ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
Makrorådet

Makrorådet: ”Staten ska spendera”

Statsskulden är på väg att bli så låg att regeringen skriftligen måste förklara sig. Makrorådet ser ingen brist på önskvärda investeringar. Och varnar också för att konjunkturen mycket väl kan lösa ”problemet”.

Enligt det nya finanspolitiska ramverket ska regeringen skriftligen förklara sig om statsskulden stiger över 40 procent av BNP eller sjunker under 30 procent.  Om Ekonomistyrningsverkets färska prognos slår in händer det sistnämnda 2021. Regeringen sitter i så fall i den angenäma sitsen att de måste bränna mer pengar eller ta in mindre. 

Konjunkturinbromsningen kan dock ändra på läget.

”Vi vet att de svenska statsfinanserna är väldigt konjunkturkänsliga. Jag är rätt säker på att de automatiska stabilisatorerna, arbetslöshetsförsäkringen och annat, kommer att göra att läget ser sämre ut om ett till två år. Vi vet också att en åldrande befolkning leder till ökade välfärdskostnader. Problemet kommer nog att lösa sig av sig självt snabbare än vi kanske skulle önska”, säger Johanna Jeansson, makrokommentator på Di, i Makrorådet.

Olof Manner, senior rådgivare på Swedbank, tycker dock att regeringen bör blicka bortom konjunkturens svängningar.

”Det finns ett reformbehov oavsett var vi befinner oss konjunkturellt. Jag tänker främst på utbildning. Vi vet att en stor av befolkningen är på väg att lämna arbetsmarknaden. Vi vet också att arbetslösheten bland utrikes födda är hög. Vi behöver göra de här människorna tillgängliga för svenska arbetsgivare.” 

Det finns fler hål att stoppa pengar i.

”Som gammal reservofficer ligger det också nära till hands att slänga ett getöga på försvaret. Vi har också bostadssidan. Hur ska man hjälpa förstagångsköpare? Jag tycker nog att staten ska spendera men kanske inte av konjunkturella skäl utan i ett tioårsperspektiv”, säger Olof Manner.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies