Efter en hel del velande verkar det mer eller mindre klappat och klart att Europeiska centralbanken, ECB, i juli höjer räntan för första gången sedan 2011.
”ECB-chefen Christine Lagarde har mer eller mindre konfirmerat att det kommer en höjning i juli”, säger Olof Manner, senior rådgivare på Swedbank, i Di-podden Makrorådet.
De flesta bedömare lutar åt att den numera viktigaste styrräntan, insättningsräntan, höjs med 25 punkter (hundradels procentenheter) till minus 0,25 procent. Men liksom i USA och Sverige är en dubbelhöjning på tapeten.
”Häromdagen var den nederländska centralbankschefen Klaas Knot ute och gläntade på dörren för en opreciserad större höjning, vilket marknaden tolkade som 50 punkter.”
Anna Hammer, investeringschef på Länsförsäkringar, tycker att omsvängningen i kommunikationen redan har varit stor men att 25 punkter räcker i ett första steg. Hon lyfter bland annat fram att lönetrycket i Europa är mycket svagare än i USA.
”Upp till noll under året tänker jag mig. Det intressanta blir sedan: Hur långt kommer de? Den europeiska ekonomin har strukturella utmaningar och inte samma lönetryck som i USA.”
Får man tro marknaden travar ECB sedan vidare under 2023.
”Marknadens prissättning – som man i och för sig ska tolka försiktigt eftersom det kan handla om positionering och annat – tyder den på att styrräntan i euroområdet skulle ligga strax under 1,5 procent 2023”, säger Olof Manner.
Anna Hammer tror att den ekonomiska bromsen slår till innan räntan når dit.
”Tillväxten är för svag i grunden. Tittar vi på utvecklingen sedan finanskrisen är utvecklingen inte fantastisk. Det gäller även Tyskland, som ska vara motorn.”
Hon tror att de marknadsaktörer som har prisat in ytterligare höjningar under nästa år kommer att få backa.
”Det finns ingen riktig drivkraft för tillväxten i Europa på samma sätt som i Sverige eller USA. Det tror jag kommer att bli tydligt när ECB börjar höja. Marknaden kommer att behöva dippa ned nästa år och skruva ned förväntningarna om höjningar.”
Olof Manner noterar att styrräntan i dag är minus 0,5 procent och inflationen 7,5 procent.
”Det är bara en av dem som är lätt att ändra.”
Han påminner också om att marknadsprissättningen på sistone har varit en bättre guide än centralbankernas egna prognoser.
”Marknaden har det senaste året haft mer rätt när det gäller vad centralbankerna ska göra än centralbankerna själva.”