Annons

Makrorådet: Se upp med USA:s bomarknad

Den amerikanska bostadsmarknaden är en underskattad risk. Det säger Susanne Spector, chefsanalytiker på Nordea, i Makrorådet. Enligt vissa mått är läget det värsta på 40 år, men det dröjer innan det syns på allvar i priserna.

Susanne Spector, Nordea och Johan Javeus, SEB.
Susanne Spector, Nordea och Johan Javeus, SEB.Foto:Jesper Frisk

Den svenska bostadsmarknaden är flitigt diskuterad och ses som en riskfaktor för både konsumtionen och, i värsta fall, den finansiella stabiliteten. Den amerikanska figurerar inte lika ofta i debatten. Men Nordeas chefsanalytiker Susanne Spector är oroad.

”Jag tror att man underskattar riskerna. Många säger att de långa lånen – den genomsnittliga bindningstiden på ett amerikanskt bolån är 22 år – gör att effekterna av centralbankens höjningar inte blir så stor. Men det är inte de som redan bor som sätter priset. Det görs av dem som är nya på marknaden och av dem som byter bostad och omfinansierar sina lån”, säger hon i Di-podden Makrorådet.

De köparna möter räntor på omkring 6 procent. Där har boräntan visserligen legat tidigare men då har bostadspriserna varit lägre.

”Tittar man 'affordability' så är läget det värsta sedan början på 1980-talet. Det har med andra ord inte varit så dyrt att köpa bostad i USA på en hel generation. Det borde få genomslag. Transaktionsvolymen är ned 30 procent. Det är mer än i Sverige.”

Enligt Susanne Spector är det en tydlig signal om prisfall längre fram.

”Fördröjningen mellan transaktioner och priser är längre i USA, ungefär 10 månader. Det innebär att vi sannolikt har en större bopriskorrigering framför oss. Det här tror jag kommer att bli ett tema framöver. Och finansmarknaden i USA reagerar ganska mycket på bostadspriser. Särskilt med tanke på finanskrisen, som ju startade på den amerikanska bostadsmarknaden.”

Innehåll från NetAppAnnons

Flexibel och säker AI-utveckling med NetApp

Martin Wallin, Sverigechef NetApp och Fredrik Nygren, teknikchef NetApp.
Martin Wallin, Sverigechef NetApp och Fredrik Nygren, teknikchef NetApp.

NetApps AI-lösningar ger alla typer av organisationer full frihet och hög säkerhet i publika, privata och hybrida moln. Det är en verktygslåda som gör det möjligt att utveckla, testa, migrera och skydda egenutvecklade AI-lösningar och stora datamängder idag och imorgon. 

Tillgången på stora mängder affärskritisk data, insamlad under lång tid, är både en guldgruva och en utmaning för många företag som vill utveckla sina processer med AI och automation. 

– Vår data fabric-plattform gör det möjligt för alla typer av organisationer att arbeta med rätt data vid rätt tillfälle i rätt moln. Idag är det många företag som avvaktar med möjligheterna att utvecklas med AI i molnet. Det är frågor och osäkerhet om privata och publika moln, om ekonomi och om säkerhet. Men inte minst är det frågor om hur datan ska sorteras och migreras som gör att många tvekar, säger Martin Wallin, Sverigechef NetApp. 

Buffé av AI-möjligheter

Martin Wallin ser också ett skifte i hur organisationer tänker kring data och hur den kan användas med NetApps ONTAP AI-plattform, en referensarkitektur utvecklad i samarbete med NVIDIA, för användning i publika moln och privata datacenter.  

– Idag kan alla i en verksamhet vrida och vända på data, det har blivit en buffé av möjligheter för organisationen att skapa affärsnytta. Här är mjukvaran avgörande för att överblicka, analysera, flytta och kontrollera data. Med våra lösningar brukar vi beskriva oss som ”tech enablers”, men frågan om vilken AI-lösning som skapar mest affärsnytta är upp till varje företag att definiera.

NetApp samarbetar med ledande molnleverantörer som AWS, Microsoft Azure och Google Cloud kring lösningar för hantering av data. Många organisationer väljer att börja utveckla sina AI-lösningar i dessa miljöer, men över tid finns det ofta anledning att flytta hela eller delar av dem till ett privat moln. 

– Det finns stora tidsmässiga fördelar med att starta och bygga sin AI-lösning i det publika molnet, men när det är dags att börja använda den i större skala innebär det som regel betydligt högre kostnader. Med vår plattform finns det alla möjligheter att enkelt och smidigt ta hem sin AI-lösning. Det är en viktig möjlighet som inte får underskattas i den större kalkylen, säger NetApps teknikchef Fredrik Nygren. 

Martin Wallin och Fredrik Nygren tipsar också om initiativet AI Sweden, Sveriges nationella center för artificiell intelligens, där svenska företag och organisationer samarbetar för att accelerera tillämpningen av AI i Sverige. Som medlemmar bidrar NetApp med utrustning och kompetens för att sänka tröskeln till AI.

Marknadsledaren sedan 30 år

NetApp är ett globalt molndrivet, datafokuserat mjukvaruföretag som ger organisationer möjlighet att leda med data i en tid av ökande digital transformation. Företaget tillhandahåller hårdvara, mjukvara och molntjänster som hjälper organisationer att köra sina applikationer optimalt, oavsett om de utvecklar lösningar i molnet, flyttar till molnet eller bygger privata moln i det egna datacentret. 

 Läs mer på: https://www.netapp.com/ai  

 

Mer från NetApp

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med NetApp och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera