Makrorådet: Politisk röra riskerar skada ekonomin

Den politiska röran har hittills inte fått några större ekonomiska effekter. Men nu börjar det osa katt, varnar Makrorådet.

Riksdagens talman Andreas Norlén.
Riksdagens talman Andreas Norlén.Bild:Henrik Montgomery/TT

Med bara en dryg månad till jul har Sverige vare sig regering eller budget för 2019. Risken för att den politiska paralysen ska få ekonomiska konsekvenser ökar. 

"Det börjar få betydelse, ja. Vi vet inte vilken budget som kommer att gälla. Övergångsbudgeten som lades fram i förra veckan blir i praktiken lite åtstramande i jämförelse med om vi hade haft en regering. Men partierna har ju rätt att lägga en oppositionsbudget och det kanske blir någon av dem som går igenom. Vi vet inte", säger Swedbanks chefsekonom Anna Breman i Di-podden Makrorådet.

Kristin Magnusson Bernard, global chef för makroanalys på Nordea, lyfter fram riksdagens större roll.

"Det mest spännande är att se om vi kommer att få ett mer aktivt politikmakande i riksdagen. Vi skulle kunna få en budget som är skapad i riksdagen. Det vore en jätteskillnad mot hur det brukar vara: att politiken kommer från regeringskansliet och mer eller mindre stämplas igenom i riksdagen. Det skulle kunna ske också på andra områden."

Men som läget är nu är det svårt för tunga ekonomiska aktörer som kommuner och landsting att planera, konstaterar Anna Breman.

"Exempelvis finns nya pengar till kommunerna inte med i övergångsbudgeten och kommunerna behöver kunna planera för nästa år. De måsta ha balans i budgeten och kommer inte de pengar som de hade räknat med kanske de avstår från nyanställningar."

Det frysta politiska läget riskerar att drabba ekonomin på både kort och lång sikt.

"För det första konjunkturmässigt, om de satsningar som vi kunde ha förväntat oss inte blir av. För det andra att alla de reformer som vi brukar efterlysa, inte minst när det gäller arbets- och bostadsmarknaden, drar ut på tiden. Det är inte bra för ekonomin", säger Anna Breman.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?