängd nya möjligheter inom lika många branscher.

– Tänk bara vad det gör för butiksinventeringar. Med RFID-taggar som prislappar i en butik kan du göra en hel inventering bara genom att gå in på lagret och svepa i luften med en läsare, säger Lars Granbom, vd på bolaget 4E Antenna som tillverkar en av RFID-taggarnas huvudkomponenter, antennerna.

Från giftigt till giftfritt

RFID är en växande bransch. Enligt Lars Granbom tillverkades det cirka 20 miljarder RFID-taggar 2021, och den siffran stiger med drygt 20 procent per år. Men det finns hållbarhetsproblem i den konventionella produktionen.

– Ser vi till antennerna så är de gjorda av plast- och aluminiumlager som lamineras ihop. I den konventionella tillverkningen etsas aluminium sedan bort från antennen. Det är ett slöseri med aluminium och det skapar en giftig avfallssörja som måste tas om hand.

4E Antenna har patenterat en tillverkningsprocess där antennerna görs av papper i stället för plast. Dessutom behöver man inte etsa bort aluminium i tillverkningen.

– I vår process används 70–80 procent mindre aluminium än vanligt. Vi blir helt av med plasten, vi använder inga giftiga etsningskemikalier och vi skapar inget giftigt avfall. Dessutom innebär vår process ett 60 procent lägre koldioxidavtryck än dagens konventionella tillverkning, säger Lars Granbom.

”Affärskritiskt stöd”

Affärsidén är att bygga och sälja de maskiner som producerar dessa miljövänliga RFID-antenner. 4E Antenna är mitt i sin första leverans; en maskin har beställts av ett italienskt dotterbolag till ett av världens största etikett-tillverkare. Varje maskin är dock en stor beställning för 4E Antenna, och under tillverkningsprocessen har det varit mycket viktigt att ha ordentligt med rörelsekapital genom banklån.

– Vår bank ansökte då om en rörelsekreditgaranti från EKN – och den garantin gjorde att EKN täckte en stor del av bankens risk. Det gjorde det så klart lättare för banken att säga ja, förklarar Lars Granbom.

Går allt som planerat så kommer den italienska kunden också att beställa fler enheter under året, och det kommer att ställa ännu högre krav på kassaflödet.

– Det är otroligt spännande men lika kostsamt att växa så snabbt. Stödet vi har fått från vår bank och EKN har varit affärskritiskt för oss. Förhoppningsvis kommer vi att ha skäl att vända oss till EKN igen redan i vår, säger Lars Granbom.

Läs mer om hur du kan få hjälp med att finansiera din exportsatsning

Mer från EKN

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EKN och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?