1515

Makrorådet: ”Stater har fått smak på gratispengar”

Med USA i täten är världen på väg in i en period med klart mer expansiv finanspolitik. Johan Javeus tror att det kommer att krävas en kris för att det ska bli en återgång till budgetbalans som ett slags norm.

Annika Winsth och Johan Javeus.
Annika Winsth och Johan Javeus.Foto:Jesper Frisk

 

USA trycker den finanspolitiska gaspedalen i botten. Samtidigt köper centralbanken Federal Reserve stora mängder skuldsedlar. Enligt SEB:s chefsstrateg Johan Javeus handlar det i praktiken om monetär finansiering. Och det är ett politiskt lockande upplägg.

”Det är inte helt lätt att se hur man ska kunna vända tillbaka till den smala vägen när stater och regeringar har fått smak på gratispengar från centralbankerna. Att säga till en politiker att sluta låna pengar när pengar är nästan gratis är extremt svårt.”

Han räknar med att denna nygamla syn på hur ekonomisk politik ska bedrivas blir kvar tills det händer något dramatiskt.

”Jag tror att det kommer att behövas någon typ av större kris som tvingar stater tillbaka till en mer långsiktigt uthållig finansiell situation där utgifter och inkomster går ihop på sista raden.”

Nordeas chefsekonom Annika Winsth håller med men betonar att det ser olika ut i olika länder.

”Det är lätt att börja stimulera, men svårare att backa ur. Men det är skillnad mellan olika länder och för svensk del är jag inte jätteorolig. Vi har starka offentliga finanser och kanske till och med var lite dumsnåla under de goda tiderna då vi kunde ha gjort kloka investeringar som hade varit bra för landet.”

För euroområdet väntar ett vägskäl senare i vår, när ett beslut ska fattas om ett återinförande av budgetreglerna som med anledning av pandemin suspenderats i fjol och i år.

”Det ser inte sannolikt ut att det sker nu. Men jag tror att Europa har bättre förutsättningar än USA att ta sig tillbaka till en smalare väg. Orsaken är euron, som bara fungerar om alla sköter sig någorlunda”, säger Johan Javeus.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?